Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έτοιμη να εμφανίσει το πρώτο πλεόνασμα προϋπολογισμού από το 2011 χάρη στο πετρέλαιο είναι η Ρωσία

Έτοιμη να εμφανίσει το πρώτο πλεόνασμα προϋπολογισμού από το 2011 χάρη στο πετρέλαιο είναι η Ρωσία
Η διαμόρφωση του πετρελαίου σε υψηλότερη τιμή ευνοεί τα έσοδα του ρωσικού κρατικού προϋπολογισμού
Το ράλι στην τιμή του μαύρου χρυσού, οδηγεί το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών στην εκτίμηση ότι τα έσοδά του από πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου θα είναι πολύ πιο υψηλά απ’ ότι έχει εκτιμηθεί στον προϋπολογισμό του 2018.
Εάν επαληθευθούν αυτές οι προβλέψεις, τότε η Ρωσία θα εμφανίσει πλεόνασμα προϋπολογισμού για πρώτη φορά από το 2011 έως και σήμερα.
Οι εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% των εσόδων του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού της Ρωσίας.
Τα έσοδα της Ρωσίας από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου αναμένεται να φθάσουν τα 44,4 δισ. δολάρια (2,74 τρισεκατομμύρια ρωσικά ρούβλια) για το 2018, από 8,5 δισ. δολάρια (527,6 δισ. ρούβλια), σύμφωνα με μια τροποποίηση του προϋπολογισμού από το υπουργείο Οικονομικών.
Λόγω των απροσδόκητα υψηλών τιμών του πετρελαίου, η Ρωσία βρίσκεται επί του παρόντος σε καλό δρόμο για να κλείσει με το πρώτο πλεόνασμα του προϋπολογισμού από το 2011, στο 0,45% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), σε σύγκριση με τις προηγούμενες προβλέψεις για έλλειμμα 1,3% του ΑΕΠ.
Οι προηγούμενες προβλέψεις, ωστόσο, βασίστηκαν σε υποθέσεις ότι η μέση τιμή του πετρελαίου θα διαμορφωθεί στα  40 δολάρια το βαρέλι.
Μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου 2018, η τιμή ήταν κατά μέσο όρο 66,15 δολάρια.
Τα πρόσθετα έσοδα από πετρέλαιο που έχει κερδίσει η Ρωσία θα διατεθούν στα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας και όχι σε δαπάνες, όπως αναφέρει δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου TASS.
Αυτό θα αποτελέσει ένα πολύ χρήσιμο μαξιλάρι για να στηριχτεί αν υπάρχουν κάποιες δυσμενείς μακροοικονομικές ή γεωπολιτικές συγκρούσεις», δήλωσε στο Reuters ο Ivan Tchakarov, επικεφαλής οικονομολόγος της Citi στη Μόσχα.
Ένας τρόπος με τον οποίο η Ρωσία είναι πιθανό να χρησιμοποιήσει αυτό το «εξωτικό» νέο όπλο είναι να αγοράσει χρυσό.
Η ρωσική κεντρική τράπεζα είναι ήδη ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές του μετάλλου, αυξάνοντας τα αποθέματά της κατά σχεδόν 500 τόνους σε λιγότερο από τρία χρόνια.



Τώρα, με ένα πλεόνασμα που πρέπει να αναπτυχθεί, είναι εύλογο να υποθέσουμε ότι η επιθετική αγορά χρυσού θα συνεχίσει τουλάχιστον και πολύ πιθανόν να επιταχυνθεί.
Το αποτέλεσμα: Ένα νόμισμα που υποστηρίζεται όλο και περισσότερο από χρυσό σε έναν κόσμο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, κάτι που αποτελεί περισσότερο απειλή για την οικονομική ηγεμονία των ΗΠΑ από ό, τι το μεγαλύτερο μέρος του υλικού στο στρατιωτικό οπλοστάσιο του Κρεμλίνου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης