Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Γιατί πέφτουν τα ρωσικά αεροσκάφη στη Συρία;

Γιατί πέφτουν τα ρωσικά αεροσκάφη στη Συρία;
Σημαντικές οι απώλειες της ρωσικής αεροπορικής αποστολής.
Από τα τέλη του 2015, που ξεκίνησε ουσιαστικά η επιχειρησιακή ανάπτυξη αεροσκαφών και ελικοπτέρων κάθε τύπου από τη ρωσική Αεροπορία και το Ναυτικό μέσω του αεροπλανοφόρου Kuznetsov, μέχρι σήμερα υπήρξαν σημαντικές απώλειες αεροσκαφών κι ελικοπτέρων δημιουργώντας εύλογα ερωτηματικά για τις αιτίες.
Μέσα σε ένα σχετικά μικρό χρονικό διάστημα και με λιγότερα αερομέσα, η ρωσική αεροπορική δύναμη παρουσιάζει δυσανάλογα μεγάλες απώλειες, ανεξάρτητα από την αιτία που τις προκάλεσε (ατύχημα / μηχανική βλάβη / ανθρώπινο λάθος / εχθρική δράση).
Πιο συγκεκριμένα, από το 2015 έως σήμερα οι ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις έχουν απωλέσει τα παρακάτω:

    Επτά μη επανδρωμένα αεροχήματα Orlan-10
    Δύο μη επανδρωμένα αεροχήματα Forpost
    Ένα επιθετικό ελικόπτερο Ka-52
    Δυο μεταφορικά ελικόπτερα Mi-8
    Πέντε επιθετικά ελικόπτερα Mi-24
    Δυο επιθετικά ελικόπτερα Mi-28
    Δυο επιθετικά ελικόπτερα Mi-35
    Ένα μεταφορικό αεροσκάφος An-26
    Δυο βομβαρδιστικά αεροσκάφη Su-24M
    Ένα αεροσκάφος εγγύς υποστήριξης Su-25SM
    Ένα μαχητικό αεροσκάφος Su-30SM
    Ένα μαχητικό αεροσκάφος του ναυτικού MiG-29K
    Ένα μαχητικό αεροσκάφος του ναυτικού Su-33

Επιπρόσθετα, πολλά αεροσκάφη υπέστησαν ζημιές στην αεροπορική βάση όπου φιλοξενούνται, κατά την διάρκεια επίθεσης με βλήματα όλμων προσαρμοσμένα σε αυτοσχέδια drones εμπορικών προδιαγραφών, αν και -όπως ήταν φυσικό- το γεγονός αυτό διαψεύστηκε μετά βδελυγμίας, μέχρι που διέρευσαν φωτογραφίες των φθορών στα αεροσκάφη και δεν μπορούσε πλέον να κρατηθεί μυστικό.

«Operation Inherent Resolve»

Από την πλευρά της Δύσης, η αντίστοιχη πολυεθνική επιχείρηση «Operation Inherent Resolve» βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη από το 2014, με απείρως περισσότερα διατιθέμενα αερομέσα, τόσο από συμμαχικά αεροπλανοφόρα όσο και από αεροδρόμια. Ωστόσο οι απώλειες που έχουν αναγνωρισθεί είναι πολύ λιγότερες.
Αξίζει να τονίσουμε ότι σύμφωνα με δελτίο τύπου, για το διάστημα από τον Αύγουστο του 2014 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015, τα αερομέσα της συμμαχικής δύναμης πραγματοποίησαν 41.089 εξόδους για βομβαρδισμό, εγγύς υποστήριξη κι αναγνώριση.

Πού οφείλονται οι ρωσικές απώλειες;

Οι δυσανάλογα μεγαλύτερες ρωσικές απώλειες δεν είναι βέβαια ανεξήγητες και δικαιολογούνται μέχρι κάποιο βαθμό από μία σειρά αιτίες. Συγκεκριμένα:

- Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη υπερπόντια επιχειρησιακή ανάπτυξη αεροσκαφών της ρωσικής Αεροπορίας από τον πόλεμο του Αφγανιστάν (τη δεκαετία του ’80).
- Τα περισσότερα ρωσικά αερομέσα είναι είτε πρωτότυπα δοκιμών, είτε με πειραματικά συστήματα, είτε είναι η πρώτη φορά που έχουν εμπλακεί σε πολεμικές επιχειρησεις.
- Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη Συρία είναι εντελώς διαφορετικές από αυτές που το ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό έχει συνηθίσει στη Ρωσία.
- Τα ρωσικά αεροσκάφη, λόγω της φύσης των αποστολών που αναλαμβάνουν, πρέπει να πετάνε σε χαμηλότερο ύψος και πλησίον αστικών περιοχών με αποτέλεσμα να εκτίθενται περισσότερο σε εχθρικά πυρά.

Είναι όλα τα παραπάνω αρκετά για να δικαιολογήσουν τις κατά πολύ μεγαλύτερες ρωσικές απώλειες; Αναμένοντας περισσότερα στοιχεία, τα συμπεράσματα δικά σας.

Με στοιχεία από scramble.nl και «ΠΤΗΣΗ & ΔΙΑΣΤΗΜΑ»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης