Ινδία και Κίνα στηρίζουν το ράλι του χρυσού - Εκτιμήσεις για αγορές - ρεκόρ και το 2018

Ινδία και Κίνα στηρίζουν το ράλι του χρυσού - Εκτιμήσεις για αγορές - ρεκόρ και το 2018
Οι δύο ασιατικές χώρες συνεχίζουν να «διψούν» για χρυσό, αντιμετωπίζοντάς τον και ως hedging
Το 2018 είναι ένα ακόμη έτος έκρηξης για τον χρυσό.
Οι επενδυτές εκτιμούν ότι η ζήτηση για το κίτρινο μέταλλο θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για πέμπτο διαδοχικό έτος, λόγω των γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων και των λιγότερο ισχυρών προβλέψεων για την οικονομία των ΗΠΑ και το δολάριο για το 2019.
Σε περιόδους οικονομικής αναταραχής, ο χρυσός πάντα χρησίμευε ως αντιστάθμιση κινδύνου έναντι της μειωμένης αξίας των μετοχών ή των νομισμάτων.
Αντιμέτωποι με την ασυνήθιστη αστάθεια στις αγορές, οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο στρέφονται προς το κίτρινο μέταλλο ως καταφύγιο.
Η τιμή του χρυσού αυξήθηκε κατά 14% το 2017 και είναι πιθανό να αυξηθεί περαιτέρω και το 2018.

Υψηλή ζήτηση από την Ινδία και την Κίνα

Η ζήτηση από την Ινδία συνεχίζει να αυξάνει, με την άνοδο για χρυσό αλλά και κοσμήματα στο α’ τρίμηνο 2018 να φθάνει το 12% σε ετήσια βάση.
Οι συνολικές αγορές έφθασαν στα 87,7 τόνους, ενώ στο δ’ τρίμηνο του 2017 είχαν φθάσει στο επίπεδο – ρεκόρ των 189,6 τόνων.
Η Κίνα, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας χρυσού στον κόσμο, συνεχίζει να «μαζεύει» το κίτρινο μέταλλο.
Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018, η ζήτηση για χρυσά κοσμήματα ανήλθε σε 187,7 τόνους, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 7%.Οι κινεζικοί πωλητές κοσμημάτων εργάζονται ώστε να προσελκύσουν την ευημερούσα μεσαία τάξη της χώρας, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι η ζήτηση χρυσού και το 2018 θα είναι ιδιαίτερα ισχυρή.
Τον Απρίλιο 2018 η ζήτηση αυξήθηκε 28% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017.
Με τις πολιτικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας να κλιμακώνονται, οι επενδυτές στρέφονται προς την αγορά ράβδων χρυσού ως οικονομικό αντιστάθμισμα.
Αποτέλεσμα η ζήτηση «καθαρού» χρυσού στο α’ τρίμηνο 2018 να φθάσει στους 78 τόνους.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS