Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος λόγω ΟΠΕΚ για το πετρέλαιο – Άνω των 77 δολ. το Brent και των 70 δολ. το αμερικανικό αργό

Άνοδος λόγω ΟΠΕΚ για το πετρέλαιο – Άνω των 77 δολ. το Brent και των 70 δολ. το αμερικανικό αργό
Άνω των επτά δολαρίων η διαφορά στις τιμές μεταξύ Brent και αμερικανικού αργού
Η ανακοίνωση του ΟΠΕΚ ότι υπάρχει σημαντική μείωση στα αποθέματά του, οδήγησε σε ανοδική πορεία την τιμή του πετρελαίου, με τη διαφορά της αποτίμησης μεταξύ Brent και αμερικανικού αργού (WTI), να ξεπερνά τα επτά δολάρια το βαρέλι.
Το προθεσμιακό συμβόλαιο για το Brent ενισχύθηκε 1,1% στα 77,99 δολάρια, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε φθάσει έως και τα 78,28 δολάρια, δηλαδή το υψηλότερο επίπεδο από τις 26 Νοεμβρίου 2014.
Ανάλογη πορεία ακολούθησε και το προθεσμιακό συμβόλαιο για το αμερικανικό αργό, το οποίο κινήθηκε 26 σεντς υψηλότερα στα 70,96 δολάρια, ενώ ενδοσυνεδριακά έφθασε στα 71,89 δολάρια δηλαδή το υψηλότερο επίπεδο 3,5 ετών.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΠΕΚ καταγράφηκε πλήρης «βύθιση» της παραγωγής της Βενεζουέλας, γεγονός το οποίο φαίνεται ότι φέρνει αρκετή αναταραχή στο ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης των διεθνών αγορών.
Ο ΟΠΕΚ αναφέρει ότι η παραγωγή της Βενεζουέλας έχει φθάσει στο χαμηλότερο επίπεδο αρκετών δεκαετιών, ενώ αρκετά κράτη-μέλη του οργανισμού συνέχισαν να παράγουν περισσότερες ποσότητες από αυτές που έχουν συμφωνήσει, με στόχο να καλύψουν μέρος του κενού που έχει δημιουργηθεί.
Ταυτόχρονα οι αγορές ανησυχούν για τις επιπτώσεις που θα έχει η εφαρμογή των αμερικανικών κυρώσεων ενάντια στο Ιράν, τον Νοέμβριο του 2018, καθώς δεν υπάρχει κάποια ασφαλής εκτίμηση.
Οι αναλυτές εμφανίζονται αρκούντως διχασμένοι για τις ποσότητες του μαύρου χρυσού που μπορεί να λείψουν από τις διεθνείς αγορές, ενώ κανείς δεν γνωρίζει εάν οι ΗΠΑ τελικά θα στραφούν και ενάντια των εταιρειών των χωρών που δήλωσαν ότι παραμένουν πιστές στη συμφωνία με την Τεχεράνη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης