Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ευρωπαϊκές πετρελαϊκές εταιρείες προετοιμάζονται να αποχωρήσουν από το Ιράν

Οι ευρωπαϊκές πετρελαϊκές εταιρείες προετοιμάζονται να αποχωρήσουν από το Ιράν
Οι πετρελαϊκές εταιρείες της Γηραιάς Ηπείρου θεωρούν ότι θα υπάρξουν προβλήματα χρηματοδότησης του εμπορίου με το Ιράν, λόγω των αμερικανικών κυρώσεων
Τις ημέρες μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν, οι Ευρωπαίοι πελάτες του Ιράν εξακολουθούν να αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο και δεν βιάζονται να αντικαταστήσουν τον όγκο, αλλά ορισμένα διυλιστήρια και έμποροι έχουν επισημάνει τα χρηματοδοτικά ζητήματα ως πιθανή διακοπή του εμπορίου αργού πετρελαίου με το Ιράν.
Μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Ιράν, οι ΗΠΑ θα στοχεύουν τις πωλήσεις αργού πετρελαίου στο Ιράν και οι κυρώσεις που είχαν αρθεί προηγουμένως στο πλαίσιο της συμφωνίας θα επιβληθούν εκ νέου μετά από μια περίοδο διακοπής 180 ημερών, όπως ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.



Οι Ευρωπαίοι αγοραστές βιάζονται να αντικαταστήσουν τις προμήθειες του Ιράν μέχρι τον Νοέμβριο του 2018, όπου θα τεθούν σε εφαρμογή οι αμερικανικές κυρώσεις.
Όλοι οι αγοραστές αναφέρουν ότι συμμορφώνονται και θα συμμορφωθούν με τυχόν κυρώσεις που επιβάλλονται στο εμπόριο με το Ιράν και ορισμένοι από αυτούς αναμένουν ότι θα υπάρξουν τραπεζικά προβλήματα από αυτές, όπως για παράδειγμα μη διαθέσιμες χρηματοδοτήσεις.
Η Marta Llorente, εκπρόσωπος της ισπανικής πετρελαϊκής εταιρείας Cepsa, ενός από τους πελάτες του Ιράν στην Ευρώπη, δήλωσε στο Reuters: «Αυτή τη στιγμή, η εμπορική μας δραστηριότητα δεν έχει αλλάξει»
Η ιταλική εταιρεία Eni συνεχίζει επίσης να αγοράζει ιρανικό πετρέλαιο, βάσει της συμφωνίας που έχει κλείσει με τη χώρα και η οποία ολοκληρώνεται στο τέλος του 2018.
Η Eni έχει συμφωνήσει με το Ιράν για την αγορά δυο εκατ. βαρελιών μαύρου χρυσού ημερησίως.
«Δεν κάνουμε καμία κίνηση.
Βρισκόμαστε στο βλέποντας και κάνοντας.
Αν είμαστε αναγκασμένοι να μειώσουμε τις δοσοληψίες μας θα το κάνουμε.
Άλλωστε το ιρανικό πετρέλαιο δεν είναι το μοναδικό στον κόσμο», υποστήριξε κορυφαίο στέλεχος ευρωπαϊκής πετρελαϊκής εταιρείας, μιλώντας στο Reuters.
Ανώνυμες πηγές από εμπορικές εταιρείες ανέφεραν στο πρακτορείο ότι «φαίνεται ότι μπορούμε να συνεχίσουμε, τουλάχιστον, προς το παρόν».
Πάντως αρκετοί έμποροι πετρελαίου επιμένουν ότι το κλειδί για το μέλλον δεν είναι άλλο από το τι θα αποφασίσουν οι τράπεζες και κυρίως εάν αυτές θα υποστούν αντίποινα από τις ΗΠΑ, όταν τεθούν σε ισχύ οι κυρώσεις.
Εκτός Ευρώπης, ένας από τους μεγαλύτερους πελάτες του Ιράν - η Κίνα - έχει ήδη καθησυχάσει την Τεχεράνη ότι θα συνεχίσει να εισάγει το αργό της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης