Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές, με εταιρικά στο επίκεντρο - Τα «βλέμματα» σε Ιταλία και Γάζα

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές, με εταιρικά στο επίκεντρο - Τα «βλέμματα» σε Ιταλία και Γάζα
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, στον απόηχο εταιρικών αποτελεσμάτων
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα (15/5/2018) τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, στον απόηχο εταιρικών αποτελεσμάτων, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, εν αναμονή και των ανακοινώσεων για τη νέα κυβέρνηση στην Ιταλία, ενώ ανησυχία προκαλεί η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή μετά τη σφαγή στη Γάζα.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,05% υψηλότερα, στις 392,37 μονάδες, με τους περισσότερους κλάδους να τερματίζουν με μεικτά πρόσημα.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 0,06% στις 12.970,04 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε κέρδη 0,16% στις 7.722,98 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 0,23% υψηλότερα, στις 5.553,16 μονάδες.
Στο Μιλάνο, ο FTSE MIB σημείωσε άνοδο 0,31% στις 24.297,17 μονάδες.


Στην Ιταλία παρατείνεται η πολιτική αβεβαιότητα, καθώς η Λέγκα και το Κίνημα Πέντε Αστέρων ζήτησαν περισσότερο χρόνο ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία.
«Φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να προκύπτουν σοβαρές τριβές μεταξύ των δύο κομμάτων», επισημαίνουν οι αναλυτές της UniCredit και προσθέτουν «ενώ φαίνεται ότι υπάρχει συμφωνία σε πολλούς βασικούς τομείς πολιτικής, έχουν προκύψει διαφορές σε ακανθώδη θέματα όπως η μετανάστευση, η δικαιοσύνη και οι σχέσεις με την ΕΕ».
Μεταξύ των θεμάτων που προκαλούν τριβή είναι και το ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός.
Ωστόσο, εάν τα δύο κόμματα δεν καταφέρουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους τις επόμενες μέρες, η Ιταλία θα πρέπει να προχωρήσει σε νέες εκλογές, πιθανότατα μετά το καλοκαίρι.
Εν τω μεταξύ, ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, με το επιτόκιο του 10ετούς να διαμορφώνεται στο 1,95%.
Την ίδια ώρα, η μετοχή της Credit Agricole ενισχύθηκε περισσότερο από 1,1%, καθώς η γαλλική τράπεζα ανακοίνωσε μια αύξηση 1,2% στα κέρδη της για το α’ τρίμηνο 2018, στα 856 εκατ. ευρώ, ενώ τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, για πτώση των κερδών στα 769 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, σημαντική άνοδο άνω του 3,8% κατέγραψε η μετοχή της Commerzbank, καθώς τα κέρδη της σημείωσαν αύξηση 9,2% στα καθαρά της κέρδη για το α’ τρίμηνο 2018, στα 250 εκατ. ευρώ.
Στον αντίποδα, σημαντικές απώλειες, άνω του 1,9%, κατέγραψε ο κλάδος τηλεπικοινωνιών, στον απόηχο εταιρικών αποτελεσμάτων.
Η μετοχή της Iliad σημείωσε «βουτιά» 19,5%, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2013, καθώς η γαλλική εταιρεία τηλεπικοινωνιών ανέφερε κέρδη κατώτερα των προσδοκιών.
Πιέσεις δέχτηκε και η μετοχή της Vodafone, με απώλειες 4,3%, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο ανακοίνωσε ότι τον Οκτώβριο θα αποχωρήσει ο διευθύνων σύμβουλός της.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, σημαντική επιβράδυνση κατέγραψε η οικονομία της Ευρωζώνης κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με τα σημερινά (15/5) στοιχεία της Eurostat, καταδεικνύοντας περαιτέρω πτώση στη δυναμική που είχε αποκτήσει η ενιαία νομισματική ένωση κατά το περασμένο έτος.
Ειδικότερα, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 2,5% σε ετήσια βάση, έναντι ανάπτυξης 2,8% του αντίστοιχου διαστήματος του προηγούμενου έτους, ενώ σε τριμηνιαία βάση αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,4%, έναντι 0,7%.
Νωρίτερα, η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι η γερμανική οικονομία σημείωσε επίσης σημαντική επιβράδυνση κατά το α’ τρίμηνο του 2018, με τα αποτελέσματα να αποδεικνύονται κατώτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση, έναντι 0,6% του προηγούμενου τριμήνου, την στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο της τάξεως του 0,4%, ενώ σε ετήσια βάση το ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 2,3%, καταγράφοντας σημαντική επιβράδυνση σε σύγκριση με το 2,9% του τελευταίου τριμήνου του 2018, έναντι προβλέψεων για ανάπτυξη 2,4%.
Ωστόσο, ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης ανέκαμψε σημαντικά τον Μάρτιο του 2018, καταγράφοντας αύξηση 0,5% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2018, όταν και είχε σημειωθεί πτώση 0,9%.
Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος βρίσκεται η σφαγή στη Γάζα.
Σήμερα, αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκειμένου να αποτιμήσει τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την αιματοχυσία, όπου 59 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των χθεσινών διαδηλώσεων για τη μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.





www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης