Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μπρα ντε φερ κυβέρνησης και θεσμών με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά

Μπρα ντε φερ κυβέρνησης και θεσμών με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά
Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι των δανειστών μας, είναι εξοργισμένοι διότι θεωρούν ότι στο θέμα του Δημοσίου, η Αθήνα - ανεξαρτήτως κυβερνήσεως - τους εμπαίζει
Αγώνα δρόμου υψηλών ταχυτήτων έχει να διανύσει η κυβέρνηση από την Τετάρτη οπότε και ξεκινούν οι συναντήσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους επικεφαλής εκπροσώπους των θεσμών προκειμένου να επιτευχθεί τεχνική συμφωνία για το κλείσιμο της 4ης και τελευταίας - εκτός δραματικού απροόπτου - αξιολόγησης του προγράμματος.  
Κοινός ο στόχος και για τις δύο πλευρές καθώς κυβέρνηση και θεσμοί προσέρχονται με την προσδοκία για συμφωνία μέχρι την Κυριακή, ώστε να αναχωρήσουν για τις βάσεις τους οι θεσμοί -  προκειμένου να υπάρξει, αν είναι εφικτό,  επικύρωση της συμφωνίας λίγες ημέρες αργότερα, στο  Eurogroup της  24ης Μαΐου.
Μέσα σε αυτά τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια των ελάχιστων ημερών που έχουν στη διάθεσή τους να διαπραγματευτούν, κυβέρνηση και θεσμοί επιθυμούν να κλείσουν  τη συμφωνία για όλα τα ανοικτά προαπαιτούμενα, έτσι, ώστε στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, να επιτευχθεί η συνολική  συμφωνία η οποία θα περιλαμβάνει το κλείσιμο της αξιολόγησης, την ελάφρυνση του χρέους, το ελληνικό σχέδιο ανάπτυξης και την επιτήρηση της επόμενης ημέρας.
Τα ανοιχτά μέτωπα από τα 88 προαπαιτούμενα δεν είναι λίγα.
Κομβικό σημείο αποτελεί το θέμα της Δημόσιας Διοίκησης που αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της αξιολόγησης των εκπροσώπων των δανειστών οι οποίοι εμφανίζονται δυσαρεστημένοι καθώς δεν έχουν προχωρήσει, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν, βασικά στοιχεία της μεταρρύθμισης όπως η αξιολόγηση αλλά και η αξιοκρατική επιλογή της ιεραρχίας σε ότι αφορά διευθυντές και προϋσταμένους.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι των δανειστών μας, είναι εξοργισμένοι διότι θεωρούν ότι στο θέμα του Δημοσίου, η Αθήνα - ανεξαρτήτως κυβερνήσεως - τους εμπαίζει.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι, η συνεχής δημιουργία ανεξάρτητων αρχών για τις οποίες οι πιστωτές θεωρούν ότι είναι τύποις ανεξάρτητες καθώς υπάγονται απευθείας σε κάποιον υπουργό και τα μέλη τους δεν ορίζονται με συμφωνία από τα ⅘ της Βουλής.
Οι θεσμοί πιστεύουν ότι η κυβέρνηση στο όνομα της διαφάνειας, έχει βρει τον τρόπο να ξεπερνά συμφωνίες και προαπαιτούμενα που αφορούν στη λειτουργία του ελληνικού δημοσίου.
Άλλωστε, οι ανεξάρτητες αρχές έχουν φτάσει πλέον τις 31 μαζί με τις πέντε που ορίζονται από το Σύνταγμα (ΑΣΕΠ, ΕΣΡ, ΕΕΤΤ, Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Επιτροπή Ανταγωνισμού).
Η ΑΔΕΔΥ συνεχίζει για δεύτερο χρόνο την αποχή από την αξιολόγηση προβάλλοντας ενστάσεις για την διαφάνεια της διαδικασίας.
Μάλιστα, σύμφωνα με συνδικαλιστές το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης «βάζει το κάρο μπροστά από το άλογο», διότι - όπως επισημαίνουν - σύμφωνα με τους κυβερνητικούς χειρισμούς η αξιολόγηση θα ξεκινήσει χωρίς να έχουν προκαθοριστεί οι επιδιωκόμενοι στόχοι, αλλά κι επειδή καλείται να αξιολογηθεί το προσωπικό από τους προϋσταμένους τους οι οποίοι όμως έχουν τοποθετηθεί από την κυβέρνηση με μη αξιοκρατικές διαδικασίες.
Θεωρείται βέβαιο, ότι η Όλγα Γεροβασίλη που έχει το τελευταίο ραντεβού της ημέρας με το κουαρτέτο θα περάσει δύσκολες ώρες παρότι η ίδια έχει ολοκληρώσει νομοθετικά τις σχετικές διαδικασίες και μάλιστα σε συνεργασία με γαλλικό οίκο με τον οποίο έχει υπογράψει σύμβαση η Ελλάδα από την εποχή που ήταν υπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Οι ιδιωτικοποιήσεις, με ναυαρχίδα το Ελληνικό το οποίο έχει κολλήσει καθώς υπάρχουν δικαστικές εκκρεμότητες, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και οι δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ θα αποτελέσουν επίσης, επίκεντρο στο  τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Εν τω μεταξύ, η αναζωπύρωση της συζήτησης αναφορικά με την παραμονή ή μη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα έχει δώσει το έναυσμα σε κυβερνητικά στελέχη να επιμένουν να υπονοούν ότι πιθανόν, να υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης για τη μείωση των συντάξεων με την προϋπόθεση βέβαια ότι το ΔΝΤ δεν θα είναι στο πρόγραμμα. Και η ανοιχτή σύγκρουση μεταξύ ταμείου και Βερολίνου ενισχύει το εν λόγω σενάριο.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της εμφανίζεται να αμφιταλαντεύεται, εκτιμώντας τα συν και τα πλην.
Ναι, μεν, θέλει την παραμονή του ταμείου στο πρόγραμμα ώστε να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερη η ελάφρυνση του χρέους και όσο πιο καθαρή η έξοδος στις αγορές.
Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την Τρίτη δήλωσε χαρακτηριστικά ότι: «δεν τίθεται εν αμφιβόλω σε καμία περίπτωση η ρύθμιση του ελληνικού χρέους, η αλλαγή του προφίλ του ελληνικού χρέους ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο με βάση τις ανάγκες και με βάση τις προβλέψεις των αγορών χρήματος και γι αυτόν ακριβώς το λόγο δεν θεωρώ ότι τίθεται και εν αμφιβόλω η έξοδος από το πρόγραμμα και η δυνατότητα της χώρας να ανακτήσει την αυτοδύναμη πρόσβαση της στις αγορές χρήματος μετά τον Αύγουστο του 2018».
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, κάποιοι στην κυβέρνηση, βλέπουν μια πιθανή αποχώρηση του ταμείου ως ευκαιρία προκειμένου το υπουργείο Οικονομικών να επαναδιαπραγματευτεί την ακύρωση της μείωσης των συντάξεων.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης