Τελευταία Νέα
Κερδισμένοι και Χαμένοι

Σχόλια και παρατηρήσεις από τον "Μεγαλοχώρο" του ελληνικού χρηματιστηρίου (12/5)

tags :
Σχόλια και παρατηρήσεις από τον
Μία ανώτερη δύναμη πρέπει να κινεί τις τύχες των μετοχών του Χ.Α.
Σχόλια και παρατηρήσεις από τον "Μεγαλοχώρο" του ελληνικού χρηματιστηρίου (12/5)

Τα έχετε διαβάσει, αλλά...

(α) ΕΞΩΓΗΙΝΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ: 

Μία ανώτερη δύναμη πρέπει να κινεί τις τύχες των μετοχών του ελληνικού χρηματιστηρίου.
  • Δεν εξηγούνται αλλιώς όλα αυτά τα εξωγήινα φαινόμενα, όλα αυτά τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας που επαληθεύονται στο ελληνικό ταμπλό…
  • Το ΧΑ έχει φθηνές εταιρείες και αυτό φαίνεται κάθε φορά που δημοσιεύουν ισολογισμούς οι εισηγμένες του.
  • Όμως η σχέση «φθηνή μετοχή» ως προς το «χρηματιστηριακό ενδιαφέρον» είναι μάλλον αντιστρόφως ανάλογη με τα αποτελέσματα.
Δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά η «αγάπη» των επενδυτών με εταιρείες που τους έχουν μηδενίσει έως και τρεις φορές τα κεφάλαιά τους. 

Δεν μπορεί να εξηγηθεί εύκολα το πώς κάποιος επιλέγει εταιρεία με ζημιές ανάλογες της αποτίμησης και να αγνοεί εταιρείες με κέρδη, καλή σχέση ξένων/ιδίων κεφαλαίων και χαμηλό p/bv..

http://www.bankingnews.gr


(β) ΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ: Η Καθαρή Θέση είναι το σύνολο των επενδύσεων που έχουν εισρεύσει στην επιχείρηση συν τα αποθεματοποιημένα κέρδη κατά τη διάρκεια λειτουργίας της, αυτά δηλαδή που μετά την αφαίρεση της φορολογίας δεν μοιράζονται ως μερίσματα στους επενδυτές.

Αν θέλουμε να υπολογίσουμε την Καθαρή Θέση, τότε αρκεί να αφαιρέσουμε από το Ενεργητικό της επιχείρησης το σύνολο των Υποχρεώσεων της.

Θεωρητικά αυτό που προκύπτει είναι η λογιστική αξία των περιουσιακών στοιχείων όταν αποπληρωθούν όλες οι υποχρεώσεις προς τους πιστωτές της.

Συνήθως όμως ο υπολογισμός της δεν είναι απλός…
  • Γιατί η πραγματική αγοραία αξία των περιουσιακών στοιχείων, όπως π.χ. των ακινήτων, δεν είναι εύκολο να εκτιμηθεί.
  • Επίσης ορισμένα περιουσιακά στοιχεία υπολογίζονται στα λογιστικά βιβλία με την τιμή αγοράς τους, κι όχι με την τωρινή αξία τους.
Αυτή η παρατήρηση δημιουργεί ένα πρόσθετο λόγο επιφύλαξης:
  • Μια αρνητική καθαρή θέση ενδέχεται να εκφράζει μια ακόμα πιο δυσμενή κατάσταση ενώ η λογιστική απεικόνιση του τραπεζικού δανεισμού είναι μέγεθος που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση..
Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις όπου η Καθαρή Θέση «αδικείται».

Αυτό συμβαίνει όταν υπάρχουν πολλά μετρητά που δεν μπορούν να απομειωθούν ή συμμετοχές και πάγια που δεν απεικονίζονται ορθά…
  • έχουν μείνει δηλαδή σε ιστορικές τιμές κτήσης ενώ η αξία τους έχει βελτιωθεί από την κερδοφορία τους.
Αυτές οι περιπτώσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες στα Χρηματιστήρια αφού όσες εισηγμένες έχουν λογιστικό «λίπος» φροντίζουν να το δείχνουν προκειμένου να εξασφαλίζουν γραμμές χρηματοδότησης χρησιμοποιώντας τα ως καλύμματα σε δάνεια.
  • ή να μπορούν να διανέμουν ικανοποιητικά μερίσματα στους μετόχους τους μέσα από την διανομή μέρους των αποθεματικών τους.
http://www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης