Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιράν: Με περεταίρω εμπλουτισμό ουρανίου απαντά η Τεχεράνη στην απόσυρση των ΗΠΑ από την συμφωνία για τα πυρηνικά

Ιράν: Με περεταίρω εμπλουτισμό ουρανίου απαντά η Τεχεράνη στην απόσυρση των ΗΠΑ από την συμφωνία για τα πυρηνικά
Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις έχουν μια περιορισμένη ευκαιρία να παρουσιάσουν απτές εγγυήσεις, οι οποίες θα επιτρέψουν στο Ιράν να παραμείνει πιστό στη συμφωνία αναφέρει η Τεχεράνη
Τον περεταίρω εμπλουτισμό του ουρανίου του ανακοίνωσε το Ιράν μετά την κατάθεση στο κοινοβούλιο, νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει την αύξηση του επιπέδου εμπλουτισμού που απαιτείται για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.
Όπως αναφέρει η Jerusalem Post, οι Ιρανοί βουλευτές έχουν επιφορτιστεί να παρουσιάσουν έναν νόμο "αμοιβαίων και αναλογικών μέτρων", ως απάντηση στην απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, που τέθηκε σε ισχύ το 2015.
Όπως αναφέρει ο Mohtaba zolnuri, ο πρόεδρος της επιτροπής πυρηνικής ενέργειας του ιρανικού κοινοβουλίου, σκοπός του νομοσχεδίου είναι να επιτρέψει στην κυβέρνηση του προέδρου Ruhani, να διασφαλίσει τις "απαραίτητες εγγυήσεις" από τις υπόλοιπες χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία. Σε αυτές περιλαμβάνονται η Γερμανία, η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ρωσία και η Κίνα.
Πάντως ο Zolnuri δεν αποσαφήνισε ποιες είναι αυτές οι εγγυήσεις, αλλά συμπλήρωσε ότι αν αυτές δεν ικανοποιηθούν τότε το Ιράν θα ξεκινήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου σε μεγάλη κλίμακα.
Από την πλευρά του ο Ιρανός βουλευτής Ali Motahari ξεκαθάρισε ότι «οι ευρωπαϊκές δυνάμεις έχουν μια περιορισμένη ευκαιρία να παρουσιάσουν απτές εγγυήσεις, οι οποίες θα επιτρέψουν στο Ιράν να παραμείνει πιστό στη συμφωνία. Αν όμως δεν συμβεί αυτό, τότε θα αποχωρήσουμε από τη συμφωνία για τα πυρηνικά και θα προβούμε σε άλλα βήματα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης