Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι ανέφικτοι στόχοι - Γιατί δεν μπορεί να υπάρξει haircut 250 δισ ή το 10% του ιταλικού χρέους και ελάφρυνση 100 δισ στο ελληνικό χρέος

tags :
Οι ανέφικτοι στόχοι - Γιατί δεν μπορεί να υπάρξει haircut 250 δισ ή το 10% του ιταλικού χρέους και ελάφρυνση 100 δισ στο ελληνικό χρέος
Γιατί η περίπτωση του ελληνικού PSI+ αποδεικνύει ότι το haircut δεν είναι η λύση για την αναδιάρθωση του κρατικού χρέους
Η Ιταλία και η υπό σχηματισμό κυβέρνηση της Λέγκας του Βορρά με το Κίνημα 5 Αστέρων διαψεύδουν ότι έχουν ζητήσει από την ΕΚΤ να διαγράψει το 10% του Ιταλικού χρέους δηλαδή 250 δισεκ. ευρώ σε σύνολο 2,33 τρισεκ. ευρώ.
Υπήρχαν δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι οι δύο κυβερνητικού συναιτέροι έχουν ζητήσει από την ΕΚΤ να απομείωση το Ιταλικό χρέος κατά 250 δισεκ. αλλά η πληροφορία διαψεύστηκε.
Ωστόσο αναλύουμε γιατί ακόμη και να το είχαν προτείνει ο στόχος αυτός είναι ανέφικτος και έωλος και γιατί η ΕΚΤ ποτέ δεν θα μπορούσε να προχωρήσει σε haircut σε χρέος που έχει αγοράσει από πρόγραμμα νομισματικής πολιτικής όπως η ποσοτική χαλάρωση. 

Να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ έχει αγοράσει περίπου 300 δισεκ. του Ιταλικού χρέους μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης.
Το ΔΝΤ από την πλευρά του ζητάει από τους ευρωπαίους εταίρους να προχωρήσουν σε ελάφρυνση του ελληνικούς χρέους κατά 100 δισεκ. ή το 31% του συνολικού χρέους της χώρας.
Και οι δύο προτάσεις είναι πρακτικά ανέφικτες, έωλες και σίγουρα μη υλοποιήσιμες.
Γιατί;
Η ΕΚΤ σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να διαγράψει 250 δισεκ. του Ιταλικού χρέους αφενός γιατί θεσμικά δεν μπορεί α το κάνει αφετέρου γιατί εάν το πράξει θα υποστεί σοβαρή ζημία στα κεφάλαια της.
Το σημαντικότερο όλων η ΕΚΤ δεν είναι φορέας διαγραφής χρέους.
Η ελληνική εμπειρία αποδεικνύει ότι στο PSI+ τα μόνα ομόλογα που δεν συμμετείχαν στην διαδικασία του haircut ήταν αυτά που κατείχε η ΕΚΤ και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες δηλαδή τότε 42 δισεκ.
Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ έχει μειώσει την έκθεση της στο ελληνικό χρέος στα 18 δισεκ. λόγω λήξεων και αποπληρωμών κρατικών ομολόγων.
Η πρόταση της νέας κυβέρνησης της Ιταλίας ενώ μπορεί να θεωρηθεί πολιτικά ωραία λύση, πρακτικά είναι τελείως ανεφάρμοστη, έωλη, ατεκμηρίωτη και θα προσκρούσει σε όλους τους θεσμούς της Ευρώπης.
Η ΕΚΤ είναι βέβαιο ότι θα απορρίψει τέτοιες προτάσεις.
Να σημειωθεί ότι ακόμη και στην ελληνική περίπτωση όπου μιλάμε για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους κατά 100 δισεκ. όχι haircut ήδη υπάρχουν σοβαρότατες ενστάσεις.
Η αναδιάρθρωση του χρέους όπως έδειξε η ελληνική εμπειρία με το PSI+ ενώ με ονομαστικούς όρους μείωσε το χρέος κατά 105 δισεκ. στην πράξη η μείωση του χρέους λόγω των 3 μνημονίων ήταν ούτε 27 δισεκ.
Η απομείωση του χρέους ή κούρεμα ή haircut δεν αποτελεί λύση ώστε το χρέος ενός κράτους να καταστεί βιώσιμο εάν δεν υπάρξουν πολύπλευρες και καθολικές παρεμβάσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης