Τελευταία Νέα
Οικονομία

Thomsen (ΔΝΤ): Ο χρόνος τελειώνει - Απαραίτητη η συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup (24/5) - Στο 2% η ανάπτυξη το 2018

Thomsen (ΔΝΤ): Ο χρόνος τελειώνει - Απαραίτητη η συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup (24/5) - Στο 2% η ανάπτυξη το 2018
Το ΔΝΤ κρίνει απαραίτητη τη συμφωνία για το ελληνικό χρέος έως το Eurogroup της επόμενης εβδομάδας (24/5/2018)
Την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας για το ελληνικό χρέος το συντομότερο δυνατόν ώστε το πρόγραμμα του ΔΝΤ να προλάβει να ενεργοποιήσει το πρόγραμμα του εγκαίρως προκειμένου να συμπέσει με αυτό του ESM, επεσήμανε ο επικεφαλής του Ταμείου για την Ευρώπη, Poul Thomsen, σε δηλώσεις του στο CNBC.
«Πραγματικά χρειαζόμαστε συμφωνία στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας» δήλωσε ο Thomsen και πρόσθεσε «ο χρόνος τελειώνει.
Αλλά εάν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup του Μαΐου, τότε θα έχουμε αρκετό χρόνο για να ενεργοποιήσουμε το πρόγραμμα και να συμπέσει με αυτό του ESM».
Ως γνωστόν, όλα τα χρήματα που έχει λάβει μέχρι στιγμής η Ελλάδα στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος προέρχονται από την Ευρώπη, ενώ αναμένεται κάποια δόση από το ΔΝΤ.
Από την πλευρά του, όμως, το ΔΝΤ έχει πει ότι δεν θα προχωρήσει σε καμία εκταμίευση εάν η Ευρώπη δεν συμφωνήσει σε συγκεκριμένα μέτρα που θα κάνουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο μακροπρόθεσμα.
Ωστόσο, το θέμα του ελληνικού χρέους έχει γίνει πιο πιεστικό καθώς η Αθήνα πλησιάζει στο τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.
Την περίοδο μεταξύ μιας συμφωνίας για το χρέος και το τέλος του ελληνικού προγράμματος, το ΔΝΤ έχει πει ότι θα μπορούσε να εκταμιεύσει 1,6 δισ. ευρώ.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Eurogroup, Mario Centeno, επισημαίνει σε επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ότι «στόχος είναι η επίτευξη SLA ενόψει του Eurogroup του Μαΐου».
Παρ' όλα αυτά υπάρχουν κάποια «αγκάθια» που δεν έχουν διευθετηθεί ώστε να υπάρξει συμφωνία έως την επόμενη Πέμπτη, οπότε και συνεδριάζει το Eurogroup.
Σύμφωνα με τον Thomsen, οι διαφορές έχουν γεφυρωθεί σε μεγάλο βαθμό τους τελευταίους μήνες, αλλά «υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για την ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα».
«Αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για ένα τομέα όπου υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα, συζητάμε έναν μηχανισμό που να παρέχει περισσότερη ελάφρυνση χρέους σε περίπτωση που η ανάπτυξη είναι πιο αδύναμη από ό,τι αναμένουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας» δήλωσε ο Thomsen.

Επιβεβαιώνει στο 2% την εκτίμηση για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2018 το ΔΝΤ - Ζητούμενο η τόνωση των επενδύσεων

Στο 2% επιβεβαιώνει ότι θα διαμορφωθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2018 το ΔΝΤ, ενώ για το 2019 προβλέπει ότι θα υποχωρήσει στο 1,8%.
Ειδικότερα, στις προβλέψεις του για την δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας το ΔΝΤ επαναλαμβάνει τις εκτιμήσεις που είχε κάνει το Ταμείο για την ελληνική οικονομία κατά την διάρκεια της Εαρινής του Συνόδου που είχε πραγματοποιηθεί πριν από έναν μήνα στην Ουάσινγκτον.



Στα αποτελέσματα της έκθεσης για τις οικονομικές προοπτικές της Ευρώπης (Regional Economic Outlook for Europe) που δόθηκε στην δημοσιότητα το μεσημέρι από τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Poul Thomsen, το Ταμείο υπολογίζει ένα σημαντικό κλείσιμο της ψαλίδας στο ελληνικό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο αποδίδεται στη μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος.
Η έκθεση, ωστόσο, διαπιστώνει πως η Ελλάδα έχει αρνητική καθαρή επενδυτική θέση σε σχέση με το εξωτερικό ισοζύγιο συναλλαγών.
Για αυτόν ακριβώς το λόγο, σημειώνει ότι η ελληνική οικονομία χρειάζεται να αυξήσει την παραγωγικότητα της και έτσι να συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της.



Στο μέτωπο των επενδύσεων, το ΔΝΤ προβλέπει μια σταθερή αύξηση, υπολογίζοντας ότι το ποσοστό του 11,7% για την περίοδο του 2017 θα ανέλθει στο 12,7% το 2018 και τελικά θα αγγίξει το 13,8% μέσα στο 2019.



Για την ανεργία, η έκθεση σημειώνει πως θα υπάρξει μια σταθερή υποχώρηση από το ποσοστό του 21,5% που είχε καταγραφεί το 2017.
Το ΔΝΤ προβλέπει ότι το 2018 θα υπάρξει μια μείωση της τάξης του 1,7%, καθώς το ποσοστό της ανεργίας θα διαμορφωθεί στο 19,8%, ενώ το 2019 θα υποχωρήσει ακόμα περισσότερο αγγίζοντας το 18%.



Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα παραμείνει στο ίδιο επίπεδο με πέρσι (0,8% του ΑΕΠ) για το 2018, ενώ το 2019 θα μειωθεί στο 0,6%.
Σχετικά παρόμοια σταθερή πορεία θα ακολουθήσει και το δημοσιονομικό ισοζύγιο που όπως και το 2017 (0%) έτσι και το 2018 (-0,1%) αλλά και το 2019 (0%) θα παραμείνει ισοσκελισμένο.
Τέλος, το δημόσιο χρέος που βρίσκονταν στο 181,9% του ΑΕΠ το 2017 θα ανέλθει στο 191,3% του ΑΕΠ το 2018, ενώ το 2019 θα υποχωρήσει στο 181,8% του ΑΕΠ.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης