Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο χαμηλότερο επίπεδο του 2018 ο χρυσός - Πτώση 2,1% στα 1.290,30 δολ. ανά ουγγιά

Στο χαμηλότερο επίπεδο του 2018 ο χρυσός - Πτώση 2,1% στα 1.290,30 δολ. ανά ουγγιά
Με βαριές απώλειες έκλεισε ο χρυσός, υποχωρώντας μάλιστα στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του Δεκεμβρίου του 2017
Με βαριές απώλειες έκλεισε σήμερα (15/5/2018) ο χρυσός, υποχωρώντας μάλιστα στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του Δεκεμβρίου του 2017, καθώς δέχτηκε πιέσεις από την άνοδο των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ.
Σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις των ΗΠΑ κατέγραψαν αύξηση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Απρίλιο του 2018, σε μια ένδειξη ότι οι καταναλωτικές δαπάνες ανακάμπτουν μετά το αδύναμο α’ τρίμηνο του έτους, προσφέροντας στήριξη στην ανάπτυξη της οικονομίας.
Ειδικότερα, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε πως οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,3% τον Απρίλιο, έναντι αύξησης 0,8% του Μαρτίου, τα στοιχεία για τον οποία αναθεωρήθηκαν ανοδικά, έναντι της αύξησης 0,6% που είχε ανακοινωθεί αρχικά.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια αύξηση 0,3% στις πωλήσεις του Απριλίου.
Τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις άσκησαν περαιτέρω πιέσεις στα ομόλογα των ΗΠΑ, ωθώντας σε νέα υψηλά για το 2018 την απόδοση του 10ετούς, σε επίπεδα πάνω από το 3%.
Ενώ τα στοιχεία δεν ενέτειναν τους φόβους για υπερθέρμανση της αμερικανικής οικονομίας, ενίσχυσαν τις προσδοκίες για μια πιο «επιθετική» σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Έτσι, περί τις 20:45, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ σημείωνε άνοδο στο 3,08%.
Περαιτέρω πιέσεις στις αποδόσεις ασκούν οι επίμονες ανησυχίες γύρω από τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Κίνα και στις ΗΠΑ, εν μέσω φόβων ότι μια πιθανή εμπορική σύγκρουση θα μπορούσε να ωθήσει υψηλότερα τις τιμές και τον πληθωρισμό, σε μια αρνητική εξέλιξη για τα ομόλογα.
Την ίδια ώρα, οι επενδυτές παρακολουθούν μια σειρά από ομιλίες αξιωματούχων της Fed, που θα μπορούσαν να προσφέρουν ενδείξεις σχετικά με την οικονομία και τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων.
Εν τω μεταξύ, περαιτέρω πιέσεις στο πολύτιμο μέταλλο άσκησε η ενδυνάμωση του δολαρίου.
Έτσι, η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Ιουνίου έκλεισε με «βουτιά» 2,1% ή 27,90 δολ., στα 1.290,30 δολ. ανά ουγγιά - το χαμηλότερο επίπεδο από τις 26 Δεκεμβρίου 2017.
Την ίδια ώρα, το ευρώ υποχωρούσε κατά 0,6% έναντι του δολαρίου, στο 1,186 δολ., ενώ το αμερικανικό νόμισμα ενισχυόταν κατά 0,7% έναντι του γιεν, στα 110,4 γιεν.
Σημειώνεται ότι το ενδυναμωμένο δολάριο τείνει να ασκεί πιέσεις στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθίσταται ακριβότερη η αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης