Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βενιζέλος: Η χώρα χρειάζεται επειγόντως εκλογές – Η κυβέρνηση έβαλε τον τόπο σε βαριά δευτερογενή κρίση

Βενιζέλος: Η χώρα χρειάζεται επειγόντως εκλογές – Η κυβέρνηση έβαλε τον τόπο σε βαριά δευτερογενή κρίση
"H πορεία προς τις εκλογές δεν θα είναι παιδική εκδρομή", αναφέρει ο Ευ. Βενιζέλος
«Η χώρα χρειάζεται επειγόντως εκλογές και άλλη κυβέρνηση και όχι δήθεν συνταγματικές συναινέσεις με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ από την οποία εξαρτάται αριθμητικά η αναθεωρητική διαδικασία στην παρούσα Βουλή», τονίζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, «το ζήτημα με το κυβερνητικό μπλοκ δεν είναι μόνο ή τόσο το τι έκανε για να φτάσει να γίνει κυβέρνηση, όσο το τι έκανε και κάνει ως κυβέρνηση.
Όχι μόνο μέχρι τον Ιούλιο του 2015, αλλά και από τότε μέχρι σήμερα, με ώμο κυνισμό.
Αναφέρομαι στην οικονομία αλλά και σε ζητήματα κράτους, δημοκρατίας και θεσμών, με επίκεντρο την προσπάθεια ποδηγέτησης της Δικαιοσύνης.
Αναφέρομαι στο βίαιο, διχαστικό, μετωπικό, εμφυλιοπολεμικό λόγο του.
Στις σταλινικές μεθόδους συκοφάντησης των αντιπάλων.
Στην εμμονή ως προς τον έλεγχο των ΜΜΕ.
Το τι είναι πραγματικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα κριθεί από τον τρόπο με τον οποίο θα φτάσει η χώρα στις εκλογές και από τη συμπεριφορά που θα επιλέξει όταν βρεθεί στην αντιπολίτευση».
Σημειώνει δε, πως «η πορεία προς τις εκλογές δεν θα είναι παιδική εκδρομή. Δεν θα είναι ούτε απλή ούτε ευθύγραμμη.
Το λιγότερο που θα περιέχει είναι καταχρήσεις εξουσίας σχετικές με τη Δικαιοσύνη, ανάμιξη των βουλευτικών εκλογών με παιχνίδια σε σχέση με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, τεχνάσματα σε σχέση με το εκλογικό σύστημα και ένα τουλάχιστον δημοψήφισμα σχετικό με το Σύνταγμα κατά παράβαση όμως του Συντάγματος».
Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι «το αφήγημα της "καθαρής εξόδου" έχει καταρρεύσει.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ "όσα δεν φτάνει τα κάνει κρεμαστάρια".
Τον Αύγουστο του 2018 η χώρα δεν γυρίζει δυστυχώς εκεί που ήταν τον Δεκέμβριο του 2014.
Η Ελλάδα πήγε πολύ πίσω τα τρία τελευταία χρόνια. Η βλάβη είναι τεράστια και βαθειά».
Εκτιμά δε, πως «το πρόβλημα της χώρας δεν είναι συνταγματικό αλλά αναπτυξιακό, κοινωνικό, νοοτροπιακό».
Αναφορικά με το ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές, σημειώνει πως «αν συμφωνεί με την εθνική στρατηγική και το σχέδιο δράσης της επόμενης κυβέρνησης, είναι ευπρόσδεκτος να το στηρίξει. Δεν πρέπει όμως να μπορεί να το παρεμποδίσει».
Ακόμη, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επικροτεί τη πρόταση της κ. Γεννηματά να ζητήσει εκλογές, λέγοντας μάλιστα ότι «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για ασάφειες, καθυστερήσεις ή σενάρια πολλαπλών εκλογών.
Πρέπει να μπορούμε να εγγυηθούμε ότι θα υπάρχει κυβέρνηση σταθερή και κοινοβουλευτικά αλλά και προγραμματικά που θα αναλάβει το δύσκολο έργο της εθνικής ανάκαμψης, λέγοντας αλήθειες και εφαρμόζοντας ένα καθαρό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα»
Ο ίδιος, σχετικά με την προχθεσινή παρέμβαση της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ να σταματήσει η υπονόμευση του εγχειρήματος και τις αναταράξεις που ακολούθησαν, ανέφερε ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν προσωπικές στρατηγικές, αλλά καθαρή και ολοκληρωμένη στρατηγική της παράταξης», προσθέτοντας πως δεν γνωρίζει τις συνεννοήσεις που έχουν γίνει προκειμένου να διαμορφωθεί το οργανωτικό σχήμα που εφαρμόζεται μεταξύ κομμάτων, συλλογικών οντοτήτων και ορισμένων προσώπων στο Κίνημα Αλλαγής.
Για την υπόθεση Νοvartis, ο κ. Βενιζέλος μιλά για «διασυρμό της κυβέρνησης των συκοφαντών και των συνεργών της» και για «απόλυτο φιάσκο» και προαναγγέλλει αποκαλύψεις στη Βουλή στις 18 Μαΐου.
Τέλος, εκτιμά ότι «η Τουρκία αντιμετωπίζει πολλά υπαρξιακά προβλήματα και αυτό σε μεγάλο βαθμό την αποδυναμώνει, αλλά την καθιστά και πιο νευρική και πιο αδιάφορη για τα ευρωπαϊκά στάνταρτ», προσθέτοντας ότι το προσφυγικό έχει καταστεί μια στρόφιγγα που ανοιγοκλείνει η Τουρκία πιέζοντας απροκάλυπτα την Ευρώπη, η Ελλάδα όμως υφίσταται τις άμεσες συνέπειες.
«Νομίζω άρα ότι έφτασε η ώρα μιας συνολικής αξιολόγησης της μεταπολιτευτικής περιόδου που θα μας επιτρέψει να καταστήσουμε την εθνική μας στρατηγική πιο επίκαιρη και πιο αποτελεσματική με στόχο την προστασία των εθνικών μας συμφερόντων και της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή», αναφέριε χαρακτηριστικά.
Για τις διαπραγματεύσεις με τη ΠΓΔΜ για το θέμα του ονόματος προειδοποιεί ότι «μερικές, προσωρινές ή νέες ενδιάμεσες συμφωνίες που εξαρτώνται από τις εσωτερικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα απαιτούν τεράστια προσοχή ως προς τις δικές μας νομικές δεσμεύσεις».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης