Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Το ράλι της Mermeren, οι φήμες για υψηλό μέρισμα και τι θα προτείνει η διοίκηση στη γενική συνέλευση

Το ράλι της Mermeren, οι φήμες για υψηλό μέρισμα και τι θα προτείνει η διοίκηση στη γενική συνέλευση
Εξαιρετικός ο ισολογισμός της εισηγμένης με κορυφαίες λειτουργικές ταμειακές ροές το 2017 και μηδενικό τραπεζικό δανεισμό – Υψηλό p/e μετά το ράλι
Σε ένα ξέφρενο ράλι έχει επιδοθεί ο τίτλος της Mermeren μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης από την πλευρά της Παυλίδης Μάρμαρα που έγινε στα 18,70 ευρώ.
Το Ελληνικό Πιστοποιητικό που πλέον έχει εξαιρετικά μικρή ελεύθερη διασπορά έχει βρεθεί λόγω και αρκετών φημών σε νέα ιστορικά υψηλά.
Υπενθυμίζεται πως μετά τη δημόσια πρόταση η ελεύθερη διασπορά είναι μόλις στο 3,38% του συνόλου των ελληνικών πιστοποιητικών που είναι εισηγμένα στο ΧΑ (10%).
Η Παυλίδης Μάρμαρα που εξαγόρασε την Mermeren έδωσε 18,70 ευρώ ανά ΕΛΠΙΣ και σήμερα η μετοχή βρίσκεται κοντά σε ιστορικά υψηλά με το υψηλότερο σημείο να είναι τα 45 ευρώ.
Χθες 16/5 έκλεισε στα 40,60 ευρώ με όγκο 322 ΕΛΠΙΣ.
Η μεταβλητότητα έχει αυξηθεί στις τελευταίες συνεδριάσεις, εξέλιξη λογική και λόγω του περιορισμένου αριθμού τεμαχίων που είναι «ελεύθερα», αλλά και λόγω της μεγάλης ανόδου της μετοχής που αυξάνει το p/e περίπου στις 19 φορές για τα κέρδη του 2017.
Στα χρηματιστηριακά γραφεία κυκλοφόρησαν φήμες για υψηλό μέρισμα από τη διοίκηση για τη χρήση 2017.
Ήδη έχει δοθεί προμέρισμα 0,73 ευρώ ανά ΕΛ.ΠΙΣ και οι φήμες έκαναν λόγω για ακόμη και 2 ευρώ επιπλέον!
Η γενική συνέλευση είναι προγραμματισμένη για τις 5 Ιουνίου και η διοίκηση σύμφωνα με το προσχέδιο των αποφάσεων που είχε αναρτήσει στον δικτυακό της τόπο η εταιρεία ανέφερε πως προτείνει το συνολικό μέρισμα να μην αυξηθεί και να μείνει στο ύψος του προμερίσματος, άρα δεν θα γίνει άλλη διανομή.
Το περίεργο είναι πως αυτή η ανάρτηση δεν υπάρχει πλέον στο site και οι φήμες επιμένουν πως επειδή άλλαξε στάση κατέβασε το προσχέδιο για να ανεβάσει νέο με τις νέες προτάσεις.
Βέβαια, η κάθε πρόταση που κάνει ένα διοικητικό συμβούλιο στην γενική συνέλευση δεν είναι δεσμευτική και αρκετές φορές, έχουμε δει μετόχους να ασκούν πίεση στη διοίκηση και να αυξάνεται το τελικό μέρισμα.
Όμως η Mermeren είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση αφού τα ελεύθερα κομμάτια είναι λίγα και το ερώτημα είναι πόσοι από αυτούς τους μετόχους θα βρεθούν στη γενική συνέλευση;
Από την άλλη μέχρι την ημερομηνία της γενικής συνέλευσης θα μπορούσε να αλλάξει η πρόταση και να βελτιωθεί το μέρισμα.
Τότε όμως δημιουργούνται ερωτήματα όπως: Αλλάζει γενικότερα η τακτική της διοίκησης που στην προηγούμενη συνέλευση είχε κάνει λόγο για μεγάλες επενδύσεις;
Στελέχη της αγοράς μαρμάρου, σημειώνουν πως η περίοδος που διανύουν οι εταιρείες του κλάδου είναι εξαιρετική, καθώς υπάρχει υψηλή ποιότητα στο προϊόν και οι αγοραστές στο εξωτερικό το πληρώνουν πολύ ακριβά.
Γι΄αυτό και το τρομερά μεγάλο καθαρό περιθώριο κέρδους.
Η Mermeren είχε καθαρά κέρδη 10,6 εκατ. ευρώ με πωλήσεις 26,1 εκατ. ευρώ.
Παρήγαγε υψηλές λειτουργικές ταμειακές ροές ύψους 16,3 εκατ. ευρώ και έχει μηδενικό τραπεζικό δανεισμό ενώ στο τέλος της χρήσης τα ταμειακά διαθέσιμα ξεπερνούσαν τις συνολικές υποχρεώσεις.
Η εξαιρετική εικόνα αυτή του ισολογισμού προδιαθέτει τους επενδυτές για καλή πορεία και το 2018 δίνοντας στη μετοχή άνοδο από την αρχή του έτους άνω του 160%.
Η γενική συνέλευση έχει προγραμματιστεί για τις 5 Ιουνίου.
 
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης