Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με χαμηλό πολλαπλασιαστή κερδών τουλάχιστον 30 εισηγμένες – Οι ποιοτικές ξεχώρισαν και το 2017

Με χαμηλό πολλαπλασιαστή κερδών τουλάχιστον 30 εισηγμένες – Οι ποιοτικές ξεχώρισαν και το 2017
Η ύπαρξη έκτακτων κερδών δημιουργεί στρέβλωση στην γενικότερη εικόνα – Πολλά έκτακτα λόγω αναδιάρθρωσης δανείων
Το συμπέρασμα για τη χρήση 2017 είναι ότι οι καλές και ποιοτικές εταιρείες του ΧΑ, επιβεβαίωσαν και πάλι τον τίτλο τους.
Κατάφεραν να βελτιώσουν την κερδοφορία τους, με πολλές να βελτιώνουν τον τζίρο τους αλλά και τις εξαγωγές τους.
Από την άλλη η ύπαρξη έκτακτων κερδών κάνει κάποιες εισηγμένες να φαίνονται φθηνές, χωρίς ωστόσο να είναι.
Γι΄ αυτό και στο συγκεκριμένο άρθρο εξαιρέθηκαν οι περισσότερες όπως για παράδειγμα, ΑΝΕΚ, Lavipharm κ.α.
Βάσει των αποτελεσμάτων όπως τα συνέλεξε η Beta ΑΧΕΠΕΥ, η φθηνότερη μετοχή είναι η Νηρεύς αν και έχει ευνοηθεί φορολογικά αφού τα προ φόρων κέρδη είναι ίδια με τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους.
Η ΔΕΗ που έχει πιεστεί αρκετά το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται με p/e 5,4 φορές, αλλά οι επενδυτές εκφράζουν ανησυχίες για το ύψος του συνολικού δανεισμού της επιχείρησης.
Τα ΕΛΠΕ είχαν εξαιρετικά κέρδη και διαπραγματεύονται 6,1 φορές τα κέρδη του 2017, ενώ η Καράτζη με έκτακτα κέρδη λόγω πώλησης οικοπέδου έχει p/e 6,2 φορές.
Χωρίς το έκτακτο κέρδος ο πολλαπλασιαστής κερδών είναι στις 11 φορές.
Με p/e κάτω από 7 φορές διαπραγματεύονται και οι μετοχές των ΑΔΜΗΕ, Ευρωπαϊκή Πίστη και Motor Oil.
Η ΓΕΚΤΕΡΝΑ είναι στις 7,6 φορές και η Ελτράκ που έχει δώσει στους μετόχους σημαντικές επιστροφές το προηγούμενο διάστημα είναι στις 7,9 φορές.
Το ΙΑΣΩ είναι στις 8 φορές αλλά έχει έκτακτα (κέρδη προ φόρων 6,1 εκατ. και κέρδη μετά από φόρους 10,5 εκατ. ευρώ).
Η Περσεύς είχε μεγάλη αύξηση στα καθαρά κέρδη και παίζει με p/e 8 φορές, ενώ με αντίστοιχο p/e διαπραγματεύονται και οι μετοχές των Μοτοδυναμική και Βογιατζόγλου.
Με p/e κάτω από 10 φορές διαπραγματεύονται επίσης η Μυτιληναίος, η Ελινόιλ, η Autohellas, η Πλαστικά Θράκης παρά τη μείωση των κερδών και η Paperpack.
Πολύ καλά αποτελέσματα για μία ακόμη χρήση εμφάνισε η AS Company και διαπραγματεύεται ελκυστικά και το ίδιο παρατηρεί κάποιος και από τους ισολογισμούς των Έλαστρον, Flexopack, ΕΥΑΘ και Aegean.
Όλες διαπραγματεύονται με p/e κάτω από 11 φορές.
Με p/e κάτω από 13 φορές διαπραγματεύονται οι εισηγμένες Viohalco, ΕΛΤΟΝ, ΕΥΔΑΠ και Κανάκης, ενώ η Μύλοι Λούλη είναι στις 13,7 φορές και η Καρέλιας αν και μείωσε τα κέρδη της κατά 12,7% παίζει με 13,8 φορές και φυσικά έχει μηδενικό τραπεζικό δανεισμό και τεράστια ρευστότητα.
Τέλος η Ικτίνος είναι στις 14 φορές με την εισηγμένη να εμφανίζει εντυπωσιακή κερδοφορία αλλά και το ταμπλό να της έχει δώσει την αποτίμηση που της αξίζει.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com  
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης