Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Έτοιμοι να κυβερνήσουν Di Maio - Salvini – Τα ονόματα για την πρωθυπουργία

Ιταλία: Έτοιμοι να κυβερνήσουν Di Maio - Salvini – Τα ονόματα για την πρωθυπουργία
Συνάντηση σήμερα το απόγευμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Sergio Mattarella θα έχουν Di Maio και Salvini
(upd2) Έτοιμοι να κυβερνήσουν δηλώνουν οι επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων, Luigi Di Maio και της Λέγκας του Βορρά Matteo Salvini, οι οποίοι θα επισκεφθούν σήμερα το απόγευμα Δευτέρα 14/5 τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Sergio Mattarella προκειμένου να τον ενημερώσουν για τα πρόσωπα που προτείνουν για το πρωθυπουργικό αξίωμα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Corriere della Sera η Λέγκα θα προτείνει τον έγκριτο οικονομολόγο Giulio Sapelli, 71 ετών που διδάσκει στο πανεπιστήμιο του Μιλάνο και κατά καιρούς έχει περάσει από τα ΔΣ εταιρειών όπως η Eni και η Unicredit ενώ το Κίνημα των 5 Αστέρων θα προτείνει τον νομικό Giuseppe Cont, 41 ετών που διδάσκει στο πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας και τον οποίο ο Luigi di Maio προόριζε για το υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα τα δύο αυτά πρόσωπα προτείνονται από τους εν δυνάμει κυβερνητικούς συμμάχους σε μια προσπάθεια να μπει τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο της Ιταλίας που κρατά από τις εκλογές της 4ης Μαρτίου.
Σημειώνεται ότι ο Mattarella είναι αυτός που θα δώσει την τελική έγκριση στο πρόσωπο του πρωθυπουργού της 65ης κυβέρνησης της Ιταλικής Δημοκρατίας.
Για αυτόν τον λόγο ο Mattarella θα συναντηθεί στις 17:30 (ώρα Ελλάδας) με τον Luidi di Maio Και αντιπροσωπεία του Κινήματος των 5 Αστέρων και στις 19:00 (ώρα Ελλάδας) με τον Matteo Salvini και αντιπροσωπεία της Λέγκας του Βορρά.
Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ
Di Maio και Salvini έχουν καταλήξει σε συμφωνία και για το κυβερνητικό πρόγραμμα
Η Λέγκα του Βορρά και το Κίνημα των 5 Αστέρων συμφώνησαν στην ανάγκη να υπάρξει μεταρρύθμιση ως προς την ηλικία της συνταξιοδότησης, που σήμερα είναι τα 66 έτη και επτά μήνες και θα αυξηθεί στα 67 το 2019, συμβιβασμός υπήρξε επίσης στην αναβολή για το 2019 της εφαρμογής του εθνικού ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος  και της εφαρμογής του «ενιαίου φορολογικού συντελεστή».
Το M5S κρίνει ότι ο ενιαίος συντελεστής 15% για όλους τους Ιταλούς θα βάραινε πολύ τα δημόσια οικονομικά ενώ το πιο ευαίσθητα θέματα μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων είναι το μεταναστευτικό.
Σημειώνεται ότι τα δύο κόμματα ήταν αντίπαλοι πριν από τις εκλογές της 4ης Μαρτίου 2018, που ανέδειξαν ένα ρευστό πολιτικό τοπίο.  
Από την περασμένη Πέμπτη (10/5) τα δύο κόμματα ξεκίνησαν προγραμματικές συνομιλίες για τη διαμόρφωση μίας κοινής κυβερνητικής πλατφόρμας σε μια προσπάθεια να μπει τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο που καταγράφεται εδώ και περίπου 70 ημέρες και να μην οδηγηθεί εκ νέου η Ιταλία σε εκλογές.
Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων έλαβε το 32% των ψήφων στις εκλογές και η Λέγκα το 17%.
Είναι τα δύο μεγαλύτερα κόμματα και συγκεντρώνουν την πλειοψηφία και στα δύο νομοθετικά σώματα, υπενθυμίζει το Reuters.
Ούτε ο Salvini, ούτε ο Di Maio θέλουν να επιτρέψουν στον άλλο να γίνει πρωθυπουργός, ενώ ο πρώτος ισχυρίζεται ότι παρόλο που το κόμμα του έχει πολύ λιγότερες ψήφους, αντιπροσωπεύει μια κεντροδεξιά εκλογική συμμαχία που φτάνει το 37%.
Οι δύο ηγέτες προσπαθούν να βρουν ένα ανεξάρτητο πρόσωπο που να ηγηθεί της κυβέρνησης αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν σε μία αμοιβαία αποδεκτή επιλογή.
Τόσο το Κίνημα Πέντε Αστέρων, όσο και η Λέγκα είναι κόμματα εχθρικά προς τους κανόνες προϋπολογισμού της ΕΕ, αν και ο πολιτικός σχηματισμός του Di Maio έχει αμβλύνει τη στάση του για την Ευρώπη.

(πρώτη ενημέρωση Κυριακή 19:39)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης