Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση -0,91% για Dow Jones, λόγω ανησυχιών για ομόλογα ΗΠΑ - Πάνω από 3% το 10ετές

Πτώση -0,91% για Dow Jones, λόγω ανησυχιών για ομόλογα ΗΠΑ - Πάνω από 3% το 10ετές
Ανησυχία προκαλεί η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή μετά τη σφαγή στη Γάζα
(upd) Σημαντικές απώλειες καταγράφει σήμερα (15/5/2018) η Wall Street, εν μέσω των ανησυχιών γύρω από την αυξημένη βία στη Λωρίδα της Γάζας, που πυροδότησε η μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, ενώ ανησυχίες προκαλεί και η άνοδος που καταγράφουν σήμερα οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, με το επιτόκιο του 10ετούς να ξεπερνά εκ νέου το «ψυχολογικό» όριο του 3%.
Περί τις 22:50, ο Dow Jones Industrial average υποχωρούσε κατά 0,91% στις 24.672 μονάδες, ο S&P 500 σημείωνε πτώση 0,7% στις 2.708 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείτο κατά 0,8% χαμηλότερα στις 7.374 μονάδες.
Σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις των ΗΠΑ κατέγραψαν αύξηση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Απρίλιο του 2018, σε μια ένδειξη ότι οι καταναλωτικές δαπάνες ανακάμπτουν μετά το αδύναμο α’ τρίμηνο του έτους, προσφέροντας στήριξη στην ανάπτυξη της οικονομίας.
Ειδικότερα, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε πως οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,3% τον Απρίλιο, έναντι αύξησης 0,8% του Μαρτίου, τα στοιχεία για τον οποία αναθεωρήθηκαν ανοδικά, έναντι της αύξησης 0,6% που είχε ανακοινωθεί αρχικά.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια αύξηση 0,3% στις πωλήσεις του Απριλίου.
Σημειώνεται ότι οι πωλήσεις στα καταστήματα ενδυμάτων σημείωσαν αύξηση 1,4%, ενώ στα καταστήματα ειδών σπιτιού και κήπου ενισχύθηκαν κατά 0,4%.
Τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις άσκησαν περαιτέρω πιέσεις στα ομόλογα των ΗΠΑ, ωθώντας σε νέα υψηλά για το 2018 την απόδοση του 10ετούς.
Ενώ τα στοιχεία δεν ενέτειναν τους φόβους για υπερθέρμανση της αμερικανικής οικονομίας, ενίσχυσαν τις προσδοκίες για μια πιο «επιθετική» σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Περαιτέρω πιέσεις στις αποδόσεις ασκούν οι επίμονες ανησυχίες γύρω από τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Κίνα και στις ΗΠΑ, εν μέσω φόβων ότι μια πιθανή εμπορική σύγκρουση θα μπορούσε να ωθήσει υψηλότερα τις τιμές και τον πληθωρισμό, σε μια αρνητική εξέλιξη για τα ομόλογα.
Την ίδια ώρα, οι επενδυτές αναμένουν μια σειρά από ομιλίες αξιωματούχων της Fed, που θα μπορούσαν να προσφέρουν ενδείξεις σχετικά με την οικονομία και τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων.
Ο πρόεδρος της Fed του Ντάλας, Robert Kaplan, δήλωσε σήμερα ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ πλησιάζει τον στόχο του 2%, ενώ δεν επιταχύνει υπερβολικά για να υποδηλώσει μια υπερθέρμανση της οικονομίας, τονίζοντας ακόμη ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.
Περί τις 21:00, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ ενισχυόταν στο 3,082 (+2,9%).


Υπενθυμίζεται ότι το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου είχε ξεπεράσει το 3% στις 25 Απριλίου 2018 για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2013.
Εν τω μεταξύ, περαιτέρω πιέσεις στους δείκτες της Wall ασκεί η μετοχή της Home Depot, που υποχωρεί κατά 1,2%, στον απόηχο των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας για το α’ τρίμηνο του 2018, που υποδήλωσαν ένα «αργό» ξεκίνημα στις εαρινές πωλήσεις.
Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος βρίσκεται η σφαγή στη Γάζα.
Σήμερα, αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκειμένου να αποτιμήσει τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την αιματοχυσία, όπου 59 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των χθεσινών διαδηλώσεων για τη μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.
Το ελληνικό ETF υποχωρεί κατά 2,4%, διαπραγματευόμενο στα 9,82 δολ.

Νευρικότητα στις ευρωαγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν, εν τω μεταξύ, τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, στον απόηχο εταιρικών αποτελεσμάτων, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, εν αναμονή και των ανακοινώσεων για τη νέα κυβέρνηση στην Ιταλία, ενώ ανησυχία προκαλεί η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή μετά τη σφαγή στη Γάζα.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,05% υψηλότερα, στις 392,37 μονάδες, με τους περισσότερους κλάδους να τερματίζουν με μεικτά πρόσημα.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 0,06% στις 12.970,04 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε κέρδη 0,16% στις 7.722,98 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 0,23% υψηλότερα, στις 5.553,16 μονάδες.


Στο Μιλάνο, ο FTSE MIB σημείωσε άνοδο 0,31% στις 24.297,17 μονάδες.


Στην Ιταλία παρατείνεται η πολιτική αβεβαιότητα, καθώς η Λέγκα και το Κίνημα Πέντε Αστέρων ζήτησαν περισσότερο χρόνο ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία.
«Φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να προκύπτουν σοβαρές τριβές μεταξύ των δύο κομμάτων», επισημαίνουν οι αναλυτές της UniCredit και προσθέτουν «ενώ φαίνεται ότι υπάρχει συμφωνία σε πολλούς βασικούς τομείς πολιτικής, έχουν προκύψει διαφορές σε ακανθώδη θέματα όπως η μετανάστευση, η δικαιοσύνη και οι σχέσεις με την ΕΕ».
Μεταξύ των θεμάτων που προκαλούν τριβή είναι και το ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός.
Ωστόσο, εάν τα δύο κόμματα δεν καταφέρουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους τις επόμενες μέρες, η Ιταλία θα πρέπει να προχωρήσει σε νέες εκλογές, πιθανότατα μετά το καλοκαίρι.
Εν τω μεταξύ, ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, με το επιτόκιο του 10ετούς να διαμορφώνεται στο 1,95%.
Την ίδια ώρα, η μετοχή της Credit Agricole ενισχύθηκε περισσότερο από 1,1%, καθώς η γαλλική τράπεζα ανακοίνωσε μια αύξηση 1,2% στα κέρδη της για το α’ τρίμηνο 2018, στα 856 εκατ. ευρώ, ενώ τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, για πτώση των κερδών στα 769 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, σημαντική άνοδο άνω του 3,8% κατέγραψε η μετοχή της Commerzbank, καθώς τα κέρδη της σημείωσαν αύξηση 9,2% στα καθαρά της κέρδη για το α’ τρίμηνο 2018, στα 250 εκατ. ευρώ.
Στον αντίποδα, σημαντικές απώλειες, άνω του 1,9%, κατέγραψε ο κλάδος τηλεπικοινωνιών, στον απόηχο εταιρικών αποτελεσμάτων.
Η μετοχή της Iliad σημείωσε «βουτιά» 19,5%, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2013, καθώς η γαλλική εταιρεία τηλεπικοινωνιών ανέφερε κέρδη κατώτερα των προσδοκιών.
Πιέσεις δέχτηκε και η μετοχή της Vodafone, με απώλειες 4,3%, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο ανακοίνωσε ότι τον Οκτώβριο θα αποχωρήσει ο διευθύνων σύμβουλός της.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, σημαντική επιβράδυνση κατέγραψε η οικονομία της Ευρωζώνης κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με τα σημερινά (15/5) στοιχεία της Eurostat, καταδεικνύοντας περαιτέρω πτώση στη δυναμική που είχε αποκτήσει η ενιαία νομισματική ένωση κατά το περασμένο έτος.
Ειδικότερα, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 2,5% σε ετήσια βάση, έναντι ανάπτυξης 2,8% του αντίστοιχου διαστήματος του προηγούμενου έτους, ενώ σε τριμηνιαία βάση αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,4%, έναντι 0,7%.
Νωρίτερα, η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι η γερμανική οικονομία σημείωσε επίσης σημαντική επιβράδυνση κατά το α’ τρίμηνο του 2018, με τα αποτελέσματα να αποδεικνύονται κατώτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση, έναντι 0,6% του προηγούμενου τριμήνου, την στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο της τάξεως του 0,4%, ενώ σε ετήσια βάση το ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 2,3%, καταγράφοντας σημαντική επιβράδυνση σε σύγκριση με το 2,9% του τελευταίου τριμήνου του 2018, έναντι προβλέψεων για ανάπτυξη 2,4%.
Ωστόσο, ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης ανέκαμψε σημαντικά τον Μάρτιο του 2018, καταγράφοντας αύξηση 0,5% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2018, όταν και είχε σημειωθεί πτώση 0,9%.

Aσία

Μεικτά πρόσημα εμφάνισαν σήμερα Τρίτη (15/5) οι αγορές στην Ασία, μετά τα οικονομικά στοιχεία της Κίνας για τον Απρίλιο του 2018, την ίδια στιγμή που οι επενδυτές αναμένουν τις εξελίξεις αναφορικά με τις εμπορικές συνομιλίες Πεκίνου και Ουάσιγκτον.
Ειδικότερα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με κέρδη 0,57% στις 3.192,12 μονάδες, ενώ παρόμοια άνοδο κατέγραψε και ο δείκτης SZSE Component, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 0,72% στις 10.747,99 μονάδες.
Σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας κατέγραψε σημαντική άνοδο τον Απρίλιο του 2018, με τα αποτελέσματα να αποδεικνύονται καλύτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή της χώρας ενισχύθηκε κατά 7% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2017, έναντι ετήσιας ανόδου 6% του προηγούμενου μήνα, την ίδια στιγμή που οι οικονομολόγοι ανέμεναν η άνοδος να περιοριστεί στο +6,4%.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε πτώση 1,23% στις 31.152,03 μονάδες, ενώ με λιγότερες απώλειες έκλεισε ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, ο οποίος υποχώρησε κατά 0,71% στις 10.874,74 μονάδες.
Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 έκλεισε στο -0,61% και στις 6.097,80 μονάδες, καθώς η Κεντρική Τράπεζα της χώρας επιμένει στη μετριοπαθή νομισματική πολιτική της, εκτιμώντας ότι οι συνθήκες δεν ευνοούν αλλαγές στην πολιτική της τράπεζας κατά την τρέχουσα περίοδο.
Ο δείκτης KOSPI στη Νότια Κορέα υποχώρησε κατά 0,71% στις 2.458,54 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η πτώση για τον δείκτη Nikkei στην Ιαπωνία, και συγκεκριμένα στο -0,21% και στις 22.817 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης