Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τι πρέπει να γίνει ώστε να μην επαναληφθεί το φιάσκο της Folli Follie στο ΧΑ – Παρέμβαση της Αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Τι πρέπει να γίνει ώστε να μην επαναληφθεί το φιάσκο της Folli Follie στο ΧΑ – Παρέμβαση της Αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι και όχι από τη Folli-Follie
Η πιθανότητα εμπλοκής της αμερικανικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς στην υπόθεση Folli Follie αυξάνει τον κίνδυνο να εκτεθούμε ανεπανόρθωτα.
Όπως αυξάνει ο κίνδυνος αν αποδεχτεί ότι η εταιρία είχε παραποιήσει τις οικονομικές της καταστάσεις και επί ένα και πλέον μήνα συνέχισε να διαπραγματεύεται τότε οι επιπτώσεις στην αξιοπιστία της αγοράς θα είναι τεράστιες με πλήγμα και στην οικονομία σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο.
Ήδη επαγγελματίες επενδυτές λένε ότι δεν έχουν «μούτρα» να απευθυνθούν σε ξένους θεσμικούς γιατί η ελληνική αγορά έχει ζήτημα αξιοπιστίας που έγινε μεγαλύτερο με την υπόθεση Folli-Follie.
Υπήρχε όμως και από πριν γιατί όσοι διάβασαν τις οικονομικές καταστάσεις της Frigoglass αναρωτιούνται πώς επί χρόνια η εταιρία «παίζει» στις οικονομικές της καταστάσεις με μελλοντικές πωλήσεις που δεν κάνει και εμφανίζει ζημίες από το πουθενά.
Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι κανένας από τους εμπλεκόμενους φορείς δεν αντιδρά.
Δεν αντιδρούν οι χρηματιστές, δεν αντιδρούν οι επαγγελματίες επενδυτές της εγχώριας αγοράς, δεν αντιδρούν τα θεσμικά όργανα που τους εκπροσωπούν. Και το ερώτημα είναι αν πρόκειται για ομερτά ή κάτι άλλο.
Πρόκειται για μια συνομωσία που είναι εμπλεκόμενη η πλειοψηφία των φορέων της αγοράς που έχουν «λερωμένη» τη φωλιά τους;
Πρόκειται για το φόβο ότι θα προκαλέσουν τον έλεγχο μιας Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που διυλίζει τον κώνωπα και καταπίνει την κάμηλο;
Πρόκειται για έλλειψη ενδιαφέροντος;
Δυστυχώς θα πρέπει να καταλήξουμε ότι η μη αντίδραση οφείλεται σε συνδυασμό των παραπάνω λόγων.
Και όλα αυτά δεν θα τελειώσουν αν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αλλά και η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης καταστούν απόλυτα ανεξάρτητες αρχές και όχι Ανεξάρτητες Αρχές κατά τον τύπο αλλά στην ουσία Αρχές που απλώνει η κάθε κυβέρνηση το μακρύ της χέρι.
Και για να λειτουργεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ως ανεξάρτητη αρχή θα πρέπει να θωρακιστεί και η επιλογή της ηγεσίας να γίνεται με αυστηρά τεχνοκρατικά κριτήρια και όχι με πολιτικές η άλλες φιλίες και συμμαχίες.
Η ηγεσία της ελεγκτικής αρχής δεν πρέπει να έχει σχέση με καμία κυβέρνηση και να μην μπορεί να καμία κυβέρνηση να την αγγίξει ή παρέμβει παρασκηνιακά στο έργο της.
Και βεβαίως η ηγεσία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να κρίνεται με μετρήσιμους στόχους και να ελέγχεται για το έργο που παράγει αλλά και να της δίνονται απλόχερα τα εργαλεία που χρειάζεται για να το παράξει.
Ο στόχος δεν πρέπει να είναι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να αποτελεί τον τιμωρό και μάλιστα με πολλά χρόνια καθυστέρηση και χωρίς καμία αλλά το μέσο που θα εξασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς προλαμβάνοντας καταστάσεις και τιμωρώντας αμείλικτα τους παραβάτες. Δυστυχώς η ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν είναι.
Κι αν πραγματικά θέλουμε να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς θα πρέπει όλοι οι φορείς να δουν κατάματα την αλήθεια, να προτείνουν λύσεις , να αντιδράσουν και να μην κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους.
Γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα έχουμε και άλλες περιπτώσεις Folli-Follie αλλά κυρίως μια απολύτως αναξιόπιστη αγορά που δεν θα έχει ξένους σοβαρούς επενδυτές αλλά περαστικούς τζογαδόρους.
Φυσικά η αμαρτωλή ιστορία των ανεξέλεγκτων ορκωτών ελεγκτών πρέπει να τελειώσει.
Και η ΕΛΤΕ να λειτουργήσει ως κανονική ελεγκτική αρχή και ως εργαλείο που κουκουλώνονται οι αμαρτίες των ορκωτών με ποινές χάδια και πειθαρχικά που χάνονται στα συρτάρια όταν πρόκειται για μεγάλα ψάρια.
Μην ξεχνάμε ότι οι ελεγχόμενες εταιρίες είναι πελάτες των ορκωτών και ο πελάτης πάντα θα έχει απόλυτο δίκαιο αν δεν υπάρχει κάποιος να ελέγξει τον … προμηθευτή.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης