Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Οι ΗΠΑ αποκατέστησαν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ - Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε ο Trump

tags :
Οι ΗΠΑ αποκατέστησαν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ - Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε ο Trump
H μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ αν και άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, σηματοδοτεί την αποκατάσταση των σχέσεων ΗΠΑ-Ισραήλ
Τραγικός είναι ο απολογισμός των αιματηρών συγκρούσεων που σημειώθηκαν στον φράχτη που χωρίζει τα παλαιστινιακή εδάφη με το Ισραήλ.
Σχεδόν 2.700 άνθρωποι τραυματίστηκαν και 59 έχασαν τη ζωή τους, ανήμερα των εγκαινίων της αμερικανικής πρωτεύουσας στο Ισραήλ, κίνηση που επισημοποιεί την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα της χώρας.
Παρά τη διεθνή κατακραυγή, όμως, παρά τον θάνατο μικρών παιδιών, Benjamin Netanyahu (πρωθυπουργός του Ισραήλ) και Donald Trump (Αμερικανός πρόεδρος) δηλώνουν πανευτυχείς και κάνουν λόγο για μια ιστορική μέρα.
«Σας ευχαριστούμε πρόεδρε Trump που είχατε το θάρρος να τηρήσετε τις υποσχέσεις σας», ανέφερε στο μήνυμα του στην τελετή εγκαινίων της αμερικανικής πρωτεύουσας, ενώ ολοκλήρωσε την ομιλία του χαρακτηρίζοντας την Ιερουσαλήμ «αιώνια, αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ».
Παράλληλα επεσήμανε ότι η απόφαση του Trump αντικατοπτρίζει ότι «o εβραϊκός λαός είχε πρωτεύουσα για 3.000 χρόνια κι αυτή λέγεται Ιερουσαλήμ».
Για μια «μεγάλη μέρα για το Ισραήλ» έκανε λόγο και ο Trump, ενώ -παρά το αιματοκύλισμα στα σύνορα- δήλωσε ότι παραμένει δεσμευμένος στην ειρήνη μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων.
«Οι ΗΠΑ παραμένουν απόλυτα δεσμευμένες στο να διευκολύνουν την επίτευξη μιας σταθερής ειρηνευτικής συμφωνίας» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος και πρόσθεσε: «Οι ΗΠΑ θα είναι πάντα ένας σπουδαίος φίλος του Ισραήλ και σύμμαχος υπέρ της ελευθερίας και της ειρήνης».

Ενθουσιασμός στο Ισραήλ

Θεωρείται δεδομένο ότι η ισραηλινή κυβέρνηση είναι ενθουσιασμένη με τις εξελίξεις.
Από τότε που κατέλαβε την Ανατολική Ιερουσαλήμ στον πόλεμο του 1967, το Ισραήλ διεκδικούσε την πόλη ως μια «αιώνια και αδιαίρετη» πρωτεύουσα και ζητούσε διεθνή αναγνώριση.
Η απόφαση του Trump λοιπόν δεν σημαίνει μόνο ότι οι ΗΠΑ υιοθετούν την ισραηλινή θέση ότι η Ιερουσαλήμ ανήκει αποκλειστικά στο Ισραήλ, αλλά την ίδια στιγμή νομιμοποιεί αναδρομικά τη στρατιωτική κατοχή του Ισραήλ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Την ίδια στιγμή, δικαιώνει και όσους Ισραηλινούς υποστήριζαν ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνει διαπραγμάτευση με τους Παλαιστίνιους, καθώς δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν.

Ανατρέπεται η πολιτική γραμμή των ΗΠΑ

Μέχρι και πριν την ανάληψη της αμερικανικής προεδρίας από τον Barack Obama, το Ισραήλ ήταν τα μάτια και τα αυτιά των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, ενώ το Ισραήλ ήταν μια πολύ φιλο-αμερικανική χώρα.
Την περίοδο Obama οι σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ έφτασαν στο χειρότερο σημείο τους, με το Ισραήλ να θεωρεί τον τότε Αμερικανό πρόεδρο μη φιλικό.
Όλα αυτά ανατράπηκαν υπό τον Trump, που αντιμετώπισε πιο… χαλαρά το Ισραηλινο-Παλαιστινιακό ζήτημα
Η μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ ανέτρεψε την αμερικανική πολιτική γραμμή δεκαετιών, ενώ την ίδια στιγμή αψήφησε τις σοβαρές προειδοποιήσεις του αραβικού κόσμου και της Δύσης που προειδοποιούσαν για τον κίνδυνο ξεσπάσματος ανεξέλεγκτων επεισοδίων.
Η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ αποτελεί casus belli για τους ηγέτες των Παλαιστίνιων, που θέλουν η ανατολική Ιερουσαλήμ, που καταλήφθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις στον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967 και στη συνέχεια προσαρτήθηκε, να γίνει πρωτεύουσα του ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους για το οποίο χρόνια αγωνίζονται.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της Παλαιστιανικής Αρχής, Mahmoud Abbas, δήλωσε ότι η ενέργεια του Trump ισοδυναμεί με παραίτηση των ΗΠΑ από το ρόλο τους ως διαμεσολαβητή για την ειρήνη και χαρακτήρισε την Ιερουσαλήμ «αιώνια πρωτεύουσα του Κράτους της Παλαιστίνης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης