Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οριακές μεταβολές στη Wall Street, με macro και πετρέλαιο στο επίκεντρο - Προς εβδομαδιαία κέρδη οι δείκτες

Οριακές μεταβολές στη Wall Street, με macro και πετρέλαιο στο επίκεντρο - Προς εβδομαδιαία κέρδη οι δείκτες
Με οριακές μεταβολές άνοιξε η Wall Street, με την προσοχή των επενδυτών να είναι στραμμένη στα οικονομικά στοιχεία για τις ΗΠΑ, αλλά και στις τιμές του πετρελαίου
Με οριακές μεταβολές άνοιξε σήμερα (11/5/2018) η Wall Street, με την προσοχή των επενδυτών να είναι στραμμένη σε οικονομικά στοιχεία για τις ΗΠΑ, αλλά και στις τιμές του πετρελαίου, που μετά την απόφαση του αμερικανού προέδρου, Donald Trump, να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, βρέθηκαν σε υψηλά 3,5 ετών.
Περί τις 16:30, ο Dow Jones Industrial average ενισχυόταν κατά 0,1% στις 24.756 μονάδες, ο S&P 500 σημείωνε οριακή άνοδο στις 2.722 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείτο κατά 0,1% χαμηλότερα, στις 7.398 μονάδες.


Οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν σήμερα οριακές απώλειες, παραμένοντας ωστόσο κοντά στα υψηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2014, εν μέσω προσδοκιών της αγοράς ότι η έλλειψη προσφοράς που θα δημιουργηθεί λόγω Ιράν μπορεί να καλυφθεί από άλλες χώρες.
Ειδικότερα, περί τις 16:30, το Brent υποχωρούσε κατά 0,3% στα 77,2 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το αμερικανικό αργό κατέγραφε άνοδο 0,3% στα 71,1 δολ. ανά βαρέλι.
Οι ΗΠΑ σκοπεύουν να επιβάλουν νέες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, μετά την αποχώρηση από την πυρηνική συμφωνία, γεγονός που θα μπορούσε να μειώσει την παραγωγή της Τεχεράνης κατά 200 χιλ. με 500 χιλ. βαρέλια ημερησίως.
Οι δείκτες της Wall Street βρίσκονται σε τροχιά να καταγράψουν εβδομαδιαία κέρδη, χάρη στην ισχυρή άνοδο που σημείωσαν αυτή την εβδομάδα οι ενεργειακές μετοχές, λόγω του πρόσφατου ράλι στο πετρέλαιο.
Οι ενεργειακές μετοχές ενισχύονται κατά 3,8% στο σύνολο της εβδομάδας, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από όλους τους 11 κλάδους του δείκτη S&P 500.
Σημαντική εβδομαδιαία άνοδο σημειώνουν και οι τεχνολογικές μετοχές, καταγράφοντας κέρδη 3,7%, με «οδηγούς» τις Facebook και Alphabet, που σημείωσαν «άλμα» άνω του 5%.
Επίσης, οι επενδυτές παρακολουθούν με προσοχή και τις δηλώσεις αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), προκειμένου να αναζητήσουν ενδείξεις σχετικά με τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής, μετά και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα για τον πληθωρισμό, που έδειξαν μια αύξηση των τιμών μικρότερη των προσδοκιών.
Ο πρόεδρος της Fed του Σαιντ Λούις, James Bullard, τάχθηκε σήμερα αντίθετος σε περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων, καθώς, όπως τόνισε, τα επιτόκια ενδεχομένως να έχουν ήδη φτάσει σε ένα «ουδέτερο» επίπεδο, που δεν τονώνει πλέον την οικονομία.
Όπως σημείωσε ο Bullard, εάν η Fed προχωρήσει περαιτέρω με τις αυξήσεις των επιτοκίων, υπάρχει ο κίνδυνος να μειωθούν οι επιχειρηματικές επενδύσεις, που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν την πρόσφατη περικοπή του εταιρικού φόρου, να διαταραχθούν οι «υγιείς» συνθήκες στην αγορά εργασίας και να παραμείνουν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό κάτω των στόχων της κεντρικής τράπεζας.
Εν τω μεταξύ, στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα ενέτειναν τις εκτιμήσεις για μειωμένες πληθωριστικές πιέσεις.
Ειδικότερα, το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε σήμερα (11/5/2018) ότι οι τιμές των εισαγωγών αυξήθηκαν κατά 0,3% τον Απρίλιο του 2018, με τα στοιχεία να είναι κατώτερα των προσδοκιών των οικονομολόγων, που ανέμεναν μια αύξηση 0,5%.
Σημειώνεται ότι οι τιμές για το εισαγόμενο πετρέλαιο σημείωσαν άνοδο 1,6% τον Απρίλιο, μετά από πτώση 2,2% τον Μάρτιο.
Εξαιρουμένου του πετρελαίου, οι τιμές εισαγωγών σημείωσαν άνοδο 0,1% τον Απρίλιο, αφού παρέμειναν αμετάβλητες τον προηγούμενο μήνα, ενώ σε ετήσια βάση αυξήθηκαν κατά 1,7%.
Εν τω μεταξύ, οι τιμές εξαγωγών αυξήθηκαν κατά 0,6% τον Απρίλιο, έναντι αύξησης 0,3% του Μαρτίου.
Στα εταιρικά νέα, πτώση άνω του 3% καταγράφει η μετοχή της Nvidia, παρά τα καλύτερα των προσδοκώμενων αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες η εταιρεία για το α’ τρίμηνο του 2018.
Ειδικότερα, η τεχνολογική εταιρεία παρουσίασε καθαρά κέρδη 1,24 δισ. δολ. για το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, από 507 εκατ. δολ. το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης