Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Nouy SSM: Αρχές 2019 θα επανεξεταστούν SREP και νέοι στόχοι μείωσης NPEs – Τα funds να διαχειριστούν τα NPLs όχι οι τράπεζες

Nouy SSM: Αρχές 2019 θα επανεξεταστούν SREP και νέοι στόχοι μείωσης NPEs – Τα funds να διαχειριστούν τα NPLs όχι οι τράπεζες
Αρχές 2019 θα επαναξιολογηθούν τόσο το SREP δηλαδή η αξιολόγηση της κεφαλαιακής επάρκειας όσο και οι νέοι στόχοι μείωσης των προβληματικών ανοιγμάτων μετά το 2019.
(upd5)Δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις στην αξιολόγηση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών (SREP) που θα ξεκινήσει Νοέμβριο 2018 για να ολοκληρωθεί Ιανουάριο 2019 δήλωσε η D. Nouy η επικεφαλής του SSM στους έλληνες τραπεζίτες.
Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι αρχές 2019 θα αξιολογηθούν εκ νέου οι παράμετροι για τις ελληνικές τράπεζες με έμφαση στους νέους στόχους μείωσης των NPEs για μετά το 2019.
Να σημειωθεί ότι η επικεφαλής του Μόνιμου Εποπτικού Μηχανισμού των Τραπεζών SSM η D. Nouy βρίσκεται στην Αθήνα και σήμερα είχε συνάντηση με τους έλληνες τραπεζίτες και με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.
Το κλίμα στο οποίο διεξήχθη η συνάντηση ήταν πολύ θετικό ωστόσο η Nouy ανέφερε στους τραπεζίτες τα εξής
1)Αρχές 2019 θα επαναξιολογηθούν τόσο το SREP δηλαδή η αξιολόγηση της κεφαλαιακής επάρκειας όσο και οι νέοι στόχοι μείωσης των προβληματικών ανοιγμάτων μετά το 2019.
Τα 64 δισεκ. που θα μειωθούν τα NPEs το 2019 δεν είναι αποδεκτό καθώς παραμένουν σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα.
Τα NPEs τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα συνεχίζουν να αποτελούν βασικό πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών.
2)Η Nouy ανέφερε ότι έχει ενστάσεις στο ζήτημα της τιτλοποίησης προβληματικών δανείων στην Ελλάδα καθώς θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο το πλαίσιο.
Θα πρέπει τα προβληματικά δάνεια που τιτλοποιούνται να μην αποτελούν περιουσιακό στοιχείο των τραπεζών.
3)Η επικεφαλής του SSM τόνισε ότι δεν μπορεί την διαχείριση των NPEs να την αναλάβουν οι τράπεζες αλλά τα funds και τα private equity που έχουν εξειδίκευση, δεν είναι ρόλος των τραπεζών να διαχειρίζεται προβληματικά δάνεια.  
4)Ειδική αναφορά έκανε στο DTA την αναβαλλόμενη φορολογία τονίζοντας ότι είναι υπερβολικά υψηλό.
5)Οι δυσκολίες και τα προβλήματα παραμένουν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, μπορεί τα stress tests να είχαν θετική έκβαση αλλά τα προβλήματα δεν επιλύθηκαν.
6)Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να αρχίσουν να παρουσιάζουν κερδοφορία καθώς οι ζημίες του παρελθόντος προκάλεσαν σημαντικές επιπτώσεις σε κεφάλαια και ισολογισμούς.
7)Από το SREP δηλαδή την αξιολόγηση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών δεν θα προκύψουν εκπλήξεις ανέφερε η Nouy χωρίς ωστόσο να επεκταθεί περαιτέρω.  
8)Οι τράπεζες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες προκλήσεις από την νέα τεχνολογία οπότε η περαιτέρω μείωση του κόστους θα αποδειχθεί μονόδρομος.
9)Τραπεζίτης έθιξε και το ζήτημα των διοικητικών αλλαγών "προκαλώντας στιγμιαία" το κλίμα της συνάντησης....

Τι είχε αναφέρει νωρίτερα το bankingnews

Χωρίς «νέες ειδήσεις» θα πραγματοποιηθεί η σημερινή 14 Μαίου 2018 συνάντηση των ελλήνων τραπεζιτών με την επικεφαλής του SSM του Μόνιμου Εποπτικού Μηχανισμού των τραπεζών η D. Nouy η οποία θα αποχωρήσει στο τέλος του 2018.
Η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται μετά την ολοκλήρωση των stress test και παρ΄ ότι δεν υπήρχε όρος επιτυχίας ή αποτυχίας….οι ελληνικές τράπεζες δεν θα χρειαστούν άμεσα κεφαλαιακές ενισχύσεις.
Ωστόσο όπως κατ  επανάληψη έχει τονιστεί το 2019 θα είναι το έτος των μεγάλων κεφαλαιακών ενισχύσεων.
Η Nouy θα επικεντρωθεί ως συνηθίζει στην σημαντική μείωση των NPEs στις ελληνικές τράπεζες οι οποίες θα πρέπει να προετοιμάζονται και για την νέα στοχοθεσία 2020 με 2022 που θα σχηματοποιηθεί μέσα στο 2019.
Εν τω μεταξύ σε μπαράζ τιτλοποιήσεων ενήμερων αλλά και κόκκινων δανείων έως 6 δισεκ. ευρώ θα προχωρήσουν οι ελληνικές τράπεζες τους επόμενους μήνες με στόχο να ενισχύσουν την ρευστότητα τους και επιταχύνουν την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων τους.
Οι τιτλοποιήσεις στο παρελθόν ήταν ένα εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε εκτεταμένα από τις ελληνικές τράπεζες.
Σε κάθε περίπτωση πολλοί ξένοι οίκοι έχουν πλησιάσει τις ελληνικές τράπεζες και προτείνει μεταξύ άλλων τιτλοποιήσεις κυρίως μέσω έκδοσης ομολόγων senior και Junior.
Οι τιτλοποιήσεις αποτελούν εργαλείο αύξησης της ρευστότητας οπότε και οι τράπεζες θα μηδενίσουν το ELA την έκτακτη παροχή ρευστότητας.
Εφόσον οι τιτλοποιήσεις προχωρήσουν εντός των χρονοδιαγραμμάτων οι τράπεζες θα μηδενίσουν το ELA το αργότερο αρχές 2019.
Οι τράπεζες θα εκδίδουν ομόλογα τα οποία θα πουλούν σε τελικούς επενδυτές.
Μέσω της τιτλοποίησης θα βελτιώσουν και την κεφαλαιακή τους επάρκεια καθώς θα μεταβληθεί το μέσο σταθμισμένο ενεργητικό.
Οι τράπεζες πάντως μεταξύ άλλων το αργότερο μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2019 δηλαδή σε διάστημα 7-10 μηνών σχεδιάζουν να ανακοινώσουν ένα πλαίσιο – στόχων για το διάστημα 2020 με 2022 για την περαιτέρω μείωση των NPEs σε κάτω από 20%.
Οι στόχοι θα τεθούν επίσημα από τον SSM το Καλοκαίρι του 2019 αλλά οι τράπεζες θα επιδιώξουν να παρουσιάσουν σχέδια μείωσης των προβληματικών τους δανείων από 95 δισεκ. σε κάτω από 20 δισεκ. δηλαδή μείωση στο διάστημα 2017 με 2022 πάνω από 75 δισεκ. ευρώ.

Οι 3 φάσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης

Σε 3 χρονικές φάσεις θα πραγματοποιηθεί τελικώς η κεφαλαιακή ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών.
Η πρώτη φάση θα εκδηλωθεί εντός 2-5 μηνών
Η δεύτερη φάση αφορά διάστημα έως το τέλος του 2018.
Η τρίτη φάση αφορά διάστημα κυρίως το α΄ 6μηνο του 2019 όπου θεωρείται και η κρισιμότερη περίοδος

Πρώτη φάση πωλήσεις δανείων και θυγατρικών

Η πρώτη φάση θα είναι άμεση θα εκδηλωθεί εντός των επόμενων 2-5 μηνών και οι τράπεζες θα ενισχύσουν τα κεφάλαια τους με ίδια μέσα.
Π.χ. η Πειραιώς θα αυξήσει 0,5% τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας core tier 1 ή κατά 500 εκατ ευρώ περίπου από πωλήσεις προβληματικών δανείων και άλλες πωλήσεις θυγατρικών
Κατ΄ εκτίμηση από τέτοιες κινήσεις οι οποίες θα ενταθούν και από τις άλλες τράπεζες με προοπτική να ενισχυθεί συνολικά ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας core tier 1 περίπου 0,5% ή 700 εκατ με 1 δισεκ στο σύνολο του κλάδου

Δεύτερη φάση ομολογιακά tier 2

Η δεύτερη φάση χρειάζεται καλή μελέτη καθώς θα αφορά απόπειρες των τραπεζών να βγουν να αντλήσουν κεφάλαια μέσω ομολογιακών δανείων μειωμένης εξασφάλισης tier 2.
Οι τράπεζες θα εκδώσουν ομολογιακά δάνεια tier 2 θα πραγματοποιήσουν road show – παρουσιάσεις σε ξένους θεσμικούς επενδυτές και θα αναζητήσουν κεφάλαια με επιτόκια μεταξύ 5% και 6%.
Τα κεφάλαια αυτά θα αποτελέσουν το δεύτερο κύμα κεφαλαιακής ενίσχυσης.
Να σημειωθεί ότι μέσα στον Νοέμβριο του 2018 θα ξεκινήσει η διαδικασία επαναξιολόγησης της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών ή SREP.
Η διαδικασία θα ξεκινήσει Νοέμβριο 2018 μετά την ολοκλήρωση των stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών στις 3 Νοεμβρίου 2018 για να ολοκληρωθεί μέσα στον Ιανουάριο του 2019.

Τρίτη φάση αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου

Το SREP ή αξιολόγηση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών σε συνδυασμό με το TAR την ανασκόπηση των προβληματικών δανείων και το IFRs 9 που απομειώνει τα κεφάλαια θα αποτελέσουν την τελική αξιολόγηση ειδικά για τις ελληνικές τράπεζες.
Ιανουάριο 2019 η ΕΚΤ και η εποπτική αρχή ο SSM θα προσδιορίσουν ποιες ενέργειες πρέπει να πραγματοποιήσουν οι ελληνικές τράπεζες για να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους.
Τότε θα τεθεί και το θέμα των αυξήσεων κεφαλαίου.
Να σημειωθεί ότι με όρους πλήρους εφαρμογής της Βασιλείας 4 και του IFRs 9 ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών υποχωρεί στο 5,05% δηλαδή κάτω από το μη καθορισμένο όριο του 5,5% κεφαλαιακής επάρκειας.
Όπως κατ΄ επανάληψη έχει τονιστεί η Unicredit με 7,1% κεφαλαιακή επάρκεια core tier 1 στο δυσμενές σενάριο του stress tests (και 7,1% επίσης κεφαλαιακή επάρκεια στην πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας 4) τον Ιούλιο του 2016… πραγματοποίησε Φεβρουάριο του 2017 αύξηση κεφαλαίου 13 δισεκ.
Οι 3 από τις 4 ελληνικές τράπεζες εμφάνισαν στο δυσμενές σενάριο του stress tests δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας core tier 1 από 6,9% η Εθνική έως 5,9% η Πειραιώς.
Βέβαια οι τράπεζες θα πωλήσουν assets όπως η Εθνική την Ασφαλιστική κ.α. οπότε θα βελτιώσουν τους δείκτες κεφαλαιακής τους επάρκειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης