Τελευταία Νέα
Ενέργεια

F.T.: Η κατάρρευση της Βενεζουέλας και οι επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου

F.T.: Η κατάρρευση της Βενεζουέλας και οι επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου
Οι πιστωτές «κυνηγούν» την κυβέρνηση αλλά και τον πετρελαϊκό όμιλο PDVSA
Με την ελεύθερη πτώση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου της Βενεζουέλας, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA και τις επιπτώσεις που θα έχει όλη αυτή η υπόθεση στην τιμή του μαύρου χρυσού ασχολείται εκτενές δημοσίευμα των Financial Times.
Σύμφωνα με τους αναλυτές η κατάρρευση της ημερήσιας παραγωγής της Βενεζουέλας κάτω από το ένα εκατ. βαρέλια πετρελαίου σε συνδυασμό με τους φόβους που προκαλεί η απόσυρση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αποτελεί ένα «υπέροχο κοκτέιλ» που μπορεί να οδηγήσει την τιμή του μαύρου χρυσού εκ νέου κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι.



Μία τέτοια εξέλιξη, τονίζουν οι F.T., θα μπορούσε να βοηθήσει ΟΠΕΚ και Ρωσία να χαλαρώσουν τη συμφωνία τους αναφορικά με τον περιορισμό της ημερήσιας παραγωγής τους.
Άλλωστε οι εξαγωγές πετρελαίου της Βενεζουέλας έχουν μειωθεί κατά 40% το 2017, φθάνοντας στα 1,1 εκατ. βαρέλια τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ιστοσελίδας παρακολούθησης δεξαμενόπλοιων Kpler.
Την ίδια ώρα η αμερικανική ConocoPhillips κέρδισε πρόσφατα δικαστικές εντολές, οι οποίες της «παραδίδουν» τον έλεγχο διυλιστηρίων και αποθηκών της  PDVSA στην Καραϊβική.
Η επιβολή διαιτησίας ύψους 2 δισ. ευρώ, που αφορούσε την εθνικοποίηση των σχεδίων της Conoco στη Βενεζουέλα το 2007, οδήγησε την PDVSA να αναστείλει την αποθήκευση πετρελαίου και τη μεταφορά πετρελαίου από τις εγκαταστάσεις της Καραϊβικής και να διατάξει την επιστροφή των δεξαμενόπλοιων στα εθνικά ύδατα για να αποφευχθεί η κατάσχεση.
Ένα διευθυντικό στέλεχος της βιομηχανίας δήλωσε ότι δεν ήταν σαφές εάν η Conoco είχε στην κατοχή της τα κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία, αλλά η PDVSA αμφισβητεί το δικαστήριο και προσπαθεί να παρακάμψει τις αποφάσεις του. «Βραχυπρόθεσμα, αυτό θα έχει σίγουρα αντίκτυπο τόσο στις εξαγωγές της Βενεζουέλας όσο και στις αγορές πετρελαίου», εκτιμά κορυφαίος αναλυτής της αγοράς πετρελαίου.
Η χώρα, η οποία έχει τα μεγαλύτερα αποδεδειγμένα αποθέματα αργού πετρελαίου στον κόσμο, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια καταστροφική ύφεση και οφείλει να βρει χρήματα προκειμένου να αποπληρώσει τους κατόχους ομολόγων της.



Την ίδια ώρα η SNC-Lavalin, μια καναδική ομάδα μηχανικών και κατασκευαστών, υπέβαλε δικαστικό αίτημα στη Νέα Υόρκη την περασμένη εβδομάδα για αθέτηση υποχρέωσης που θα της επέτρεπε να πάρει περιουσιακά στοιχεία αξίας 25 εκατομμυρίων δολαρίων από τη Βενεζουέλα.
Ο ισχυρισμός της SNC είναι μικρός, αλλά άλλοι θα μπορούσαν να ακολουθήσουν από όσους έχουν πανομοιότυπα χρηματοπιστωτικά μέσα αξίας άνω των 2 δισ. Δολαρίων.
Αυτό, πάντως, που είναι σίγουρο είναι ότι η PDVSA δεν διαθέτει μετρητά για να αποπληρώσει τις οφειλές της.
Ο κίνδυνος είναι ότι ηPDVSA δεν μπορεί πλέον να ενεργεί με ορθολογικό τρόπο.
Τον περασμένο μήνα, δύο στελέχη της αμερικανικής  Chevron που εξακολουθεί να λειτουργεί στη Βενεζουέλα, συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν για προδοσία μετά την άρνησή τους να υπογράψουν κάποιες συμφωνίες.
Ο κίνδυνος πολύ υψηλότερων τιμών του πετρελαίου θα ήταν πρόβλημα για την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης