Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στη Βρετανία ο Erdogan - Οι στόχοι της τριήμερης επίσκεψής του

Στη Βρετανία ο Erdogan - Οι στόχοι της τριήμερης επίσκεψής του
Στην ατζέντα των συνομιλιών που θα έχει ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους δεσπόζουν γεωπολιτικά και οικονομικά ζητήματα
Τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη Βρετανία πραγματοποιεί από σήμερα (13/5/2018)  ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, στην οποία δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα η Άγκυρα.  
Την προσεχή Τρίτη (15/5) ο Erdogan θα συναντηθεί με τη βασίλισσα Elizabeth και την πρωθυπουργό Theresa May.
Ο Τούρκος πρόεδρος έχει χαρακτηρίσει τη Βρετανία  μια σύμμαχο «στρατηγικής σημασίας» ενώ τη χαρακτήρισε, «πολύτιμη και αξιόπιστη».
Στην ατζέντα των συνομιλιών που θα έχει ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους δεσπόζουν γεωπολιτικά και οικονομικά ζητήματα, όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
Με την Βρετανίδα πρωθυπουργό αναμένεται να συζητήσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Συρία και το Ιράκ, το θέμα της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, από την οποία αποσύρθηκαν οι ΗΠΑ, και τη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας.
«Η Βρετανία είναι μια στρατηγικής σημασίας σύμμαχος, την οποία κρίνουμε πολύτιμη και αξιόπιστη» υπογράμμισε ο Erdogan σήμερα (13/5), σε μια σύντομη ομιλία που εκφώνησε στο Forum Tatlidil, στο Ρέντινγκ, δυτικά του Λονδίνου, παρουσία επιχειρηματιών και επενδυτών των δύο χωρών.
«Θεωρώ την εταιρική σχέση μεταξύ της Τουρκίας και της Βρετανίας απαραίτητη» συμπλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
Μεταξύ των θεμάτων που επίσης θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών του Erdogan στη Βρετανία βρίσκεται και η ενίσχυση των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών κι ενώ η Βρετανία ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε λίγους μήνες.
«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε επιπλέον με τη Βρετανία μετά το Brexit, σε όλους τους τομείς» διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.
Το 2017 οι διμερείς συναλλαγές μεταξύ Τουρκίας-Βρετανίας ανέρχονταν σε 15,8 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Βρετανίας.
«Πιστεύω ότι οι δυνατότητες των δύο χωρών μας υπερβαίνουν αυτόν τον αριθμό» τόνισε ο πρόεδρος της Τουρκίας.
Η επίσκεψη στη Βρετανία πραγματοποιείται λίγες μόλις εβδομάδες πριν από τις πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της 24ης Ιουνίου στην Τουρκία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης