Τελευταία Νέα
Οικονομία

Dombrovskis: Ζήτημα μηνών η απόφαση για το ελληνικό χρέος - «Κλειδί» οι μεταρρυθμίσεις

Dombrovskis: Ζήτημα μηνών η απόφαση για το ελληνικό χρέος - «Κλειδί» οι μεταρρυθμίσεις
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis, δήλωσε ότι συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα δεν προϋποθέτει χρηματοδότηση από την πλευρά του Ταμείου
«Ζήτημα μηνών» είναι σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis, η απόφαση για τα μέτρα περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ενώ -όπως είπε- η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα δεν προϋποθέτει και τη χρηματοδότηση από την πλευρά του Ταμείου.
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε το Politco, και αναφερόμενος στο ζήτημα του ελληνικού χρέυος, ο Dombrovskis τόνισε ότι εξετάζονται τα μακροπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης, καθώς και ο μηχανισμός που συνδέει τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας με την αποπληρωμή του χρέους.
«Όλα βρίσκονται υπό συζήτηση» ανέφερε και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα λάβει αυτά τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους όσο τηρεί τους δημοσιονομικούς στόχους της και δεν κάνει πίσω στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
«Είναι σαφές ότι με το επίπεδο του χρέους που έχει η Ελλάδα, πάνω από 180% του ΑΕΠ, πρέπει να είμαστε συνετοί για να διασφαλίσουμε την ομαλή επιστροφή της χώρας στις αγορές» σημείωσε.
Γι' αυτό, εξήγησε ότι η χώρα είναι σημαντικό να παραμείνει στον σωστό δρόμο όσον αφορά τα δημοσιονομικά και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Τόνισε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί πως θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα και το έχει αποδείξει, μέχρι τώρα, με τις προσπάθειες που έχει κάνει για να σταθεροποιήσει τα δημόσια οικονομικά της και για να ανακάμψει την οικονομία της.

Η συμμετοχή του ΔΝΤ

Ερωτηθείς σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, επισήμανε ότι το Ταμείο είναι μέρος της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα για την τέταρτη αξιολόγηση, σημειώνοντας ότι αυτό δεν είναι κάτι που προϋποθέτει τη συμμετοχή του με χρηματοδότηση.
«Νομίζω πως είναι σαφές ότι το ΔΝΤ δεν συμβάλλει μέχρι τώρα με χρηματοδότηση στο πρόγραμμα» πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, παρατηρώντας ότι μέχρι σήμερα το ΔΝΤ συμμετέχει στο πρόγραμμα θέτοντας όρους και προϋποθέσεις, κάνοντας τεχνική ανάλυση και αναμένεται ότι θα συνεχίσει να συμμετάσχει υπό αυτήν τη μορφή.
«Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και το ΔΝΤ να καταλήξουν σε μία συντονισμένη προσέγγιση, σε μία συντονισμένη ανακοίνωση, γιατί φυσικά αυτό που έχει σημασία είναι το μήνυμα που θα στείλουμε στις αγορές» υπογράμμισε ο Dombrovskis.
Όπως είπε, χρειάζεται πειθαρχία και σύνεση από όλες τις πλευρές.
Τόσο από την πλευρά των θεσμών, όσο και από την πλευρά των ελληνικών Αρχών, που πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τα συμφωνηθέντα.

Το ενδεχόμενο προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής 

Τέλος, ερωτηθείς εάν εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί μία προληπτική πιστοληπτική γραμμή στήριξης για την Ελλάδα, απάντησε ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση και μέχρι στιγμής δεν έχει εκφράσει πρόθεση να το κάνει.
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι αυτό που εξετάζεται είναι πώς θα λειτουργεί ο μηχανισμός μεταμνημονιακής εποπτείας.
Γνωρίζουμε, είπε, ότι η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί μία καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα και εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές με αυτές τις παραμέτρους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης