Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bleakley Advisory Group: Η Fed πρόκειται να «γρονθοκοπήσει» τις αγορές

Bleakley Advisory Group: Η Fed πρόκειται να «γρονθοκοπήσει» τις  αγορές
Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell συνεχίζει την «κληρονομιά» της Janet Yellen ξεκάθαρα, προετοιμάζοντας τις αγορές όσο το δυνατόν καλύτερα για την αναπόφευκτη σύσφιξη
Οι αγορές γνωρίζουν ήδη ότι η Federal Reserve (Fed) θα προχωρήσει σε περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων απλώς δεν έχουν συνειδητοποιήσει ακόμη, την ισχύ του πλήγματος, σημειώνει  ο Peter Boockvar του Bleakley Advisory Group.
«Η Fed προσπαθεί να αμβλύνει την επίδραση του κύκλου αύξησης των επιτοκίων, με το να είναι αρκετά διαφανής στην πολιτική της» σημείωσε ο Boockvar μιλώντας στο CNBC. «Προσπαθεί να μας προετοιμάσει για την πολιτική σύσφιξης», συνέχισε.
Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell συνεχίζει την «κληρονομιά» της Janet Yellen ξεκάθαρα, προετοιμάζοντας τις αγορές όσο το δυνατόν καλύτερα για την αναπόφευκτη σύσφιξη.
Το μήνυμα της Fed σχετικά με την αύξηση των επιτοκίων εκπέμπει «σταθερότητα» και έχει καθησυχάσει εν μέρει τη Wall Street με την περιγραφή μίας ομαλότερης πορείας.   
Ο Boockvar αναμένει ότι η αυστηρότερη νομισματική πολιτική θα έχει πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις από όσες αναμένουν η Fed και οι αγορές.
«Ανεξάρτητα από το πώς μας λένε, ανεξάρτητα από το πώς το κάνουν, υπάρχει ακόμα αύξηση του κόστους κεφαλαίου, εξακολουθεί να υπάρχει διαρροή ρευστότητας», ανέφερε.
Χρησιμοποίησε μάλιστα ένα παράδειγμα για να γίνει πιο παραστατικός.
«Εάν σας προειδοποιούσα επί ένα μήνα ότι, πρόκειται να σας κτυπήσω στο πρόσωπο, η γροθιά που τελικά θα δεχθείτε δεν θα πονέσει λιγότερο», είπε χαρακτηριστικά.
Συνεχίζοντας έκανε λόγο για διπλό «χτύπημα», αφού η Fed αυξάνει τα επιτόκια και συρρικνώνει τον ισολογισμό της.
Η Fed μειώνει τον ισολογισμό των 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων με έναν συνεχώς αυξανόμενο ρυθμό.
Οι αγορές των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων της κεντρικής τράπεζας σημείωσαν άνοδο στα τέλη του 2008, σηματοδοτώντας την έναρξη του πρώτου γύρου ποσοτικής χαλάρωσης υπό τον τότε πρόεδρο της Fed Ben Bernanke.
«Ταυτόχρονα, θα αυξηθούν πιθανότατα δύο φορές το 2018, επομένως είναι αξιοσημείωτη αύξηση», δήλωσε ο Boockvar.
«Σε μια πολύ υπερβολικά χαμηλή, εξαρτώμενη από τις πιστώσεις οικονομία, δεν είμαι βέβαιος πως οι κραδασμοί θα απορροφηθούν αποτελεσματικά από τη Fed», σημείωσε ο Boockvar.
Από τους τελευταίους 13 κύκλους αύξησης επιτοκίων, οι 10 έχουν οδηγήσει σε ύφεση, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μια τρίτη αύξηση για το 2018 θα μπορούσε να έρθει το Σεπτέμβριο, αλλά οι πιθανότητες για μία τέταρτη το Δεκέμβριο βρίσκεται κάτω από το 41%, εκτιμά το CNBC.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης