Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΣΦΕΕ: Οι κλινικές μελέτες αποτελούν μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα η οποία παραμένει ανεκμετάλλευτη

tags :
ΣΦΕΕ: Οι κλινικές μελέτες αποτελούν μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα η οποία παραμένει ανεκμετάλλευτη
ΣΦΕΕ: Οι κλινικές μελέτες αποτελούν μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα η οποία παραμένει ανεκμετάλλευτη
H ανάδειξη της Ελλάδας σε κέντρο διεξαγωγής κλινικών μελετών με διεθνή απήχηση που «θα δώσει νέα πνοή και ώθηση, τόσο στη δημόσια υγεία, όσο και την εθνική οικονομία», αποτελεί στρατηγικό στόχο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ).
«Οι κλινικές μελέτες αποτελούν μία μεγάλη ευκαιρία, η οποία παραμένει ανεκμετάλλευτη», αναφέρει ο ΣΦΕΕ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών (20 Μαΐου) και προσθέτει ότι η χώρα μας πληροί όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για να προσελκύσει τις επενδύσεις που δικαιούται σε κλινική έρευνα και να τις τριπλασιάσει σε βάθος τριετίας, φτάνοντας μέχρι και τα 250 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων και Συνδέσμων (EFPIA), κάθε χρόνο επενδύονται διεθνώς περισσότερα από 75 δισ. ευρώ και πανευρωπαϊκά περισσότερα από 30 δισ. ευρώ στη φαρμακευτική έρευνα.
Το Βέλγιο, για παράδειγμα, προσελκύει περίπου 2,5 δισ. ευρώ τέτοιων μελετών, καλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο σχεδόν το 50% των αναγκών των πολιτών σε φάρμακα, την ώρα που στη χώρα μας επενδύονται λιγότερα από 80 εκ ευρώ.
Ήδη σε παγκόσμιο επίπεδο βρίσκονται υπό ανάπτυξη 7.000 νέα φάρμακα.
Ο ΣΦΕΕ, τονίζει ότι η  κλινική έρευνα θα πρέπει να τεθεί ως προτεραιότητα της πολιτικής υγείας, καθώς αποτελεί μια σημαντική επένδυση με υψηλή προστιθέμενη αξία και για τους ασθενείς και για την οικονομία.
«Τα οφέλη είναι πολλά, ιδίως για τους ασθενείς, που συμμετέχουν στις κλινικές μελέτες, στους οποίους παρέχονται ταχεία πρόσβαση σε νέες θεραπείες, δωρεάν φάρμακα και εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις, ενώ έχουν συνεχή και υψηλού επιπέδου ιατρική παρακολούθηση.
Ταυτόχρονα, όμως, προσελκύει διεθνή κεφάλαια, εισάγει ερευνητική τεχνογνωσία, ενισχύει την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση, δημιουργώντας καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και απασχολώντας εξειδικευμένο επιστημονικό ανθρώπινο δυναμικό υψηλής εκπαίδευσης, χωρίς καμία επιβάρυνση για την Ελληνική Πολιτεία».
Οι κλινικές μελέτες, σημειώνει ο ΣΦΕΕ, διεξάγονται διεθνώς και στη χώρα μας κάτω από αυστηρό επιστημονικό, κανονιστικό, νομικό πλαίσιο, ακολουθώντας διεθνείς κανονισμούς (ICH-GCP) που διασφαλίζουν την ασφάλεια και ακεραιότητα των συμμετεχόντων ασθενών, ενώ οι διαδικασίες παρακολουθούνται από συνεχείς ελέγχους (audits/inspections) τοπικών, αλλά και διεθνών αρχών και οργανισμών (ΕΟΦ, EMA, FDA).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης