Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπια κέρδη στη Wall Street, με ώθηση από το λιανεμπόριο - Πάνω από 3% η απόδοση του 10ετούς ΗΠΑ

Ήπια κέρδη στη Wall Street, με ώθηση από το λιανεμπόριο - Πάνω από 3% η απόδοση του 10ετούς ΗΠΑ
Οριακά κέρδη καταγράφει σήμερα (16/5/2018) η Wall Street, βρίσκοντας στήριξη στον κλάδο λιανεμπορίου, με τους επενδυτές να παραμένουν, ωστόσο, ανήσυχοι για τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ, με την απόδοση του 10ετούς να επιμένει σε επίπεδα άνω του 3%.
Περί τις 20:00, ο Dow Jones Industrial average ενισχυόταν κατά 0,3% στις 24.785 μονάδες, ο S&P 500 σημείωνε άνοδο 0,5% στις 2.762 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείτο κατά 0,8% υψηλότερα στις 7.408 μονάδες.


Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ ενισχυόταν οριακά στο 3,08%, από το 3,095% που είχε «αγγίξει» χθες, που ήταν το υψηλότερο επίπεδο από το 2011, ενώ η απόδοση του 2ετούς διαπραγματεύεται σε επίπεδα που δεν έχουν σημειωθεί εδώ και μια δεκαετία.


Στην άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων συμβάλλουν τα θετικά στοιχεία που ανακοινώνονται για την αμερικανική οικονομία, τα οποία ενισχύουν τις προσδοκίες για μια πιο «επιθετική» σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα, Raphael Bostic, δήλωσε σήμερα ότι τάσσεται υπέρ τριών αυξήσεων των επιτοκίων συνολικά φέτος, μετά από τρεις το 2017, αν και διευκρίνισε ότι οι προοπτικές του θα μπορούσαν να αλλάξουν.
Σημερινά στοιχεία σκιαγράφησαν μια μεικτή εικόνα για την οικονομία των ΗΠΑ, προσφέροντας μια… ανακούφιση στα ομόλογα, με τις αποδόσεις να παραμένουν, ωστόσο, σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα.
Ειδικότερα, στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου έδειξαν ότι οι ενάρξεις κατοικιών στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 3,7% τον Απρίλιο, στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 1,287 εκατ. κατοικιών, έναντι των προβλέψεων των οικονομολόγων για αύξηση στα 1,310 εκατ.
Από την άλλη, ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,7% τον Απρίλιο 2018, καταγράφοντας άνοδο για τρίτο συνεχόμενο μήνα, αν και η πτωτική αναθεώρηση των στοιχείων προηγούμενων μηνών πυροδότησε αμφιβολίες για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας.
Η άνοδος στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων πίεσε χθες χαμηλότερα τους δείκτες της Wall Street, με τον Dow Jones να κλείνει με πτώση για πρώτη φορά σε εννέα ημέρες.
Οι τρεις δείκτες, ωστόσο, σημειώνουν ισχυρά κέρδη από την αρχή του μήνα, με τον S&P 500 και τον Dow να ενισχύονται περισσότερο από 2%, ενώ ο Nasdaq καταγράφει άνοδο 4%.
Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Macy's ενισχύεται περισσότερο από 10%, στον απόηχο των καλύτερων των προσδοκιών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε για το α’ τρίμηνο του 2018.
Σημειώνεται ότι η εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι συγκρίσιμες πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 4,2% στο τρίμηνο, έναντι των προβλέψεων για αύξηση 1,4%.
Η μετοχή της Macy’s προσφέρει ώθηση στο σύνολο του κλάδου λιανεμπορίου, με τις Kohl’s και Nordstrom να σημειώνουν άνοδο 1%.
Σημαντικά κέρδη - άνω του 3% - σημειώνει και η μετοχή της Teva Pharmaceutical, καθώς η Berkshire Hathaway του Warren Buffett αποκάλυψε ότι αύξησε το μερίδιό της στην εταιρεία.
Εν τω μεταξύ, με ανησυχία παρακολουθούν οι επενδυτές τις εξελίξεις με τη Βόρεια Κορέα, η οποία απειλεί να ματαιώσει τη συνάντηση κορυφής του Kim Jong un με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, που έχει προγραμματιστεί για τις 12 Ιουνίου στη Σιγκαπούρη, αντιδρώντας στη στάση που τηρούν έως σήμερα οι ΗΠΑ, οι οποίες αξιώνουν από τη Β. Κορέα να προχωρήσει στην καταστροφή του πυρηνικού της οπλοστασίου χωρίς ανταλλάγματα.
Από την πλευρά της Ουάσιγκτον, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Sarah Sanders, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ακόμα ελπίζουν ότι θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη Σύνοδος Κορυφής με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, ενώ ο Trump τόνισε ότι παραμένει ασαφές, επισημαίνοντας πάντως ότι ο ίδιος θα επιμείνει στην αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.
Εν τω μεταξύ, ανησυχίες για έναν εμπορικό πόλεμο πυροδότησε εκ νέου ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, τονίζοντας ότι «τίποτα δεν έχει συμβεί» με την κινεζική ZTE και ότι το Πεκίνο έχει «πολλά να δώσει» στην Ουάσινγκτον σχετικά με το εμπόριο.
Ο Trump υπερασπίστηκε σήμερα την απόφασή του να επανεξετάσει τις ποινές που επιβλήθηκαν στη ZTE για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων για το εμπόριο με το Ιράν, εν μέρει λέγοντας ότι σχετίζεται με τη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία που διαπραγματεύονται οι ΗΠΑ με την Κίνα.
Οι Αμερικανοί βουλευτές απέρριψαν χθες (15/5) κάθε σχέδιο του Trump να χαλαρώσει τους περιορισμούς στην ZTE, χαρακτηρίζοντας την εταιρεία τηλεπικοινωνιών απειλή για την ασφάλεια.
«Τίποτα δεν έχει συμβεί με την ZTE εκτός από το ότι σχετίζεται με τη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία.
Η χώρα μας χάνει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο με την Κίνα...», δήλωσε ο Trump στο Twitter.
«Δεν έχουμε δει ακόμα τα αιτήματα της Κίνας, τα οποία θα πρέπει να είναι λίγα δεδομένου ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις των ΗΠΑ έκαναν τόσο κακές διαπραγματεύσεις.
Η Κίνα έχει δει τα αιτήματά μας.
Δεν υπήρξε αναδίπλωση, όπως τα μέσα μαζικής ενημέρωσης θα ήθελαν να πιστεύει ο κόσμος, οι συναντήσεις δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη!», ανέφερε σε άλλη του ανάρτηση ο Trump.
«Οι ΗΠΑ έχουν πολύ λίγα να δώσουν, επειδή έχουν δώσει τόσα πολλά όλα αυτά τα χρόνια.
Η Κίνα έχει πολλά να δώσει! », κατέληξε ο Trump.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης