Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ηχηρό το μήνυμα των εσωκομματικών εκλογών στη ΝΔ – Θα το εκμεταλλευτεί ο Μητσοτάκης;

Ηχηρό το μήνυμα των εσωκομματικών εκλογών στη ΝΔ – Θα το εκμεταλλευτεί ο Μητσοτάκης;
Ιδανικό ενόψει των εκλογών φαντάζει το πολιτικό σκηνικό για τη ΝΔ και τον Κ. Μητσοτάκη
Οι εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ την περασμένη Κυριακή για την ανάδειξη των νέων νομαρχιακών και δημοτικών τοπικών οργανώσεων έστειλαν ένα «ηχηρό» πολιτικό μήνυμα.
Ιδιαίτερα θετικό για την αξιωματική αντιπολίτευση και τον πρόεδρο της.
Μια και αποτύπωσε ότι υπάρχει δυναμική σε τοπικό επίπεδο, σε επίπεδο κοινωνίας, εκεί που πραγματικά κρίνονται πολλά σε κάθε εκλογική «μάχη».
Εκεί που όντως χωλαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αν και μετρά περισσότερο από τρία χρόνια στην εξουσία, εξακολουθεί να μη διαθέτει μια στοιχειωδώς ικανοποιητική κομματική οργάνωση και να μην μπορεί να «ανοίξει» σε νέα μέλη και άρα να διεισδύσει στις τοπικές κοινωνίες (είναι χαρακτηριστικό πως σήμερα Τρίτη 15/5 γίνεται εκδήλωση για το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία και τις προκλήσεις του αύριο).
Οι εσωκομματικές εκλογές στη ΝΔ έδειξαν λοιπόν ότι πέρα από την ανάγκη ανανέωσης, υπάρχει διάχυτη μια «προσδοκία νίκης», μια ισχυρή και βάσιμη ελπίδα για επικράτηση στις επόμενες εκλογές.
Το ερώτημα όμως παραμένει.
Είναι πράγματι τόσο κοντά η ΝΔ σε μια εκλογική νίκη, είναι πράγματι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση;
Οι πιθανότητες και όλες οι ενδείξεις είναι με το μέρος της.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ΝΔ είναι πρώτη και με σταθερή διαφορά εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ.
Και αν οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν απλά τη στιγμή, η δυσαρέσκεια της κοινωνίας απέναντι στην κυβέρνηση για τα έως σήμερα πεπραγμένα της είναι και αυτή αναμφισβήτητη.
Όπως εξίσου αναμφισβήτητα είναι και τα «βάρη», τα οποία θα εξακολουθήσουν να πληρώνουν για τα επόμενα αρκετά χρόνια, οι πολίτες.
Οι οποίοι ακόμα και τα όποια θετικά αποτελέσματα προκύψουν από την ανοδική πορεία της οικονομίας, θα αργήσουν πολύ να τα δουν και στην τσέπη τους.
Το σκηνικό φαντάζει ιδανικό για τη ΝΔ.
Η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με τεράστια προβλήματα και προκλήσεις προκειμένου να επιτύχει την «καθαρή έξοδο», οι πολίτες παραμένουν εξαιρετικά απογοητευμένοι από την κυβέρνηση, βλέποντας πως για αρκετά ακόμα χρόνια θα πρέπει να δώσουν τη μάχη της επιβίωσης ενώ την ίδια στιγμή η ΝΔ εμφανίζεται ως το μοναδικό – αυτή τη στιγμή - κόμμα που διαθέτει ερείσματα και ισχυρή παρουσία στις τοπικές κοινωνίες.
Και όμως κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει μια άνετη και εύκολη νίκη για τη ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη στις επόμενες εκλογές.
Και αυτό διότι αφενός ο κ.Μητσοτάκης δεν έχει καταφέρει να παρουσιάσει μια πειστική πολιτική πρόταση για την επόμενη ημέρα  αφετέρου διότι πολλά «μέτωπα» εξακολουθούν να είναι ανοιχτά.
Εάν για παράδειγμα η κυβέρνηση καταφέρει να επιτύχει την «καθαρή έξοδο» στις 20/8 και αυτή ερμηνευτεί θετικά από τις αγορές και τους εταίρους, εάν η κυβέρνηση καταφέρει να «σβήσει» κάποια από τα βαριά μέτρα που έχουν ψηφιστεί και συμφωνηθεί, όπως η περικοπή στις συντάξεις και η μείωση του αφορολόγητου, εάν η κυβέρνηση καταφέρει να περάσει ουσιαστικά αντίμετρα που θα ανακουφίσουν τους πολίτες, εάν καταφέρει πράγματι να δώσει ώθηση στην οικονομία με την πολιτική της, εάν φέρει επενδύσεις και επιστρέψει η αισιοδοξία, εάν γίνουν όλα αυτά είναι προφανώς πως μιλάμε για μια τελείως διαφορετική κατάσταση, για ένα τελείως διαφορετικό πολιτικό τοπίο.
Στο οποίο τον πρώτο λόγο θα τον έχει ο Αλέξης Τσίπρας.
Αλλά όμως τα «εάν» είναι πολλά.
Και τα σημερινά δεδομένα δεν αφήνουν και πολλές ελπίδες για τα περισσότερα και πιο ουσιαστικά από αυτά να υλοποιηθούν.
Ωστόσο, το πρόβλημα για τον Κ. Μητσοτάκη παραμένει.
Δεν είναι μόνο η έλλειψη ενός ισχυρού πολιτικού αφηγήματος.
Είναι ότι εξαιτίας της έως σήμερα στρατηγικής του, δεν μπορεί να περάσει μπροστά και να διαμορφώσει τις πολιτικές εξελίξεις.
Τις οποίες ακολουθεί και περιμένει να δει πως θα εξελιχθούν.
Μόνο που αυτό δίνει το προβάδισμα στον πολιτικό του αντίπαλο.
Ιδιαίτερα αν η συγκυρία και τα δεδομένα αλλάξουν.
 
Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης