Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ προς Βρετανία: Εξαντλείται ο χρόνος, ελάχιστη η πρόοδος στις συνομιλίες για το Brexit

ΕΕ προς Βρετανία: Εξαντλείται ο χρόνος, ελάχιστη η πρόοδος στις συνομιλίες για το Brexit
Από τον Μάρτιο, δεν έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο, δήλωσε ο Michel Barnier
Ο χρόνος για την επίτευξη μιας συμφωνίας για το Brexit μέχρι το φθινόπωρο εξαντλείται, προειδοποίησε σήμερα (14/5/2018) η ΕΕ τη Βρετανία, εντείνοντας τις πιέσεις προς τη βρετανίδα πρωθυπουργό, Theresa May, ο εκπρόσωπος της οποίας τόνισε ότι η χώρα του εστιάζει στο να γίνει σωστά η διαδικασία και όχι στο να τηρήσει απλά μια προθεσμία.
Όπως γνωστοποίησε η Βουλγάρα επικεφαλής των συνομιλιών, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Michel Barnier, δήλωσε στους 27 υπουργούς του μπλοκ, που συνήλθαν σήμερα στις Βρυξέλλες, ότι από τον Μάρτιο «δεν έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο.
Διπλωμάτες και αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες έχουν εκφράσει αμφιβολίες σχετικά με το αν το μπλοκ και το Λονδίνο θα μπορέσουν να πετύχουν κάποιο ορόσημο στις διαπραγματεύσεις τους μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 28-29 Ιουνίου.
Το τρέχον χρονοδιάγραμμα θέτει την επίτευξη προόδου τον Ιούνιο ως ένα σημαντικό βήμα προς μια τελική συμφωνία για το Brexit μέχρι τον Οκτώβριο, η οποία θα επιτρέψει αρκετό χρόνο για μια λεπτομερή διαδικασία επικύρωσης από την ΕΕ πριν από την ημέρα του Brexit.
«Ο Οκτώβριος είναι μόνο πέντε μήνες μακριά και πρέπει να διευθετηθούν ορισμένα βασικά ζητήματα που σχετίζονται με τη συμφωνία απόσυρσης.
Τον Ιούνιο θα πρέπει να έχουμε σημειώσει ουσιαστική πρόοδο για την Ιρλανδία, τη διακυβέρνηση και για όλα τα εναπομείναντα ζητήματα διαχωρισμού», δήλωσε η Ekaterina Zakharieva, αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.
Γερμανοί, Αυστριακοί και Ολλανδοί υπουργοί επανέλαβαν την ίδια ανησυχία, λέγοντας ότι η Βρετανία δεν έχει καταστήσει σαφή τη θέση της σε ορισμένα τμήματα των διαπραγματεύσεων.
«Ανησυχούμε ότι δεν υπάρχει σαφής στάση, καμία σαφής θέση από τους Βρετανούς.
Ο χρόνος τελειώνει», δήλωσε ο γερμανός υπουργός για την ΕΕ, Michael Roth.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης