Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Oxford Economics: Τα μέτρα Salvini - Di Maio θα κοστίσουν 100 δισ. - Άλμα του ελλείμματος στο 5,5%

Oxford Economics: Τα μέτρα Salvini - Di Maio θα κοστίσουν 100 δισ. - Άλμα του ελλείμματος στο 5,5%
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το ΑΕΠ της Ιταλίας θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,4% το 2018 και θα επιβραδυνθεί στο 1% τη διετία 2019-2020
Τα μέτρα που επεξεργάζονται η Λέγκα του Βορρά και το Κίνημα 5 Αστέρων προκειμένου να σχηματίσουν κυβέρνηση στην Ιταλία, ενδέχεται να οδηγήσουν σε εκτόξευση του δημοσίου ελλείμματος στο 5,5% του ΑΕΠ το 2019, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Capital Economics.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το ΑΕΠ της Ιταλίας θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,4% το 2018 και θα επιβραδυνθεί στο 1% τη διετία 2019-2020.
Τα δύο κόμματα έχουν ήδη συμφωνήσει σε τρία βασικά οικονομικά μέτρα: τη θεσμοθέτηση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, οριζόντιο φορολογικό συντελεστή της τάξης του 15% και την κατάργηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης του 2011, η οποία αύξησε τα ηλικιακά όρια για συνταξιοδότηση.
Τα μέτρα εκτιμάται ότι θα κοστίσουν 100 δισ. ευρώ, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε δραστική επιδείνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 5,5% για το 2019.
Ειδικότερα, η Oxford Economics εκτιμά ότι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα κοστίσει 30 δισ. ευρώ, ο οριζόντιος φορολογικός συντελεστής 60 δισ. και η κατάργηση της μεταρρύθμισης στο ασφαλιστικό άλλα 15 δισ. ευρώ.
Ωστόσο σύμφωνα με τους αναλυτές, Κομισιόν και αγορές είναι απίθανο να εκπλαγούν από τις προτάσεις της νέας ιταλικής κυβέρνησης.
Μάλιστα  θεωρούν ότι τελικά οι δύο πλευρές θα συμφωνήσουν, με την Ιταλία να υποχωρεί, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για έλλειμμα στο 3%.
Πάντως η ανησυχία στις αγορές είναι έκδηλη, έως ότου οριστικοποιηθεί η προγραμματική συμφωνία της νέας κυβέρνησης.
Πάνω από το 2% αυξάνονται οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, στον απόηχο της πρότασης του κινήματος των 5 Αστέρων και της Λέγκας του Βορρά περί διαγραφής 250 δισ. ιταλικού χρέους που διακρατείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αν και τα δύο κόμματα έσπευσαν να διαψεύδουν την πληροφορία.
Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Ιταλίας αυξήθηκαν κατά 0,06 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ το spread διευρύνθηκε στις 137,35 μονάδες βάσης από 129 την Τρίτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης