ΟΗΕ: Σε αστικά κέντρα το 68% του παγκόσμιου πληθυσμού έως το 2050

ΟΗΕ: Σε αστικά κέντρα το 68% του παγκόσμιου πληθυσμού έως το 2050
Περαιτέρω εξάπλωση της αστικοποίησης αναμένει ο ΟΗΕ
Περαιτέρω εξάπλωση της αστικοποίησης σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), καθώς, όπως αναφέρει σε έκθεσή του, το 68% του πληθυσμού θα κατοικεί σε αστικά κέντρα έως το 2050, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 55% την τρέχουσα χρονική περίοδο.
Σύμφωνα με την πρόβλεψη, μέσα στα επόμενα χρόνια ο πληθυσμός των αστικών ζωνών μπορεί να αυξηθεί κατά 2,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους.
Το 90% αυτής της αύξησης αφορά πόλεις στην Ασία και την Αφρική, αναφέρει η μελέτη που πραγματοποιήθηκε από μια υπηρεσία του ΟΗΕ που χειρίζεται τις οικονομικές και κοινωνικές υποθέσεις.
Η αύξηση του αστικού πληθυσμού θα επικεντρωθεί σε λίγες χώρες: η Ινδία, η Κίνα και η Νιγηρία από κοινού θα εκπροσωπούν το 35% της αύξησης αυτής που θα παρατηρηθεί από φέτος μέχρι το 2050.
Μέχρι τα μέσα του 21ου αιώνα, η Ινδία θα αποκτήσει επιπλέον 416 εκατομμύρια αστούς, η Κίνα 255 εκατομμύρια και η Νιγηρία 189 εκατομμύρια.
Ο πληθυσμός των πόλεων, από 751 εκατομμύρια ανθρώπους το 1950 έφτασε φέτος τα 4,2 δισεκατομμύρια. Παρά το σχετικά χαμηλό ποσοστό αστικοποίησης, η Ασία φιλοξενεί σήμερα το 54% των κατοίκων μεγάλων πόλεων και ακολουθούν η Ευρώπη και η Αφρική, με ποσοστό 13% η καθεμία.
Μέχρι το 2030 ο πλανήτης θα έχει 43 «γιγαντιαίες» πόλεις με πληθυσμό άνω των 10 εκατομμυρίων.
Σήμερα, η μεγαλύτερη πόλη του κόσμου είναι το Τόκιο, με 37 εκατομμύρια κατοίκους και ακολουθούν το Νέο Δελχί (29 εκατ.), η Σαγκάη (26 εκατ.), το Μεξικό και το Σάο Πάουλο (22 εκατ.). Το Κάιρο, η Βομβάη, το Πεκίνο και η Ντάκα έχουν περίπου 20 εκατομμύρια κατοίκους.
Εντός των δύο επόμενων ετών ο πληθυσμός του Τόκιο θα αρχίσει να μειώνεται, ενώ γύρω στο 2028, το Νέο Δελχί θα εκτοπίσει την πρωτεύουσα της Ιαπωνίας από την πρώτη θέση των μεγαλύτερων πόλεων του κόσμου.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS