Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Κων. Φέγγος (VERSAL Α.Ε.Π.Ε.Υ.): Το ΧΑ αναζητά την αξιοπιστία του - Τι θα κάνουν οι αρμόδιοι;

Κων. Φέγγος (VERSAL Α.Ε.Π.Ε.Υ.): Το ΧΑ αναζητά την αξιοπιστία του - Τι θα κάνουν οι αρμόδιοι;
Κάποιοι όμως πρέπει να πάρουν την ευθύνη
«Εβδομάδα αξιοπιστίας» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η βδομάδα που πέρασε για το Ελληνικό χρηματιστήριο.
Θυμάμαι το 2008 μετά την κρίση της Lehman που η γενική πεποίθηση ήταν ότι οι Ελληνικές τράπεζες είναι πολύ υγιείς και επαρκώς θωρακισμένες και ότι η κρίση δεν θα μας αγγίξει.
Μετά ήρθαν τα κόκκινα δάνεια και όσες τράπεζες δεν έκλεισαν,  έχασαν περισσότερο από 99% της αξίας τους.
Τα τελευταία χρόνια, οι μη τραπεζικές μετοχές του χρηματιστηρίου προσφέρουν αποδόσεις στους επενδυτές και μάλιστα πέρυσι, πολλές από αυτές πέρασαν σε κερδοφορία και για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια αρκετές αποφάσισαν να δώσουν και μέρισμα.
Και έρχεται η έκθεση της QCM, και  να σημειωθεί  η  αγαπημένη των Ελλήνων θεσμικών η μετοχή  της Folli Follie, και  παρουσιάστηκε ότι αμφισβητεί την αξιοπιστία του ισολογισμού δεύτερης Ελληνικής εταιρίας (η πρώτη ήταν η Globo) και συνεπώς όλων των Ελληνικών εισηγμένων.
Αν δούμε προσεκτικότερα την υπόθεση, η Globo δεν είχε καμία σχέση με την Ελλάδα καθώς ήταν εισηγμένη στο Λονδίνο και εποπτευόταν από τις Αγγλικές αρχές.
Η Folli Follie εξέδωσε ομολογιακό δάνειο σε ελβετικό φράγκο, μόλις πέρυσι τον Οκτώβριο στο χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου και συνεπώς όφειλε να έχει ελεγχθεί από ξένη ελεγκτική εταιρία και ξένες εποπτικές αρχές και αναδόχους.  
Που βρίσκεται συνεπώς η γενίκευση ότι «δυο Ελληνικές χτύπησε η QCM, αρά κάτι βρωμάει στην Ελλάδα».
Φυσικά η αντίδραση της Folli Follie ήταν αλλοπρόσαλλη (ειδικά αν τη συγκρίνουμε με την αντίδραση του ομίλου INTRACOM που επίσης χτυπήθηκε από φημολογία την περασμένη βδομάδα), ενώ η αντίδραση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του χρηματιστηρίου ήταν τουλάχιστον «ανασφαλής».
Πρέπει άμεσα να ξεκαθαριστεί ότι η Ελλάδα, έχοντας μια από τις πιο περιοριστικές νομοθεσίες στον κόσμο, όσον αφορά διαπραγμάτευση και επενδύσεις, είναι ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ.
Είναι αστείο να διαμαρτύρονται όλοι οι παραγωγικοί φορείς ότι στην Ελλάδα δεν μπορεί να δουλέψει κανείς γιατί όλο πρέπει να στέλνεις αναφορές σε κάθε φορέα του δημοσίου και οι φορείς αυτοί να μην νιώθουν «σίγουροι» ότι οι έλεγχοί τους είναι ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΙ.
Τι πρέπει να γίνει δηλαδή, όλη η παραγωγή να είναι κρατική για να βάλουμε το χέρι μας στη φωτιά ότι οι έλεγχοι είναι αποτελεσματικοί.  
Και αν γίνει αυτό ποιος θα μας πιστέψει;
Πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί η αξιοπιστία των οικονομικών στοιχείων των εισηγμένων στην Ελλάδα επιχειρήσεων και πιστεύω ότι το αυστηρό θεσμικό πλαίσιο δίνει αυτή τη δυνατότητα.
Κάποιοι όμως πρέπει να πάρουν την ευθύνη.
Τεχνικά το χρηματιστήριο «κράτησε» λίγο κάτω από τις 800 μονάδες του Γενικού Δείκτη.  
Οι κινήσεις ήταν πολύ σφοδρές, αλλά όπως έχουμε ξαναπεί, αν όλος ο Μάιος δεν προσφέρει πολύ αρνητικά επίπεδα τιμών, οι πιθανότητες είναι το καλοκαίρι να είναι θετικό και το χρηματιστήριο να προσφέρει αποδόσεις.

Κωνσταντίνος Β. Φέγγος, πρόεδρος VERSAL Α.Ε.Π.Ε.Υ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης