Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οριακά κέρδη για τον χρυσό, κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα του 2018 - Στα 1.291,50 δολ. ανά ουγγιά

Οριακά κέρδη για τον χρυσό, κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα του 2018 - Στα 1.291,50 δολ. ανά ουγγιά
Σταθεροποιητικές τάσεις κατέγραψε ο χρυσός, μία ημέρα αφότου διολίσθησε στα χαμηλότερα επίπεδα του 2018
Σταθεροποιητικές τάσεις κατέγραψε σήμερα (16/5/2018) ο χρυσός, μία ημέρα αφότου διολίσθησε στα χαμηλότερα επίπεδα του 2018, καθώς το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται απέναντι στα υπόλοιπα νομίσματα.
Ο δείκτης δολαρίου ICE U.S Dollar Index, που παρακολουθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι ενός καλαθιού έξι μεγάλων νομισμάτων, ανήλθε σήμερα στα υψηλότερα επίπεδα για το τρέχον έτος, με ώθηση από τις προσδοκίες των αναλυτών για περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού της αμερικανικής οικονομίας, που θα επιφέρει ταχύτερη σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Την ίδια ώρα, πιέσεις στο ευρώ άσκησε η αβεβαιότητα στην Ιταλία, με το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα να υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε μηνών, υποχωρώντας για πρώτη φορά από τις αρχές του έτους κάτω από τα επίπεδα του 1,18 δολ.
Εν τω μεταξύ, περαιτέρω πιέσεις στον χρυσό ασκούν τα υψηλά επίπεδα των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, με το επιτόκιο του 10ετούς να παραμένει σε επίπεδα άνω του 3%.
Χθες, η απόδοση του 10ετούς είχε «αγγίξει» το 3,095% - το υψηλότερο επίπεδο από το 2011 - ενώ η απόδοση του 2ετούς διαπραγματεύεται σε επίπεδα που δεν έχουν σημειωθεί εδώ και μια δεκαετία.
Στην άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων συμβάλλουν τα θετικά στοιχεία που ανακοινώνονται για την αμερικανική οικονομία, τα οποία ενισχύουν τις προσδοκίες για μια πιο «επιθετική» σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τη Fed.
Ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα, Raphael Bostic, δήλωσε σήμερα ότι τάσσεται υπέρ τριών αυξήσεων των επιτοκίων συνολικά φέτος, μετά από τρεις το 2017, αν και διευκρίνισε ότι οι προοπτικές του θα μπορούσαν να αλλάξουν.
Σημερινά στοιχεία σκιαγράφησαν μια μεικτή εικόνα για την οικονομία των ΗΠΑ, προσφέροντας μια… ανακούφιση στα ομόλογα, με τις αποδόσεις να παραμένουν, ωστόσο, σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα.
Ειδικότερα, στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου έδειξαν ότι οι ενάρξεις κατοικιών στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 3,7% τον Απρίλιο, στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 1,287 εκατ. κατοικιών, έναντι των προβλέψεων των οικονομολόγων για αύξηση στα 1,310 εκατ.
Από την άλλη, ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,7% τον Απρίλιο 2018, καταγράφοντας άνοδο για τρίτο συνεχόμενο μήνα, αν και η πτωτική αναθεώρηση των στοιχείων προηγούμενων μηνών πυροδότησε αμφιβολίες για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας.
Έτσι, η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Ιουνίου έκλεισε με οριακά κέρδη κάτω του 0,1% ή 1,20 δολ., στα 1.291,50 δολ. ανά ουγγιά - παραμένοντας κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο του 2018 που «άγγιξε» χθες.
Την ίδια ώρα, το ευρώ υποχωρούσε κατά 0,2% έναντι του δολαρίου, στο 1,181 δολ.
Σημειώνεται ότι το ενδυναμωμένο δολάριο τείνει να ασκεί πιέσεις στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθίσταται ακριβότερη η αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.
Εν τω μεταξύ, ώθηση στον χρυσό προσφέρουν οι ανησυχίες σχετικά με τις εξελίξεις με τη Βόρεια Κορέα, η οποία απειλεί να ματαιώσει τη συνάντηση κορυφής του Kim Jong un με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, που έχει προγραμματιστεί για τις 12 Ιουνίου στη Σιγκαπούρη, αντιδρώντας στη στάση που τηρούν έως σήμερα οι ΗΠΑ, οι οποίες αξιώνουν από τη Β. Κορέα να προχωρήσει στην καταστροφή του πυρηνικού της οπλοστασίου χωρίς ανταλλάγματα.
Από την πλευρά της Ουάσιγκτον, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Sarah Sanders, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ακόμα ελπίζουν ότι θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη Σύνοδος Κορυφής με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, ενώ ο Trump τόνισε ότι παραμένει ασαφές, επισημαίνοντας πάντως ότι ο ίδιος θα επιμείνει στην αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.
Εν τω μεταξύ, ανησυχίες για έναν εμπορικό πόλεμο πυροδότησε εκ νέου ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, τονίζοντας ότι «τίποτα δεν έχει συμβεί» με την κινεζική ZTE και ότι το Πεκίνο έχει «πολλά να δώσει» στην Ουάσινγκτον σχετικά με το εμπόριο.
Οι Αμερικανοί βουλευτές απέρριψαν χθες (15/5) κάθε σχέδιο του Trump να χαλαρώσει τους περιορισμούς στην ZTE, χαρακτηρίζοντας την εταιρεία τηλεπικοινωνιών απειλή για την ασφάλεια.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης