Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Συμφωνία εργοδοτών και συνδικάτων για μισθολογικές αυξήσεις 6% στον τομέα των κατασκευών

Γερμανία: Συμφωνία εργοδοτών και συνδικάτων για μισθολογικές αυξήσεις 6% στον τομέα των κατασκευών
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μισθολογική συμφωνία, που επισφραγίζεται το 2018 στη σημαντικότερη οικονομία της Ευρώπης
Συνδικάτα και εργοδότες στη Γερμανία κατέληξαν σήμερα (12/5/2018) σε συμφωνία για μισθολογικές αυξήσεις της τάξης του 6% για περισσότερους από  800.000 εργαζόμενους στον τομέα των κατασκευών.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μισθολογική συμφωνία, που επισφραγίζεται το 2018 στη σημαντικότερη οικονομία της Ευρώπης.
Η IG Bau ανακοίνωσε ότι οι εργαζόμενοι στη Δυτική Γερμανία θα λάβουν αυξήσεις 5,7%, ενώ οι μισθοί στην Ανατολική Γερμανία θα αυξηθούν κατά 6,6%.
Η συμφωνία έχει αναδρομική ισχύ έως την 1η Μαΐου και διάρκεια 26 μηνών ενώ επιτεύχθηκε μετά από 19 ώρες διαμεσολάβησης από τον πρώην υπουργό Οικονομίας Wolfgang Clement, έχει διάρκεια 26 μηνών.
«Αυτή είναι η υψηλότερη συμφωνία μισθών που σφραγίστηκε σε εθνικό επίπεδο φέτος», δήλωσε ο επικεφαλής του συνδικάτου IG BAU Robert Feiger, προσθέτοντας ότι το αποτέλεσμα εξασφαλίζει στους εργαζόμενους την απονομή ενός δίκαιου μεριδίου από την οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας.
Η γερμανική οικονομία απολαμβάνει μια παρατεταμένη ανάκαμψη τώρα στο ένατο έτος της, με ρυθμό ανάπτυξης 2,2% το 2017.
Με την απασχόληση σε υψηλά επίπεδα, οι κατασκευαστικές εταιρείες αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα μαζική έλλειψη εργατικού δυναμικού, παρατηρεί το Reuters.
Τα γερμανικά σωματεία τον Απρίλιο έφθασαν σε μισθολογική συμφωνία τριετούς διάρκειας μισθού για περισσότερους από 2 εκατομμύρια εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, οι οποίοι ενδέχεται να ενισχύσουν την ανάκαμψη της κατανάλωσης.
Η σύνθετη μισθολογική σύμβαση δίνει στους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα αύξηση 3,2%, με αναδρομική ισχύ από την 1η Μαρτίου, ακολουθούμενη από ένα πρόσθετο 3,1% από τον Απρίλιο του 2019.
Σε τρίτο στάδιο, οι μισθοί θα αυξηθούν κατά 1% από τον Μάρτιο του 2020.
Η συμφωνία του δημόσιου τομέα προήλθε από την ασυνήθιστα υψηλή αύξηση των αμοιβών που επετεύχθη το Φεβρουάριο του 2018 για 3,9 εκατομμύρια εργαζόμενους στον βιομηχανικό τομέα, που αντιστοιχούσαν σε ετήσια αύξηση περίπου 4% για το 2018 και το 2019.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρακολουθεί στενά τις γερμανικές διαπραγματεύσεις για τις μισθολογικές αυξήσεις, που πιθανότατα συμβάλλουν στην άνοδο του πληθωρισμού και προσφέρουν στην ΕΚΤ τη δυνατότητα για τον τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης