Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση -2,2% για τον FTSE MIB στο Μιλάνο, εν μέσω ανησυχιών για κυβέρνηση - χρέος - Στο 2,03% το Ιταλικό 10ετές

Πτώση -2,2% για τον FTSE MIB στο Μιλάνο, εν μέσω ανησυχιών για κυβέρνηση - χρέος - Στο 2,03% το Ιταλικό 10ετές
Ανησυχία στις αγορές λόγω της ανόδου στην απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου και της γεωπολιτικής έντασης στη Μέση Ανατολή
(upd) Ισχυρές πιέσεις δέχεται σήμερα (16/5/2018) το χρηματιστήριο του Μιλάνου, εν μέσω αυξημένης ανησυχίας για την προγραμματική συμφωνία της νέας κυβέρνησης Λέγκας - Πέντε Αστέρων στην Ιταλία.
Περί τις 17:45, ο δείκτης FTSE MIB υποχωρούσε κατά 2,2% στις 23.754 μονάδες.
Αναστάτωση στην ιταλική αγορά πυροδότησαν δημοσιεύματα που, επικαλούμενα προσχέδιο της προγραμματικής συμφωνίας, ανέφεραν ότι το Κίνημα 5 Αστέρων και η Λέγκα του Βορρά ζητούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) διαγραφή χρέους ύψους 250 δισ. ευρώ, ωστόσο τα δύο κόμματα προχώρησαν σε διάψευση. 
Παρά τη διάψευση, το προσχέδιο τρόμαξε τους επενδυτές, λόγω φόβων ότι η νέα κυβέρνηση θα επιδιώξει να αλλάξει δραστικά τη σχέση της Ιταλίας με την υπόλοιπη Ευρώπη. 
Οι επενδυτές παρακολούθησαν με προσοχή τις δηλώσεις του M. Salvini, με τον ηγέτη της Λέγκας να ασκεί κριτική στις αγορές, στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν υποκύψει στους εκβιασμούς τους. 
«Προσπαθούν να μας σταματήσουν με τον συνήθη εκβιασμό της ανόδου των spreads, την πτώση του χρηματιστηρίου και τις ευρωπαϊκές απειλές.
Αυτή τη φορά αλλάζουμε, περισσότερη δουλειά, λιγότεροι μετανάστες, περισσότερη ασφάλεια και λιγότερη φορολογία», δήλωσε ο Salvini την ώρα που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνηση με το Κίνημα Πέντε Αστέρων.
Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου σημειώνει σημαντική άνοδο, στο 2,04%, ξεπερνώντας το 2% για πρώτη φορά σε δύο μήνες, ενώ το spread με το αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο «εκτοξεύτηκε» στις 139 μονάδες βάσης.


Πτώση καταγράφουν οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών, με την Intesa Sanpaolo να υποχωρεί 2,3%, την Unicredit 2,5%, την UBI Banca 1,6% και τη Mediobanca 2,5%.


Σύμφωνα με πληροφορίες από το Κίνημα των 5 Αστέρων, Salvini και Di Maio θα επιδιώξουν να διευθετήσουν και τα τελευταία ανοιχτά θέματα σε μια μεταξύ τους συνάντηση κατά τη σημερινή ημέρα, καθώς όπως αναφέρεται η συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων έχει επιτευχθεί στο 90% των ζητημάτων.
Σημειώνεται ότι το προσχέδιο που «είδε» το «φως» της δημοσιότητας ανέφερε ότι οι δύο πλευρές θα απαιτήσουν επίσης επαναδιαπραγμάτευση των συνεισφορών της Ιταλίας στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τερματισμό των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και αναίρεση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του 2011 που αύξησε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.
Στο προσχέδιο αυτό υπήρχε η πρόταση για τη δημιουργία «οικονομικών και δικαστικών διαδικασιών που επιτρέπουν στα κράτη μέλη να εγκαταλείψουν τη νομισματική ένωση».
Οι αγορές ανησυχούν κυρίως για το γεγονός ότι οι δύο πλευρές δείχνουν ότι ακόμη δεν έχουν καταλήξει στο όνομα του επόμενου πρωθυπουργού.
Ο επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων, Luigi Di Maio, εξέφρασε τη θέση ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο επικεφαλής της Λέγκας είναι έτοιμοι να μείνουν εκτός της κυβέρνησης και να κάνουν στην άκρη εφόσον αυτό χρειαστεί για να προχωρήσει η κυβερνητική συμμαχία.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ANSA, οι Di Maio και Salvini εμφανίζονται διατεθειμένοι να μη συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση, εφόσον αυτό είναι απαραίτητο προκειμένου να «γεννηθεί» και να προχωρήσει η νέα ιταλική κυβέρνηση.
Επιπλέον, και αναφερόμενος στα προσχέδιο της προγραμματικής συμφωνίας που δημοσιεύθηκε και που μεταξύ άλλων έκανε λόγο για αίτημα διαγραφής χρέους ύψους 250 δις ευρώ ο Di Maio υποστήριξε πως ο καλύτερος τρόπος για να μειωθεί το ιταλικό χρέος είναι μέσω των επενδύσεων και της επεκτατικής πολιτικής, βάζοντας έτσι τέλος σε όλη τη σεναριολογία σχετικά με τη διαγραφή του ιταλικού χρέους.
Σημειώνεται πως τα δύο κόμματα υποστήριξαν πως δεν τίθεται θέμα σχετικά με την παραμονή της Ιταλίας στο ευρώ.
Di Maio και Salvini αναμένεται να έχουν νέα συνάντηση σήμερα το απόγευμα σε μια προσπάθεια να κλείσουν τα τελευταία ανοιχτά ζητήματα και να επικυρώσουν την προγραμματική τους συμφωνία.
Ανυσυχία επικρατεί και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης, λόγω και της ανόδου στην απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου και της γεωπολιτικής έντασης στη Μέση Ανατολή.
Περί τις 15:45, ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχυόταν κατά 0,4% στις 13.017 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωνε άνοδο 0,2% στις 7.737 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι κινείτο κατά 0,2% υψηλότερα στις 5.562 μονάδες.  
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης