Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Frigoglass: Ο κλοιός της Κεφαλαιαγοράς και τα καυτά ερωτήματα με την αναβαλλόμενη φορολογία

tags :
Frigoglass: Ο κλοιός της Κεφαλαιαγοράς και τα καυτά ερωτήματα με την αναβαλλόμενη φορολογία
Οι χώρες των μηδενικών φορολογικών συντελεστών, τα κενά των οικονομικών καταστάσεων και η παραίτηση του Οικονομικού Διευθυντή
Τις διαδικασίες επιβολής προστίμου έχει κινήσει σύμφωνα με πληροφορίες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για μη ορθή απεικόνιση των οικονομικών στοιχείων στις οικονομικές καταστάσεις της Frigoglass.
Οι υπηρεσίες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά τις ίδιες πληροφορίες εντόπισαν το ζήτημα κατά την διαδικασία έγκρισης του Ενημερωτικού Δελτίου για την πρόσφατη αναδιάρθρωση του ομίλου και υποχρέωσαν την εταιρία να προχωρήσει σε αναμόρφωση των οικονομικών της καταστάσεων η οποία ήταν σημαντικής έκτασης και τροποποίησε και στοιχεία της χρήσης 2016.
Ωστόσο η εποπτική αρχή δεν έχει προχωρήσει σε δημοσιοποίηση της συγκεκριμένης υπόθεσης ενώ η εταιρία στις οικονομικές καταστάσεις που δημοσίευσε δεν έχει καμία απολύτως αναφορά ότι υπήρξε παρατήρηση των αρχών επί του θέματος.
Και το ερώτημα είναι αν η εταιρία στις οικονομικές καταστάσεις προσφέρει μη επαρκή ενημέρωση στους επενδυτές; Γιατί η εταιρία εμφανίζει ξαφνικά ζημίες και περιγράφει μια διαδικασία που εμφανίστηκαν χωρίς ωστόσο να αναφέρει ότι οι ζημίες αυτές εμφανίστηκαν μετά από διαπιστώσεις των αρχών οι οποίες κατ ουσίαν επέφεραν εκ των υστέρων ουσιώδους έκτασης αλλαγές στις οικονομικές καταστάσεις που εγείρουν ζητήματα για την πληροφόρηση του επενδυτικού κοινού και κατ επέκταση το ερώτημα αν παραπλανήθηκαν ή όχι οι επενδυτές από τις οικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύτηκαν τόσο το 2016 όσο και στις ενδιάμεσες περιόδους της χρήσης 2017.
Πέραν αυτού όμως υπάρχουν και άλλα ζητήματα τα οποία είναι άγνωστο αν έχουν εντοπιστεί από τις αρμόδιες αρχές και αναφέρονται στις οικονομικές καταστάσεις. Επί παραδείγματι αναφέρεται ότι «Ο Όμιλος δεν αναγνώρισε αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις για συσσωρευμένες φορολογικές μεταφερόμενες ζημίες ύψους € 26 εκ., από τις χώρες Ελλάδα, Ινδονησία, Ινδία, Ν. Αφρική, Κένυα, Κύπρο, Γερμανία, Νορβηγία, επειδή δεν είναι πιθανόν να υπάρξουν αρκετά μελλοντικά φορολογητέα κέρδη τα επόμενα χρόνια έναντι των οποίων θα χρησιμοποιηθούν οι τωρινές συσσωρευμένες φορολογικές ζημίες ή επειδή για κάποιες εταιρείες με συσσωρευμένες ζημίες ύψους € 100 εκ. ο φορολογικός συντελεστής της χώρας είναι 0%».
Και τα ερωτήματα είναι:
1. Πόσες είναι οι ζημίες ανά χώρα για τις οποίες δεν αναγνωρίστηκαν αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις;
2. Πότε προέκυψαν οι ζημίες αυτές;
3. Είχαν αναγνωριστεί στο παρελθόν οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις και έγινε αντιστροφή; Αν ναι ποιο το ύψος της αντιστροφής και τι επιπτώσεις είχε στις οικονομικές καταστάσεις;
4. Ποιες είναι οι «κάποιες εταιρίες» οι οποίες έχουν συσσωρευμένες ζημίες 100 εκ ευρώ και ποια είναι η χώρα ή οι χώρες που δραστηριοποιούνται οι εταιρίες και ο φορολογικός συντελεστής είναι 0%; Υποθέτουμε ότι αν ο συντελεστής είναι 0% τότε δεν θα είχαν αναγνωριστεί σε προηγούμενα έτη αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις.
Υποθέτουμε δε ότι η αποχώρηση του οικονομικού διευθυντή του ομίλου (Group Chief Financial Officer) δεν σχετίζεται με τέτοιου είδους θέματα αλλά προκαλεί ερώτημα πως η αποχώρηση αναγγέλλεται με ημερομηνία το τέλος Μαίου και την ίδια στιγμή τη θέση του αναλαμβάνει προσωρινά τα καθήκοντά του. Από πότε γίνεται η προσωρινή ανάληψη ουδείς μάλλον μπορεί να αντιληφθεί και η Frigoglass υποθέτουμε θα μπορεί να δώσει σαφή απάντηση.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης