Τελευταία Νέα
Οικονομία

Χαρίτσης: Νέο πολιτικό τοπίο διαμορφώνει η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια

Χαρίτσης: Νέο πολιτικό τοπίο διαμορφώνει η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια
Προκηρύσσονται σύντομα δύο νέα καθεστώτα του Αναπτυξιακού Νόμου, ανέφερε ο Α. Χαρίτσης
«Η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια και η αποκατάσταση της κανονικότητας που πετύχαμε διαμορφώνουν ένα νέο πολιτικό τοπίο», δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Α. Χαρίστης, σε συνέντευξή του  στο "Έθνος της Κυριακής".
Κατά τον ίδιο, «οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση, τη μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση, την προσπάθεια να κλείσουν εκκρεμότητες δεκαετιών στα εθνικά θέματα επαναφέρουν πιο έντονα στο προσκήνιο τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στις συντηρητικές δυνάμεις οι οποίες θέλουν να μας γυρίσουν πίσω στο μοντέλο που χρεοκόπησε το 2010 και στον αριστερό-προοδευτικό πόλο με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ, που διεκδικεί να θέσει τη χώρα σε τροχιά βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης, με ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας και εμβάθυνση της δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα», συμπληρώνοντας ότι «πάνω σε αυτά τα θέματα όλοι καλούνται να επανατοποθετηθούν».
Σημειώνει δε, πως η επόμενη ημέρα για το πολιτικό σκηνικό της χώρας προϋποθέτει συμμαχίες, για την ύπαρξη των οποίων «απαιτείται σαφήνεια και ειλικρίνεια.
Οι συμμαχίες συγκροτούνται στο πλαίσιο ξεκάθαρων πολιτικών σχεδίων και συγκεκριμένων προγραμματικών συγκλίσεων».
Ζητούμενο για τη μεταμνημονιακή εποχή, όπως αναφέρει,  είναι να γίνουν κινήσεις που θα δείχνουν ότι η χώρα περνάει σε μία νέα φάση όπου η μεγαλύτερη πρόκληση είναι ο σχεδιασμός μιας βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης.
Περαιτέρω, ο αναπληρωτής υπουργός γνωστοποιεί ότι «τον επόμενο μήνα θα παρουσιάσουμε νομοσχέδιο που θα διευκολύνει τις στρατηγικές επενδύσεις», χαρακτηρίζει τα επιτυχημένα stress tests των ελληνικών τραπεζών ως πολύ σημαντική εξέλιξη, απόδειξη της ανθεκτικότητας του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και κυρίως της αποτελεσματικότητας των θεσμικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης.
Όπως αναφέρει «βρισκόμαστε σε διαρκείς επαφές με τους εκπροσώπους των ελληνικών τραπεζών, προκειμένου ο τραπεζικός κλάδος να επιταχύνει τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών», ενώ υπενθυμίζει ότι προ ημερών ανακοινώθηκαν ρυθμίσεις για τα δάνεια των αγροτών, σημειώμοντας πως γίνονται ρυθμίσεις για τα στεγαστικά δάνεια, προωθούνται αλλαγές στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών για να "τρέξει" πιο γρήγορα, ενώ λειτουργεί ήδη η δευτερογενής αγορά δανείων.
Ακόμη, σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση, προκηρύσσονται σύντομα δύο νέα καθεστώτα του Αναπτυξιακού Νόμου, με προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ το καθένα.
Ο ίδιος αναφέρει την ευρεία αποδοχή που ήδη έχει το καινοτόμο Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών (Equifund), προσθέτει ότι βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ένα αντίστοιχο του EquiFund, για τη στήριξη με επιπλέον ρευστότητα επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, αλλά και ότι το υπουργείο Οικονομίας σχεδιάζει ένα νέο χρηματοοικονομικό εργαλείο Private Debt Funding, που θα κινητοποιεί δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια για παροχή δανείων με ευνοϊκούς όρους κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης