Τελευταία Νέα
Δελτία Τύπου

Υγεία: Νέα τεχνική για αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας

tags :
Υγεία: Νέα τεχνική για αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας
Υγεία: Νέα τεχνική για αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο YΓEIA επέμβαση έγχυσης βλαστοκυττάρων από λιπώδη ιστό στην άρθρωση γόνατος ασθενούς υπό αρθροσκοπική καθοδήγηση, για την αντιμετώπιση προβλημάτων οστεοαρθρίτιδας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
Η επέμβαση, που διήρκησε μισή ώρα, περιλάμβανε mini λιποαναρρόφηση λιπώδους ιστού υπομφάλιας χώρας και συγκέντρωση βλαστοκυττάρων χωρίς καμία επεξεργασία, με βάση την τεχνική της κορυφαίας παγκόσμιας εταιρίας βιοτεχνολογίας Harvest-Terumo BCT.
Τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα χορηγήθηκαν ενδαρθρικά στο γόνατο ασθενούς με οστεοαρθρίτιδα 3ου βαθμού υπό αρθροσκοπική καθοδήγηση και αφού προηγήθηκε ήπιος αρθροσκοπικός καθαρισμός του γόνατος.
Όλη η διαδικασία έγινε σε ένα στάδιο από τον ορθοπαιδικό χειρουργό, επιστημονικό συνεργάτη του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ, κ. Δημήτρη Τσούκα, πιστοποιημένο από την εταιρεία Harvest-Terumo BCT, και την ομάδα του.
Ο ασθενής εξήλθε από το νοσοκομείο μετά από δίωρη παραμονή, περπατώντας κανονικά, επανερχόμενος στις καθημερινές του δραστηριότητες.
Στα πλεονεκτήματα της μεθόδου, συγκαταλέγονται -μεταξύ άλλων - η ανώδυνη τεχνική λήψης λιπώδους ιστού από την κοιλιά με mini λιποαναρρόφηση χωρίς τομή, η επιτόπου απομόνωση βλαστοκυττάρων από το λίπος χωρίς καμία επεξεργασία ή προσμίξεις με φάρμακα, ο υψηλός αριθμός βλαστοκυττάρων που προκύπτουν και το υψηλό ποσοστό βιωσιμότητάς τους, όπως μετρήθηκαν με ειδικές εξετάσεις καθώς και η έλλειψη επιπλοκών αφού το υλικό είναι αυτόλογο, προέρχεται δηλαδή από τον ίδιο τον ασθενή, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Όπως δήλωσε ο κ. Τσούκας «Η πρωτοπορία της μεθόδου έγκειται στην απομόνωση βλαστοκυττάρων από το λίπος επιτόπου μέσα στο χειρουργείο και η έγχυσή τους υπό αρθροσκοπική καθοδήγηση.
Τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα ενηλίκων έχουν ισχυρή τοπική αντιφλεγμονώδη και παρακρινική δράση, προσελκύουν δηλαδή επουλωτικούς παράγοντες του οργανισμού στα σημεία βλάβης.
Σε ένα ποσοστό δε, προκαλούν αναγέννηση του χόνδρου.
Η δράση τους αυτή έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση του πόνου και την καλύτερη λειτουργικότητα της άρθρωσης, καθυστερεί δε την εξέλιξη και τη φθορά της αρθρίτιδας, της καταστροφής δηλαδή της άρθρωσης».
Τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα ενηλίκων βρίσκονται κυρίως στο μυελό των οστών και το λίπος.
Τα βλαστοκύτταρα ωστόσο του λίπους είναι περισσότερα και πιο ενεργά, καθώς ο μυελός ακολουθεί τη γήρανση του ατόμου.
Σε νεαρής ηλικίας ασθενείς προτιμώνται βλαστοκύτταρα από τον μυελό των οστών, ενώ σε μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας από το λίπος.
Βασική ένδειξη για τη χρήση τους είναι οι αρθρίτιδες μεγάλων αρθρώσεων, είτε μετατραυματικές είτε λόγω εκφύλισης με την πάροδο του χρόνου, αρθρίτιδες επώδυνες που εμποδίζουν βασικές δραστηριότητες, που δεν βελτιώνονται με φάρμακα ή φυσικοθεραπείες και δεν είναι τόσο προχωρημένου σταδίου που να χρειάζεται αντικατάσταση της άρθρωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης