Πλεονάσματα, Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, προϋπολογισμός, αντικειμενικές αξίες στην «ατζέντα» της διαπραγμάτευσης

Πλεονάσματα, Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, προϋπολογισμός, αντικειμενικές αξίες στην «ατζέντα» της διαπραγμάτευσης
Η διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει στις 10:30 το πρωί σήμερα Πέμπτη 17/5
Πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού, πρωτογενή πλεονάσματα και Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) της περιόδου (2019 – 2022) θα βρεθούν «επί τάπητος», δεύτερη ημέρα, των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές στο Χίλτον.
Στη σημερινή διαπραγμάτευση για τα δημοσιονομικά (θα ξεκινήσει στις 10:30 το πρωί) δεν θα συζητηθούν τα «θετικά μέτρα», ούτε οι προνομοθετημένες μειώσεις σε συντάξεις (από 1ης Ιανουαρίου του 2019)και αφορολόγητο ποσό (από 1ης Ιανουαρίου του 2020).
Ακροθιγώς μπορεί να γίνει κάποια αναφορά (σ.σ. κυρίως από την πλευρά των επικεφαλής των κλιμακίων στην Ελλάδα) από τη στιγμή που η συζήτηση θα φτάσει στο νέο Μεσοπρόθεσμο και θα πρέπει να αναλυθούν τα μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις με τις οποίες η κυβέρνηση θα επιτύχει πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Ειδικά για το αφορολόγητο το ΔΝΤ έχει ήδη πει ότι θα περιμένει τα στοιχεία για το ΑΕΠ που θα ανακοινώσει στις 4 Ιουνίου η ΕΛΣΤΑΤ και θα αφορούν το πρώτο τρίμηνο του 2018 και μετά «σε συνεργασία με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τις ελληνικές Αρχές» θα κρίνει αν απαιτείται εμπροσθοβαρής εφαρμογή του μέτρου.
Σε αυτήν τη φάση δεν απαιτείται νέα συζήτηση για το χρόνο εφαρμογής του μειωμένου αφορολογήτου.
Αντίθετα, ο επαναυπολογισμός των συντάξεων, έτσι ώστε με βάση τις διαφορές που θα προκύψουν να προχωρήσουν και οι περικοπές, είναι μέσα στη «λίστα» με τα 88 προαπαιτούμενα που θα πρέπει να έχουν «κλειδώσει» έως το Eurogroup τηςε 21ης Ιουνίου που θεωρείται κομβικό για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας.
Από το «ψαλίδι» στις συντάξεις θα εξοικονομηθούν πόροι που θα μειώσουν το σχετικό κονδύλι του προϋπολογισμού κατά 1,8 δισ. ευρώ το 2019.
Στην «ατζέντα» των σημερινών συναντήσεων με το «κουαρτέτο» θα βρεθούν και οι νέες αντικειμενικές αξίες.
Κυβέρνηση και δανειστές συμφώνησαν ότι μέχρι τις 14 Ιουνίου θα πρέπει να έχει υπογραφεί η Υπουργική απόφαση που θα αλλάζει τις τιμές σε 10.200 ζώνες σε όλη την επικράτεια.
Μέχρι την ίδια ημερομηνία, θα πρέπει να έχει κριθεί και η τύχη του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος πάνω από 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων.
Οι αυξομειώσεις που θα γίνουν στις τιμές ζώνης θα καθορίσουν εάν χρειαστεί να γίνουν παρεμβάσεις στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ  προκειμένου να διασφαλιστεί ο ετήσιος εισπρακτικός στόχος των 2,65 δισ. ευρώ.
Πρώτη μέρα των διαπραγματεύσεων, χθες, στο Χίλτον κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορείας της 4ης αξιολόγησης παρά τις  τέσσερες, πέντε δύσκολες «στροφές» που υπάρχουν στον δρόμο που οδηγεί σε τεχνική συμφωνία (SLA).
Χθες ανακοινώθηκε και το επιχειρησιακό σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων το οποίο προβλέπει φοροκυνηγητό σε 1,7 εκατομμύρια οφειλέτες για την είσπραξη ενός ποσού πάνω από 5,5 δισ. ευρώ από την τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Προβλέπει ακόμη την επιβολή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης όπως κατασχέσεις και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων σε έξι στους δέκα φορολογούμενους στους οποίους οι φορολογικές Αρχές έχουν τη δυνατότητα να επιβάλλουν τέτοια μέτρα και διενέργεια τουλάχιστον 100.00 τηλεφωνικών κλήσεων για τη συμμόρφωση των φορολογούμενων στις υποχρεώσεις τους.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Μάριος Χριστοδούλου

BREAKING NEWS