Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Νέο swap στα ελληνικά ομόλογα 3,5-4 δισ εξετάζεται μαζί με νέα έκδοση 10ετούς …και ο μύθος των αναβαθμίσεων της Ελλάδος

Νέο swap στα ελληνικά ομόλογα 3,5-4 δισ εξετάζεται μαζί με νέα έκδοση 10ετούς …και ο μύθος των αναβαθμίσεων της Ελλάδος
Η Ελλάδα στο καλύτερο σενάριο να φθάσει σε βαθμολογία στην κλίμακα ΒΒ- δηλαδή έως δύο βαθμίδες υψηλότερα από την τρέχουσα που είναι η κατηγορία Β.
Νέο swap των 20 ομολόγων που έχουν απομείνει και δεν συμμετείχαν στο προηγούμενο swap εξετάζει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.
Με βάση ορισμένες πληροφορίες στόχος είναι μέχρι τέλη Ιουνίου ή το αργότερο αρχές Ιουλίου να ξεκινήσει το δεύτερο swap εφόσον βεβαίως η έρευνα που θα γίνει από την Rothschild αποδώσει ειδικά στην αμερικανική αγορά που υπολογίζεται ότι βρίσκονται τα 3 δισεκ. από τα 4 δισεκ. που έχουν απομείνει από την εποχή του PSI+ και δεν συμμετείχαν στο swap του 2017.
Με βάση ορισμένα σχέδια έχουν εξεταστεί δύο σενάρια.
Σενάριο πρώτο
Να πραγματοποιηθεί δεύτερο swap ώστε να εντάξει τα 4 δισεκ. από τα 20 παλαιά ομόλογα του PSI+ στις 6 νέες εκδόσεις ομολόγων.
Εν συνεχεία να πραγματοποιηθεί έκδοση μάλλον 10ετούς ομολόγου αν και οι αποδόσεις στο 4,05% δεν ενθουσιάζουν.
Σενάριο δεύτερο να συνδυαστεί το swap με μια νέα έκδοση ομολόγου και ουσιαστικά να συγκεντρωθούν 4-5 δισεκ. π.χ. 3 δισεκ. από την έκδοση και 2 δισεκ. από το swap.
Με τον τρόπο αυτό το ελληνικό capital buffer θα φθάσει στα 10 δισεκ. και μαζί με την δόση του ESM θα μπορούσε τελικά το κεφαλαιακό απόθεμα να προσεγγίσει τα 20 δισεκ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι το bankingnews είχε παρουσιάσει το σχέδιο νέου swap στις αρχές Απριλίου 2018 αλλά τότε δεν προχώρησε το σχέδιο.

Ο μύθος των αναβαθμίσεων

Με αφορμή την δήλωση του υπουργού οικονομικών Ε. Τσακαλώτου ότι εάν η Ελλάδα κάνει χρήση πιστωτικής γραμμής δεν θα αναβαθμιστεί από τους οίκους αξιολόγησης θα πρέπει να ξεκαθαριστούν κάποιοι μύθοι.
Η Ελλάδα στο καλύτερο σενάριο να φθάσει σε βαθμολογία στην κλίμακα ΒΒ- δηλαδή έως δύο βαθμίδες υψηλότερα από την τρέχουσα που είναι η κατηγορία Β.
Ωστόσο η Ελλάδα δεν πρόκειται να βρεθεί στην κατηγορία ΒΒΒ- δηλαδή να καταστεί investment grade δηλαδή να αποκτήσει πιστωτική διαβάθμιση και να ξεφύγει από την κατηγορία των junk bond των επενδυτικών σκουπιδιών.
Οπότε η αναβάθμιση της Ελλάδος στην κατηγορία ΒΒ- δεν θα αλλάξει επί της ουσίας εντυπωσιακά την τιμολόγηση του ελληνικού χρέους.
Να σημειωθεί ότι η Standard and Poor’s που βαθμολογεί την Ελλάδα στην κλίμακα Β θα επαναξιολογήσει την ελληνική οικονομία στις 20 Ιουλίου 2018.
Η Fitch στις 10 Αυγούστου και η Moody’s 21 Σεπτεμβρίου χωρίς να αποκλείεται επίσπευση της αξιολόγησης όπως συνέβη και στο πρόσφατο παρελθόν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης