Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τα αντίμετρα που προτείνει η κυβέρνηση στην 4η αξιολόγηση - Μείωση φορολογικών συντελεστών σε επιχειρήσεις στο 26% από 29%

Τα αντίμετρα που προτείνει η κυβέρνηση στην 4η αξιολόγηση - Μείωση φορολογικών συντελεστών σε επιχειρήσεις στο 26% από 29%
Το τοπίο για προαπαιτούμενα ενδεχομένως να ξεκαθαρίσει στο ΕuroWorking Group (EWG) που θα συνεδριάσει το βράδυ της Δευτέρας 14/5

Με διαδικασίες fast-track και αποφάσεις σε ανώτερο επίπεδο -στην περίπτωση σοβαρού «κολλήματος» των διαπραγματεύσεων σε θέματα μείζονος σημασίας, όπως π.χ. η εσπευσμένη μείωση στο αφορολόγητο ή η εφαρμογή «θετικών μέτρων», όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις στο 26% από 29%- αναμένεται να ολοκληρωθεί η 4η και τελευταία αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Το κουαρτέτο των δανειστών αφικνείται Δευτέρα βράδυ 14 Μαΐου στην Αθήνα (τα τεχνικά κλιμάκια φτάνουν μέσα στο Σαββατοκύριακο) και αν όχι από την Τρίτη (λόγω απουσίας της υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου στον Καναδά για τη σύνοδο του ΟΟΣΑ), την Τετάρτη ξεκινάει ο χορός των συζητήσεων με τους δανειστές.
Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα προσλάβουν χαρακτήρα «σκληρού ροκ» και το «μοντέλο» που θα υιοθετήσουν οι πιστωτές θα είναι αυτό της 3ης αξιολόγησης.
Η Αθήνα έχει εκπληρώσει εξαιρετικά λίγα από τα 88 προαπαιτούμενα μέτρα, πλην όμως σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες «τα περισσότερα είναι ενέργειες (αποφάσεις, εγκύκλιοι κ.ά.) από υφιστάμενη νομοθέτηση».
Οχι ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να απαλλαγεί από αυτά, αλλά το επικρατέστερο είναι αυτές οι δράσεις να μπουν ως νέα «ορόσημα» στο μεταμνημονιακό πρόγραμμα εποπτείας.
Το τοπίο γι’ αυτά τα προαπαιτούμενα ενδεχομένως να ξεκαθαρίσει στο ΕuroWorking Group (EWG) που θα συνεδριάσει το βράδυ της Δευτέρας και οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα ενημερωθούν από τον Γιώργο Χουλιαράκη για το πού βρίσκεται η 4η αξιολόγηση και τα βήματα προόδου που έχει κάνει η ελληνική πλευρά από την τελευταία επίσκεψη των δανειστών στην Αθήνα (τέλος Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου).
Το EWG από την πλευρά του θα ενημερώσει τον Ελληνα αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών για τα μέτρα σε σχέση με το χρέος και ειδικά για τον μηχανισμό διασύνδεσής του με την ανάπτυξη: Αν η διαδικασία εφαρμογής των μέτρων ελάφρυνσης θα είναι αυτόματη, όπως προτείνουν οι Γάλλοι, ή ημιαυτόματη όπως απαιτούν οι Γερμανοί και κάποιες χώρες του Βορρά.
Οι συζητήσεις για το χρέος θα συνεχιστούν και μετά το Eurogroup της 24ης Μαΐου, στο οποίο θα κυριαρχήσει το σχέδιο της τεχνικής συμφωνίας, και θα κορυφωθούν στην άτυπη σύνοδο της 21ης Ιουνίου, όπου θα παιχτεί η τελευταία πράξη του έργου για μία συνολική συμφωνία.
Σχετικά με το αφορολόγητο και την πιθανότητα μείωσης του ορίου από το 2019 και όχι από το 2020, όπως έχει προνομοθετηθεί, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν θα συζητηθεί σε αυτή τη διαπραγμάτευση ή οι αποφάσεις θα ληφθούν αργότερα, από τη στιγμή που το ΔΝΤ έχει πει ότι θα περιμένει τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (θα ανακοινωθούν στις 4 Ιουνίου) για την πορεία του ΑΕΠ στο πρώτο φετινό τρίμηνο και μετά «σε συνεργασία με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τις ελληνικές Αρχές» θα κρίνει αν απαιτείται εμπροσθοβαρής εφαρμογή του μέτρου.
Επιδίωξη του οικονομικού επιτελείου σε αυτή τη διαπραγμάτευση είναι η αντιστάθμιση των απωλειών που θα προκαλέσουν οι περικοπές στις συντάξεις με τα κοινωνικά αντίμετρα.
Ορισμένα από τα «θετικά» μέτρα, όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις από το 29% στο 26% (σ.σ. άρθρο 14 το οποίο με νεότερη νομοτεχνική διάταξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου προβλέπει την εφαρμογή του μέτρου από το 2019 και όχι από το 2020 ), θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν από τον επόμενο χρόνο, υποστηρίζουν αρμόδιες πηγές, «και να μη χρειαστεί να φτάσουμε στο 2020».
Ολα θα εξαρτηθούν από τα πρωτογενή πλεονάσματα και το περιθώριο που θα δημιουργήσουν για τέτοιου είδους πολιτικές.
Ακόμη και το «αντίμετρο» της μείωσης των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις είναι θέμα πολιτικής απόφασης και προϋποθέτει ότι η κυβέρνηση θα πιάσει τον στόχο του 3,5% στα πρωτογενή πλεονάσματα.
Στις Βρυξέλλες, όμως, «δεν γνωρίζουν ακόμα αν θα υπάρξει επανάληψη υπερπλεονασμάτων στα επόμενα έτη»…

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης