Τελευταία Νέα
Ενέργεια

OilPrice: Πώς οι παραγωγοί πετρελαίου μπορούν να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη «αποχώρηση» του Ιράν από την αγορά

OilPrice: Πώς οι παραγωγοί πετρελαίου μπορούν να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη «αποχώρηση» του Ιράν από την αγορά
Οι εναλλακτικές λύσεις τόσο για τις χώρες παραγωγής πετρελαίου όσο και τα κράτη εισαγωγής μαύρου χρυσού
Παρά τις σαφείς ενδείξεις που είχε αφήσει να διαφανούν ο Donald Trump τον Απρίλιο του 2018, η απόφασή του να εγκαταλείψει την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν (JCPOA) κατάφερε να αναστατώσει  τις αγορές.
 Φαίνεται ότι οι αγορές και οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πολιτικοί δεν είχαν πιστέψει ότι ο Trump θα εκπλήρωνε την απειλή – υπόσχεσή του.
Παρά τις έντονες ευρωπαϊκές προσπάθειες να πεισθεί η Ουάσιγκτον να παραμείνει στη συμφωνία JCPOA και να προσπαθήσει να επαναδιαπραγματευτεί με το Ιράν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν σαφής: Θα εκπληρώσει τις εκλογικές δεσμεύσεις του σχετικά με το Ιράν.
Η παγκόσμια αγορά πετρελαίου είχε μάλλον προεξοφλήσει το ενδεχόμενο απόσυρσης της Ουάσιγκτον, αλλά  ο πραγματικός αντίκτυπος της συμφωνίας παραμένει ασαφής. Τους επόμενους μήνες, η Ουάσιγκτον θα επαναφέρει όλες τις προηγούμενες κυρώσεις στο Ιράν, ξεκινώντας από τις ελαφρύτερες, οι οποίες αποσκοπούν κυρίως στη μείωση των εξαγωγών πετρελαίου του Ιράν.
Εάν όλες οι κυρώσεις, όπως υποδεικνύει η Ουάσιγκτον τεθούν σε εφαρμογή, τότε θα υπάρξει μία δραματική αλλαγή στο παγκόσμιο γεωπολιτικό τοπίο.
Εάν η πλήρης επανεισαγωγή των κυρώσεων γίνει πραγματικότητα και εφαρμοστεί και η απειλή επιβολής κυρώσεων ενάντια σε ευρωπαϊκές και ασιατικές εταιρείες που θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με το Ιράν, τότε η αγορά πετρελαίου θα μπορούσε πραγματικά να εκραγεί.
Εξετάζοντας τα σημερινά βασικά στοιχεία, η ζήτηση και η προσφορά φτάνουν ήδη σε σημείο όπου πρόσθετες μεταβολές στην προσφορά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έλλειψη εφοδιασμού.
Η δυνητική κατάργηση ενός εκατ. βαρελιών ιρανικού πετρελαίου ημερησίως πριν από τα τέλη του 2018 θα οδηγούσε, βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα σε υψηλότερες τιμές.

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/2018-05-08_13-17-37_0.jpg?itok=QzKFlCs4

Οι αγοραστές από Ασία και Ευρώπη εκτιμούν ότι θα υπάρξει άνοδος τιμών πριν από τα τέλη του 2018.
Τα διυλιστήρια της Ασίας προσπαθούν να απευθυνθούν σε άλλους προμηθευτές.
Οι βασικοί εισαγωγείς ιρανικού πετρελαίου από την Ασία είναι η Κίνα, η Ινδία και η Ιαπωνία, οι οποίοι τώρα στοχεύουν το Ιράκ, τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία για νέες επιλογές εφοδιασμού.
Η εφαρμογή νέων κυρώσεων κατά του Ιράν και των πελατών του θα αναγκάσει την Ισλαμική Δημοκρατία να επανεξετάσει τις επιλογές της.
Το ίδιο θα ισχύει και για τους ευρωπαίους εισαγωγείς πετρελαίου, οι οποίοι έχουν ασχοληθεί πολύ με το ιρανικό μέτωπο τα τελευταία χρόνια.
Τα πραγματικά αποτελέσματα των αποφάσεων του Trump θα γίνουν αισθητά εντός 180 ημερών, καθώς πρόκειται για το επίσημο χρονοδιάγραμμα, εφαρμογής των κυρώσεων.
 Ωστόσο, με βάση τις παρατηρήσεις του πρέσβη των ΗΠΑ στη Γερμανία χθες, αμέσως μετά την απόφαση, η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να αποφασίσει να επιταχύνει το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.
Η απομάκρυνση των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου θα πλήξει σήμερα την αγορά πολύ σκληρά.
Η αστάθεια των τιμών θα μπορούσε να είναι ακραία, οδηγώντας σε επίπεδα τιμών μεταξύ  80-100 δολαρίων το βαρέλι.
Ωστόσο, αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα πιθανή καταστροφή της ζήτησης στην Ασία και χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη στις περισσότερες δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.
Ο Trump και αρκετοί παραγωγοί του ΟΠΕΚ φαίνεται να συζητούν εδώ και λίγο καιρό την εφαρμογή μίας προληπτικής πολιτικής αντιμετώπισης μίας πιθανής κατάρρευσης της πετρελαϊκής αγοράς.
Πηγές έδειξαν ότι η Ουάσιγκτον, το Ριάντ, το Αμπού Ντάμπι και ενδεχομένως το Ιράκ και η Ρωσία συζητούν πίσω από κλειστές πόρτες πώς να αντιμετωπίσουν πιθανή αύξηση των τιμών λόγω απώλειας της προσφοράς.
Εξετάζοντας τη συνεχιζόμενη συμφωνία περικοπής παραγωγής ΟΠΕΚ - Ρωσίας, υπάρχει κάποια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στην αγορά.
Η συμφωνία μείωσης της παραγωγής έχει πάρει περισσότερο πετρέλαιο από την αγορά από το ένα εκατ. βαρέλια ημερησίως της παραγωγής του Ιράν που τίθεται σε απειλή.
Προς το παρόν, η παραγωγική ικανότητα της Σαουδικής Αραβίας διαμορφώνεται σε 12,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ενώ αυτή τη στιγμή παράγει λιγότερα από 10 εκατ.
Το Ριάντ θα μπορούσε εύκολα να αυξήσει την παραγωγή του στα 10,5-11 εκατομμύρια βαρέλια, πράγμα που θα αντισταθμίσει πιθανή πτώση του εφοδιασμού από το Ιράν.

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/comply.jpg?itok=XjOvlteg

Ωστόσο, ακόμη και αν η Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τη μείωση της παραγωγής και των εξαγωγών του Ιράν, η αγορά θα παραμείνει υπό έντονες πιέσεις.
Οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ, ιδίως η Βενεζουέλα, η Νιγηρία, η Λιβύη και το Ιράκ, αγωνίζονται με την αστάθεια και την οικονομική κρίση.
Η παραγωγή πετρελαίου στη Βενεζουέλα είναι σχεδόν μηδενική, ενώ η παραγωγή της Λιβύης απειλείται συνεχώς από τον εμφύλιο πόλεμο.
Η αναμενόμενη ώθηση της παραγωγής στο Ιράκ δεν έχει υλοποιηθεί πραγματικά, ενώ οι εσωτερικές πολιτικές προκλήσεις και οι προκλήσεις για την ασφάλεια θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μείωση της υπάρχουσας παραγωγής.
Ακόμη και πριν από την κατάσταση στο Ιράν, οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου εμφάνιζαν σημεία σύσφιξης, με μεγάλη αστάθεια τόσο στην προσφορά όσο και στις τιμές.
Αυτό θα μπορούσε να είναι μία καλή είδηση για το Ιράν, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση υποχρεούται από το νόμο να αξιολογεί τα θεμελιώδη στοιχεία της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου προτού επιτραπεί η εφαρμογή κυρώσεων που σχετίζονται με το πετρέλαιο.
Εάν οι κυρώσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν πραγματικό κίνδυνο για την οικονομία των ΗΠΑ, θα μπορούσαν να προκύψουν διάφορα εμπόδια όσον αφορά την πλήρη εφαρμογή των ιρανικών κυρώσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης