Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Δύο αμερικανικά funds πουλάνε ελληνικά assets γιατί βλέπουν κλιμάκωση του ρίσκου - Το άλμα στα ομόλογα 4,35% στην 10ετία είναι μέσο πίεσης

tags :
Δύο αμερικανικά funds πουλάνε ελληνικά assets γιατί βλέπουν κλιμάκωση του ρίσκου - Το άλμα στα ομόλογα 4,35% στην 10ετία είναι μέσο πίεσης
Υπάρχει ένα σύνθετο πάζλ παραμέτρων που αυξάνουν το ελληνικό ρίσκο και η εξέλιξη αυτή έχει οδηγήσει δύο πολύ μεγάλα hedge funds να αποχωρούν από τα ελληνικά assets.
Ενώ είχε καλλιεργηθεί η προσδοκία ότι θα κλείσει η 4η αξιολόγηση στο Eurogroup του Ιουνίου, η Ελλάδα θα πάρει έστω και μια υποτυπώδη λύση στο χρέος και οι ευρωπαίοι θα στηρίξουν την «καθαρή έξοδο» το αφήγημα αυτό έχει ξεθωριάσει επικίνδυνα.
Το χρηματιστήριο έχει κατακρημνιστεί στις 787 μονάδες και πλέον είναι ορατές οι 750 μονάδες.
Οι τραπεζικές μετοχές ξανά βυθίζονται πλέον Εθνική, Πειραιώς και Eurobank βρίσκονται πολύ κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 ενώ μόνο η Alpha bank ακόμη κρατάει.
Στα ομόλογα το κλίμα έχει επιδεινωθεί καθώς η 10ετία έχει εκτιναχθεί στο 4,35% ενώ τα μακροπρόθεσμα ομόλογα βρέθηκαν ξανά στο 5,05%.
Τι πραγματικά συμβαίνει;
Προφανώς και δεν είναι αιτία η αναδιάρθρωση των δεικτών της MSCI καθώς οι εκροές 40-50 εκατ που αναμένονται έως τις 31 Μαΐου δεν μπορούν να θεωρηθούν η αιτία της επιδείνωσης.
Υπάρχει ένα σύνθετο πάζλ παραμέτρων που αυξάνουν το ελληνικό ρίσκο και η εξέλιξη αυτή έχει οδηγήσει δύο πολύ μεγάλα hedge funds να αποχωρούν από τα ελληνικά assets.
Κατέχουν μετοχές σχεδόν σε όλες τις τράπεζες αλλά και στα ομόλογα έχουν επενδυτικές θέσεις και ρευστοποιούν.
Ωστόσο η προσφορά μετοχών απορροφάται έστω και σε χαμηλότερες τιμές οπότε όντως κάποιοι πουλάνε αλλά υπάρχουν και κάποιοι που αγοράζουν.

Γιατί όμως βλέπουν αύξηση του ρίσκου στην Ελλάδα;

1)Είναι ξεκάθαρο ότι όσο πλησιάζουμε στην χρονική στιγμή μηδέν όπου τελειώνει το τρίτο μνημόνιο αντί να αυξάνεται η επενδυτική ορατότητα μειώνεται.
Αυτό οφείλεται στην σύγκρουση συμφερόντων στην Ευρώπη και στο ρήγμα ΔΝΤ – ΕΚΤ και Βρυξέλες με Γερμανία.

2)Το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα και αυτό εκλαμβάνεται από τις αγορές αρνητικά.
Το ΔΝΤ είναι το μόνο που υποστηρίζει ένθερμα την ριζική διευθέτηση του ελληνικού χρέους.
Το ελληνικό χρέος δεν θα αναδιαρθρωθεί εάν δεν υπάρχει ένας μηχανισμός πίεσης και αυτός είναι το ΔΝΤ.
Οι αγορές βλέπουν λοιπόν ότι το κεφάλαιο λύση στο ελληνικό χρέος καταρρέει.

3)Η ΕΚΤ όπως αποκαλύπτει το bankingnews τάσσεται υπέρ της λύσης μιας υβριδικής πιστωτικής γραμμής και όχι καθαρής εξόδου της Ελλάδος από τα μνημόνια.
Όμως ενώ η ΕΚΤ προτείνει υβριδική λύση, άλλα σχέδια έχουν οι Βρυξέλλες και η Γερμανία.

4)Στα ομόλογα το άλμα που καταγράφεται π.χ. το 10ετές ελληνικό στο 4,35% θα πρέπει να αποδοθεί
Α)Τα ελληνικά ομόλογα αποτελούν ένα μηχανισμό πίεσης στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις και να κλείσει τις αξιολογήσεις.
Είναι ένας μηχανισμός πίεσης ώστε να δείξουν στην Ελλάδα τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει.
Συν τοις άλλοις μέσω της συμπεριφοράς των ομολόγων θα δούμε ποια τελικά πρόταση θα περάσει για την μεταμνημονιακή Ελλάδα, μια υβριδική πιστοληπτική γραμμή ή μια καθαρή έξοδος
Β)Η άνοδος των αποδόσεων στα ομόλογα των ΗΠΑ π.χ. το 10ετές στο 3,08% επιδρά αρνητικά στις αναδυόμενες αγορές όπως είναι η Ελλάδα.
Δεν είναι τυχαίο ότι στο συνάλλαγμα έχει πιεστεί το pesos της Αργεντινής και η λίρα της Τουρκίας λόγω των μεγάλων διακυμάνσεων έναντι του δολαρίου.
Γ)Ρόλο έχει προφανώς διαδραματίσει και η επιδεινούμενη ένταση μεταξύ Ιταλίας και ΕΕ καθώς και τα σενάρια ότι το νέο υπό διαμόρφωση κυβερνητικό σχήμα της Λέγκας του Βορρά με το Κίνημα 5 Αστέρων ζητάει απομείωση χρέους 250 δισεκ. ευρώ.
Το Ιταλικό 10ετές ομόλογο από 1,96% αυξήθηκε στο 2,09%.
Δ)Προφανέστατα ρόλο αρνητικό διαδραμάτισε και το γεγονός ότι το ΔΝΤ θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα που σημαίνει ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει λύση στο ελληνικό χρέος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης