Τελευταία Νέα
Διεθνή

Barclays, Goldman, Oxford, Citi: Στα 100 δισ. το κόστος των μέτρων M5S - Lega στην Ιταλία

tags :
Barclays, Goldman, Oxford, Citi: Στα 100 δισ. το κόστος των μέτρων M5S - Lega στην Ιταλία
Τα αυξανόμενα σημάδια οικονομικής επιβράδυνσης θα καταστήσουν ακόμα πιο δύσκολο το έργο της νέας κυβέρνησης
Ανησυχίες για την οικονομική πολιτική της νέας ιταλικής κυβέρνησης διατυπώνουν οι επενδυτικοί οίκοι Barclays, Goldman Sachs, Oxford Economics και Citigroup, οι οποίοι προσδιορίζουν τη "ζημιά" των προωθούμενων μέτρων του συνασπισμού Λέγκας και Κινήματος 5 Αστέρων στα 100 δισ. ευρώ.
Ορισμένοι από τους διεθνείς επενδυτές προτείνουν τώρα μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση ως προς την οικονομική πολιτική στην Ιταλία καθώς είναι πιθανόν οι προεκλογικές εξαγγελίες τελικώς μόνο εν μέρει να εφαρμοστούν.
Ωστόσο, είναι ακόμα ασαφές εάν θα εκλείψει η αβεβαιότητα μετά τις δεσμεύσεις της Ιταλίας να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα και το δημόσιο χρέος της, το οποίο είναι πάνω από 130% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος και βρίσκεται στην δεύτερη χειρότερη θέση στην ευρωζώνη μετά την Ελλάδα.
Ακόμα χειρότερα, τα αυξανόμενα σημάδια οικονομικής επιβράδυνσης θα καταστήσουν ακόμα πιο δύσκολο το έργο της νέας κυβέρνησης.
Η βιομηχανική παραγωγή παρέμεινε στάσιμη το πρώτο τρίμηνο 2018 και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη μειώθηκε τον Απρίλιο σε χαμηλό 14 μηνών.
Παρ΄ όλα αυτά το κόστος δανεισμού της Ιταλίας είναι σήμερα από τα χαμηλότερα στην ευρωζώνη, παρά τα μαύρα σύννεφα που αρχίζουν να σκιάζουν τον επενδυτικό ουρανό της Ιταλίας.
 Αυτό όμως θα συνεχιστεί μόνο εφόσον η ΕΚΤ συνεχίσει να δραστηριοποιείται στην αγορά, απορροφώντας ιταλικά ομόλογα. Σχολιάζοντας τις ιταλικές εξελίξεις, η βρετανική Barclays ανέφερε ότι ο συνασπισμός μεταξύ δύο αντιευρωπαϊκών κομμάτων προκάλεσαν την προσοχή των επενδυτών στην Ιταλία κυρίως λόγω της οικονομικής πολιτικής που θέλουν να ασκήσουν τα δύο κόμματα που θα συγκυβερνήσουν.
Και τα δύο κόμματα το Κίνημα 5 Αστέρων και η Λέγκα του Βορρά πρότειναν σημαντικές φορολογικές απαλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, της εφαρμογής ενός καθολικού εισοδήματος και ενός κλιμακούμενου φόρου εισοδήματος.
Συνολικά, αυτά τα μέτρα θα κοστίζουν περίπου 100 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Barclays.
Χωρίς την αντιστάθμιση των δημοσιονομικών μέτρων, το αποτέλεσμα αυτό θα ήταν πολύ πιθανό να είναι αρνητικό για τις αγορές αποτελώντας ταυτόχρονα άμεση πρόκληση για το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο.
Η ποσοτική χαλάρωση είναι αυτή που έχει μετριάσει την αρνητική αντίδραση της αγοράς για τις εξελίξεις στην Ιταλία.
Τα καλά νέα για την Ιταλία, τουλάχιστον για τώρα, είναι ότι το QE της ΕΚΤ συνεχίζει να δημιουργεί έσοδα όλες σχεδόν τις εκδόσεις ομολόγων της Ιταλίας, οπότε θα συνεχιστούν οι αγορές.
Αυτό, ωστόσο, είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ιταλία, διότι, η ΕΚΤ είναι ο μόνος οριακός αγοραστής ιταλικού χρέους.


Οι αποδόσεις των ομολόγων στην Ιταλία θα αυξηθούν όταν σταματήσει η ΕΚΤ να αγοράζει

Σχετικά με το μέλλον των ιταλικών ομολόγων, είναι "πολύ πιθανό ότι θα χρειαστεί προσαρμογή των τιμών" μόλις αρχίσουν να μειώνονται οι αγορές ιταλικών ομολόγων από την ΕΚΤ, με αποτέλεσμα αύξηση του country risk.
H Iταλία παραμένει ένας από τους σημαντικότερους πολιτικούς κινδύνους για το ευρώ το 2018.
Το σενάριο μιας κρίσης χρηματοδότησης στην Ιταλία είναι πολύ πιο πιθανό σε σχέση με το παρελθόν.
Το κίνημα Πέντε Αστέρων και η Λέγκα αποτελούν τα πρώτα βήματα αυτής της χρηματοδοτικής κρίσης.
Το μόνο ερώτημα είναι πότε θα αντιδράσει η αγορά αναλόγως και αντίστοιχα θα "μετριαστεί " την καταπραϋντική επίδραση της ΕΚΤ;

Goldman Sachs: Που αποδίδεται ο εφησυχασμός της αγοράς για την Ιταλία;

Κατά την Goldman Sachs ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός στην Ιταλία ήταν το λιγότερο αναμενόμενο αποτέλεσμα των εκλογών, ωστόσο για την αγορά είναι αρνητική εξέλιξη.
Το παράδοξο εδώ, τουλάχιστον σύμφωνα με την Goldman, είναι ότι οι αγορές εξακολουθούν να παραμένουν εφησυχασμένες:
Δεδομένου ότι οι γενικές εκλογές έλαβαν χώρα στις 4 Μαρτίου, η αγορά παρέμεινε εφησυχασμένη απέναντι στον πολιτικό κίνδυνο το οποίο δεν έχει τιμολογήσει.
 Μέχρι στιγμής, η αντίδραση της αγοράς παρέμεινε αξιοσημείωτα ψύχραιμη.
Από οικονομική άποψη, εάν τα οικονομικά προγράμματα των δύο πολιτικών δυνάμεων που θα σχηματίσουν κυβέρνηση στην Ιταλία δηλαδή το  Five Star και η Lega, θα επιδράσουν αρνητικά.
Π.χ. ο νέος νόμος για την δημοσιονομική πολιτική για το 2019 θα χαρακτηριστεί χαλαρή δημοσιονομική πολιτική και θα οδηγούσε σε3 επιδείνωση των προοπτικών των δημόσιων οικονομικών.
Επίσης έχει αυξηθεί ο κίνδυνος υποβάθμισης της ιταλικής οικονομίας.
Επιπλέον, εάν εφαρμοστεί η χαλαρή δημοσιονομική πολιτική, η Ιταλία θα παραβίαζε τον κανόνα του 3% για το έλλειμμα, οι πολιτικές αυτές θα δημιουργούσαν εντάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα αποτελούσαν πηγή διαφωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ακόμα κι αν το Five Star και η Lega έχουν μετριάσει την αντι-ευρωπαϊκή ρητορική τους, οι εντάσεις μεταξύ Ιταλίας και ευρωπαίων εταίρων θα περιπλέξουν σίγουρα τις προσπάθειες σε επίπεδο ΕΕ για περαιτέρω ολοκλήρωση.
Υπάρχει αιτιολογία για την «εφησυχασμό της αγοράς» και ονομάζεται ΕΚΤ που συνεχίζει να αγοράζει κρατικά ομόλογα.
Ήδη από τα τέλη του 2017 κάθε μεγάλος επενδυτής έχει γίνει καθαρός πωλητής έναντι της ΕΚΤ που είναι ο μόνος αγοραστής χρέους.  
Για περισσότερο από ένα χρόνο, ο μόνος οριακός αγοραστής των ιταλικών ομολόγων ήταν η ΕΚΤ!
1

«Πρέπει να ανησυχούν οι αγορές για ενδεχόμενη συγκυβέρνηση Λέγκας του Βορρά - Κινήματος Πέντε Αστέρων στην Ιταλία;»
Το παραπάνω ερώτημα επιχειρούν να απαντήσει η Capital Economics.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι αγορές δεν πρέπει να ανησυχούν για μια έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ...προς το παρόν τουλάχιστον.
«Η κυβέρνηση θα είναι ευρωσκεπτικιστική, ωστόσο μια άμεση έξοδος από την ευρώ είναι απίθανη.
Το Κίνημα Πέντε Αστέρων εμφανίζεται πιο διαλλακτικό απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στο παρελθόν τόσο η Λέγκα όσο και το Κίνημα έχουν προτείνει την έξοδο από το ευρώ, ωστόσο επί του παρόντος κανένα από τα δύο κόμματα δεν υποστηρίζει το Italexit.
Ούτως ή άλλως, η πλειοψηφία των Ιταλών τάσσεται υπέρ της παραμονής στην Ευρωζώνη.
Ωστόσο η Capital Economics προειδοποιεί ότι αν ο ιταλικός λαός στραφεί κατά της συμμετοχής στο ευρώ, ή αν καταγράψουν δημοσκοπικές απώλειες, δεν αποκλείεται τα δύο κόμματα να επανέλθουν στις παλιές τους θέσεις κατά της Ευρωζώνης.
Εν κατακλείδι η Capital Economics εκτιμά ότι η κυβερνητική συνεργασία Λέγκας - Πέντε Αστέρων, θα προκαλέσει άνοδο στα spreads των ιταλικών ομολόγων,
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί στο 2,5% έως τα τέλη του 2018, από τα τρέχοντα επίπεδα του 1,9%.
Τέλος, σε περίπτωση που η συγκυβέρνηση επιλέξει να χαλαρώσει τη δημοσιονομική πολιτική να εντείνει την αντιευρωπαϊκής της ρητορική, τότε υπάρχει κίνδυνος για μεγαλύτερο sell off στην αγορά ομολόγων.



 
Oxford Economics: Τα μέτρα Salvini - Di Maio θα κοστίσουν 100 δισ. - Άλμα του ελλείμματος στο 5,5%

Τα μέτρα που επεξεργάζονται η Λέγκα του Βορρά και το Κίνημα 5 Αστέρων προκειμένου να σχηματίσουν κυβέρνηση στην Ιταλία, ενδέχεται να οδηγήσουν σε εκτόξευση του δημοσίου ελλείμματος στο 5,5% του ΑΕΠ το 2019, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Capital Economics.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το ΑΕΠ της Ιταλίας θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,4% το 2018 και θα επιβραδυνθεί στο 1% τη διετία 2019-2020.
Τα δύο κόμματα έχουν ήδη συμφωνήσει σε τρία βασικά οικονομικά μέτρα: τη θεσμοθέτηση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, οριζόντιο φορολογικό συντελεστή της τάξης του 15% και την κατάργηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης του 2011, η οποία αύξησε τα ηλικιακά όρια για συνταξιοδότηση.
Τα μέτρα εκτιμάται ότι θα κοστίσουν 100 δισ. ευρώ, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε δραστική επιδείνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 5,5% για το 2019.
Ειδικότερα, η Oxford Economics εκτιμά ότι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα κοστίσει 30 δισ. ευρώ, ο οριζόντιος φορολογικός συντελεστής 60 δισ. και η κατάργηση της μεταρρύθμισης στο ασφαλιστικό άλλα 15 δισ. ευρώ.
Ωστόσο σύμφωνα με τους αναλυτές, Κομισιόν και αγορές είναι απίθανο να εκπλαγούν από τις προτάσεις της νέας ιταλικής κυβέρνησης.
Μάλιστα  θεωρούν ότι τελικά οι δύο πλευρές θα συμφωνήσουν, με την Ιταλία να υποχωρεί, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για έλλειμμα στο 3%.
Πάντως η ανησυχία στις αγορές είναι έκδηλη, έως ότου οριστικοποιηθεί η προγραμματική συμφωνία της νέας κυβέρνησης.
Πάνω από το 2% αυξάνονται οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, στον απόηχο της πρότασης του κινήματος των 5 Αστέρων και της Λέγκας του Βορρά περί διαγραφής 250 δισ. ιταλικού χρέους που διακρατείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αν και τα δύο κόμματα έσπευσαν να διαψεύδουν την πληροφορία.
Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Ιταλίας αυξήθηκαν κατά 0,06 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ το spread διευρύνθηκε στις 137,35 μονάδες βάσης από 129 την Τρίτη.

Αναλυτές στο Reuters: Πιο ισχυρό το story της ανάκαμψης στην Ιταλία παρά στην Ελλάδα

Τις ιταλικές τράπεζες ικανοποιητικού tier (mid-tier) επιλέγουν τα μεγάλα hedge funds καθώς τις θεωρούν μία από τις λίγες εναπομείνασες επιλογές στην Ευρώπη όσον αφορά την ανάκαμψη, αναμένοντας ότι θα «αποβάλλουν» δισεκατομμύρια ευρώ επισφαλών δανείων.
Μάλιστα, αναλυτές επισημαίνουν στο Reuters, ότι το story της ανάκαμψης είναι πιο ισχυρό στην Ιταλία παρά στην Ελλάδα, καθώς οι ιταλικές τράπεζες επωφελούνται από την ενίσχυση της ανάπτυξης και την προοπτική των αυξήσεων στα επιτόκια από το 2019.
Σημειώνεται ότι η κρίση χρέους στην Ευρώπη άφησε στις ιταλικές τράπεζες επισφαλή δάνεια 285 δισ. ευρώ, ωστόσο -μέχρι στιγμής- αυτή η επιλογή των hedge funds φαίνεται ότι αποδίδει, καθώς οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών έχουν ενισχυθεί κατά 15% σε ετήσια βάση έναντι υποχώρησης 1% για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Ακόμα και η περίπτωση κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ Λέγκας και Κινήματος Πέντε Αστέρων δεν έχει αλλάξει τα σχέδια των hedge funds.
Τα επισφαλή δάνεια της Ιταλίας είναι μια κληρονομιά της ύφεσης που προκλήθηκε από την κρίση χρέους με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τραπεζικό δανεισμό.
Αλλά η πίεση από τις ρυθμιστικές αρχές έχει αρχίσει να αποδίδει με αποτέλεσμα τα κόκκινα δάνεια να έχουν περιοριστεί στο 14,5% από 17,3% που ήταν ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Bank of Italy.
Ακόμα και η Banca Monte dei Paschi di Siena έχει παρουσιάσει πρόοδο.
«Είναι ο τελευταίος χρηματοπιστωτικός τομέας στην Ευρώπη που είναι πολύ φτηνός και υπάρχει ένας οδικός χάρτης για ανάκαμψη τα επόμενα δύο χρόνια», δήλωσε ο Giuseppe di Mino της Amber Capital.
Ο Nigel Gliksten της Toscafund, δήλωσε στο Reuters ότι το story της ανάκαμψης είναι ισχυρότερο στην Ιταλία παρά στην Ελλάδα, καθώς οι ιταλικές τράπεζες θα επωφεληθούν από τη βελτίωση της ανάπτυξης και την προοπτική αύξησης των επιτοκίων στην ευρωζώνη από το 2019.
«Μας αρέσει ο τομέας αυτός καθώς είναι εκτεθειμένος στην εγχώρια οικονομική ανάκαμψη και στα επιτόκια», δήλωσε ο Francesco De Astis από τη Eurizon Capital SGR.
Σημειώνεται ότι η οικονομία της Ιταλίας έχει επεκταθεί κατά 1,5% φέτος, όπως και το 2017, που ήταν το μεγαλύτερο ποσοστό μετά το 2010.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης