Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ενδιαφέρον της Ελληνικής - Altas για την «good bank» της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας - Δε συμμετέχει η Alpha Bank

tags :
Ενδιαφέρον της Ελληνικής - Altas  για την «good bank» της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας - Δε συμμετέχει η Alpha Bank
To επενδυτικό σχήμα της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου με την Atlas Merchant Capital του Bob Daimond που συμμετέχει και στην ελληνική Credicom και η J.C Flowers εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την good bank Συνεργατική Τράπεζα της Κύπρου.
 Ταυτόχρονα το hedge fund Apollo  υπέβαλλε προσφορά, όχι όμως με την Alpha bank η οποία διαψεύδει οποιαδήποτε συμμετοχή.
Με βάση δημοσίευμα της εφημερίδας Φιλελεύθερος ο σύμβουλος της Συνεργατικής Τράπεζας η Citigroup από την εισήγηση που θα κάνει  μέχρι την απόφαση που θα πάρει το κράτος ως μεγαλομέτοχος και τις εγκρίσεις που θα δώσουν οι εποπτικές Αρχές και η Ευρωπαϊκή Αρχή Ανταγωνισμού θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα. .
Το Δ.Σ. της Συνεργατικής μετά που θα εξετάσει τις προτάσεις, σε κατάλληλο χρόνο θα παράσχει επιπλέον πληροφορίες, αναφέρει η ανακοίνωση της ΣΚΤ.
Αν και οι αρχικοί υπολογισμοί έκαναν λόγο για μια εβδομάδα περίπου, φαίνεται ότι ο χρόνος δεν αρκεί για τις εποπτικές διαδικασίες που πρέπει να τηρηθούν. Δεν αποκλείεται να χρειαστούν δυο εβδομάδες, χρονοδιάγραμμα που είναι και αυτό ασφυκτικό.
Αυτό που θα θέλει ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός είναι να διασφαλιστεί ότι η νέα τράπεζα θα έχει ψηλά κεφάλαια και οι επενδυτές-μέτοχοι με ποσοστό πάνω από 10% να περάσουν από την έγκριση των εποπτικών Αρχών.
Στη συνέχεια θα πρέπει και η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δώσει τις δικές της εγκρίσεις.
Μέχρι τη Δευτέρα δεν είχε γίνει γνωστό το ύψος των κεφαλαίων που προτίθεται να καταβάλει η Ελληνική για απόκτηση του καλού ενεργητικού της ΣΚΤ και αν είναι κοντά στο ποσό των €450 εκατ. -€550 εκατ.
Είναι η Τράπεζα που ήθελε να κατεβάσει αισθητά τον πήχη αύξησης κεφαλαίων για να μην υποστούν dilution οι μέτοχοι. Κάτι το οποίο δεν επιθυμούσε ο ένας εκ των μεγαλομετόχων, η Wargaming.
Πάντως μέχρι το παρά πέντε της υποβολής δεσμευτικής πρότασης από την Ελληνική, ήταν έντονες οι διεργασίες μεταξύ των μεγαλομετόχων.
Οι πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει αναφέρουν ότι το ταμείο Atlas έθεσε ως όρο στην πρόταση του ότι σε περίπτωση που εξαγοραστεί το καλό μέρος του Συνεργατισμού, οι εκπρόσωποι του στο Δ.Σ θα πρέπει να έχουν ουσιαστικό έλεγχο στη διοίκηση της Τράπεζας.
Σε ό,τι αφορά τη δεσμευτική πρόταση του επενδυτικού ταμείου Αpollo, άγνωστοι παραμένουν οι όροι που έχει βάλει όπως και το ύψος των κεφαλαίων.
Αρχικά είχε διαρρεύσει ότι το fund διεκδικούσε το καλό κομμάτι των εργασιών ή όλο τον Συνεργατισμό. Δηλαδή να δημιουργήσει δύο εταιρείες, μια για τον καλό Συνεργατισμό και μια άλλη εταιρεία για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το επενδυτικό ταμείο Apollo κατέθεσε την πρόταση σε συνεργασία με τον μητρικό όμιλο Alpha Bank Ελλάδας. Κι αυτό γιατί ένα επενδυτικό ταμείο πρέπει να συνοδεύεται από τράπεζα για να έχει τραπεζική άδεια. Σε περίπτωση που προχωρήσουν οι εξελίξεις, η συνένωση θα αφορά τη θυγατρική στην Κύπρο. Προς το παρόν η Alpha Bank Ελλάδας που είναι εισηγμένηστο Χρηματιστήριο Αθηνών, δεν έχει βγάλει ανακοίνωση για ενημέρωση του επενδυτικού κοινού.
Επίσης, το Apollo Fund συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της ισπανικής Altamira μαζί με το Abu Dhabi Investment Authority (ADIA) και την ισπανική τράπεζα Santander.
Οι κεφαλαιακές ανάγκες για εξαγορά ολόκληρου του Συνεργατισμού, δηλαδή του καλού και του προβληματικού χαρτοφυλακίου εκτιμάται ότι είναι μεταξύ €820 εκατ. - €1 δισ.
Το ποσό αυτό αρχικά είχε διαρρεύσει ότι είναι διατεθειμένο να καταβάλει το επενδυτικό ταμείο Apollo, που είναι μέτοχος στην εταιρεία Altamira και η οποία διαχειρίζεται ήδη τα ΜΕΔ του Συνεργατισμού. Ωστόσο, με βάση τις εκτιμήσεις, και οι δύο προσφορές αφορούν στην εξαγορά του καλού κομματιού της ΣΚΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης