Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με κυρώσεις απειλούν οι ΗΠΑ τις εταιρείες της ΕΕ, που συνεργάζονται με το Ιράν - Τι απαντάει η Γερμανία

Με κυρώσεις απειλούν οι ΗΠΑ τις εταιρείες της ΕΕ, που συνεργάζονται με το Ιράν - Τι απαντάει η Γερμανία
Η αποχώρηση του προέδρου των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του 2015 έχει σοβαρές επιπτώσεις στους Ευρωπαίους εταίρους της Ουάσινγκτον
Νέο κύκλο ανησυχίας και οικονομικής αβεβαιότητας ανοίγει η πρόθεση του Λευκού Οίκου να επιβληθούν κυρώσεις σε ευρωπαϊκές εταιρείες, που συνεργάζονται με το Ιράν, μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της ασιατικής χώρας.
Κληθείς να απαντήσει σε σχετική ερώτηση από το CNN ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, John Bolton, άφησε ορθάνοιχτο αυτό το ενδεχόμενο.
«Είναι πιθανό. Εξαρτάται από τη συμπεριφορά των άλλων  κυβερνήσεων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Bolton.
Η αποχώρηση του προέδρου των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του 2015 έχει σοβαρές επιπτώσεις στους Ευρωπαίους εταίρους της Ουάσινγκτον ενώ προκάλεσε αβεβαιότητα σχετικά με την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου και αύξησε τον κίνδυνο μίας πολεμικής σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.
Αναφερόμενος στη Βόρεια Κορέα, ο Bolton τόνισε, πως η ολική αποπυρηνικοποίηση της θα πρέπει να συνοδευτεί από έναν αφοπλισμό που θα έχει εφαρμογή σε όλες τις διαστάσεις του προγράμματος όπλων της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των βιολογικών και χημικών όπλων.
«Από την πλευρά της αποπυρηνικοποίησης, σημαίνει όλες τις διαστάσεις του πυρηνικού προγράμματος τους.
Ξεκάθαρα το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων.
Αυτό πρέπει να το εγκαταλείψουν. Νομίζω ότι είναι αναγκαίο να δούμε τα προγράμματα των χημικών και βιολογικών τους όπλων», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Γερμανία: «Λανθασμένη» η πολιτική των ΗΠΑ για το Ιράν

Λανθασμένη θεωρεί το Βερολίνο την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν μονομερώς από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν, όπως είπε σήμερα (13/5) ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Peter Altmaier.
Παράλληλα εκφράζει την ελπίδα, πως η Ουάσινγκτον, θα αναθεωρήσει την απόφασή της και δεν θα τιμωρήσει τις ξένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Ιράν.
«Θα υπάρξει μια προθεσμία έως και 90 ημερών», δήλωσε ο Peter Altmaier στην δημόσια τηλεόραση ZDF, αναφέροντας ένα χρονικό όριο για τις ξένες επιχειρήσεις να συμμορφωθούν με τις κυρώσεις των ΗΠΑ ή να αντιμετωπίσουν ποινές.
«Αυτή τη στιγμή, θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες για να πείσουμε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να αλλάξει τη συμπεριφορά της», σημείωσε.
«Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με συνομιλίες και με την εξήγηση ότι όλοι θα χάσουν στο τέλος αν προχωρήσουμε σε μια παγκόσμια κλιμάκωση μονομερών μέτρων», πρόσθεσε ο Altmaier.

Το Ιράν δίνει προθεσμία 60 ημερών στην Ευρώπη

Δίμηνη προθεσμία δίνει το Ιράν στην  ΕΕ, προκειμένου να  του παράσχει εγγυήσεις για τη διεθνή συμφωνία σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα.  
Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν στη διάθεσή τους 60 ημέρες προκειμένου να δώσουν «εγγυήσεις» για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Ιράν στο πλαίσιο της συμφωνίας για το πυρηνικό του πρόγραμμα μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ, δήλωσε  Ιρανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος,  σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Οι Ευρωπαίοι έχουν διορία μεταξύ 45 και 60 ημερών προκειμένου να παράσχουν τις αναγκαίες εγγυήσεις για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Ιράν και την αντιστάθμιση των ζημιών που προκάλεσε η αποχώρηση των ΗΠΑ» δήλωσε Ιρανός αξιωματούχος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης