Salvini - Di Maio κοντά σε συμφωνία για το κυβερνητικό πρόγραμμα - Απομένουν οι λεπτομέρειες, πρόοδος στην επιλογή πρωθυπουργού

Salvini - Di Maio κοντά σε συμφωνία για το κυβερνητικό πρόγραμμα - Απομένουν οι λεπτομέρειες, πρόοδος στην επιλογή πρωθυπουργού
Παραμένει στο τραπέζι το σενάριο να αναλάβουν εναλλάξ το πρωθυπουργικό αξίωμα - Τα βασικά σημεία της προγραμματικής συμφωνίας «όγκου» 40 σελίδων
(upd) Κοντά στην τελική συμφωνία βρίσκονται ο επικεφαλής του Κινήματος 5 Αστέρων Luigi di Maio και ο γραμματέας της Λέγκας του Βορρά Μatteo Salvini για το κυβερνητικό πρόγραμμα στην Ιταλία, η οποία ωστόσο δεν έχει οριστικοποιηθεί, παρά τις σχετικές διαρροές.
Ο επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων δήλωσε ότι απομένουν κάποιες λεπτομέρειες πριν το τελικό deal.
Νωρίτερα, πηγές ανέφεραν ότι στην τελική προγραμματική συμφωνία δεν περιέχεται τίποτα που θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχία για το μέλλον της Ιταλίας στην Ευρωζώνη, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Όσον αφορά την επιλογή του νέου πρωθυπουργού της Ιταλίας, όπως τονίζουν, έχει σημειωθεί πρόοδος.
Δημοσίευμα του ιταλικού πρακτορείου ειδήσεων ANSA, το σενάριο της εναλλάξ πρωθυπουργίας μεταξύ του Di Maio και του Salvini παραμένει στο τραπέζι.
Αν και οι δύο χθες εξέφρασαν την άποψη πως είναι έτοιμοι να κάνουν στην άκρη εφόσον αυτό είναι απαραίτητο προκειμένου να «γεννηθεί» και να δημιουργηθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός, η εναλλάξ πρωθυπουργία είναι ένα αρκετά πιθανό σενάριο.
Di Maio και Salvini κατά τις χθεσινές ολονύκτιες διαπραγματεύσεις συμφώνησαν στο πρόγραμμα και επανήλθαν στο θέμα του πρωθυπουργού, με τις πληροφορίες που επικαλείται το ANSA να αναφέρουν ότι ο Di Maio πίεσε τον Salvini – ο οποίος παραμένει ακόμα «κρύος» - να αναλάβει εκείνος πρώτος.
Ωστόσο, σε πρώτη γραμμή παραμένει η προγραμματική συμφωνία των δύο κυβερνητικών εταίρων.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Sergio Mattarella έχει καταστήσει σαφές πως θα εξετάσει συγκεκριμένα κείμενα και την υπευθυνότητα των πολιτικών δυνάμεων και όχι προσχέδια, διαμηνύοντας πως δεν μπορεί να τεθεί σε ρίσκο η ευρωπαϊκή πορεία και προοπτική της Ιταλίας.
Σε κάθε περίπτωση τα ανοιχτά θέματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά, από τη δημοσιονομική πολιτική μέχρι το μεταναστευτικό και την ασφάλεια, αν και οι δύο πλευρές υποστηρίζουν πως οι όποιες διαφορές μπορούν να γεφυρωθούν.

Τι προβλέπει η προγραμματική συμφωνία

Οι 40 σελίδες της πολιτικής πλατφόρμας συνεργασίας μεταξύ του Κινήματος 5 Αστέρων M5S με ηγέτη τον Di Maio και της Lega τον Salvini εμπεριέχει καινοτομίες για την Ιταλία και μπορεί να θεωρηθούν μέτρα φιλικά προς τις αγορές.
Πρωτίστως καταρρίπτεται ο μύθος περί εξόδου από το ευρώ της Ιταλίας καθώς στο πλαίσιο της πολιτικής πλατφόρμας αναφέρεται ότι μόνο αλλαγές στην συνθήκη μπορούν να εξεταστούν όχι έξοδος από το ευρώ.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν διαρρεύσει στα ιταλικά ΜΜΕ και αφορούν την 40 σελίδων προγραμματική συμφωνία, ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις θα διαμορφωθεί στο 15%, ενώ θα υπάρχουν δύο συντελεστές για τα φυσικά πρόσωπα, στο 15% και 20%.
Παράλληλα, όμως, θα υπάρξει παρέμβαση για τις επονομαζόμενες «χρυσές συντάξεις», δηλαδή αυτές που ξεπερνούν τα 5.000 ευρώ σε μηνιαία βάση.
Τα δύο κόμματα επιβεβαιώνουν την εμπιστοσύνη τους στην Ευρωζώνη, αλλά και στο ΝΑΤΟ, αλλά ανακοινώνουν ότι θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία για επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία.

Τι ζητούν για το ιταλικό χρέος

Δεν ζητούν διαγραφή του χρέους της Ιταλίας, αλλά δηλώνουν ότι σε αυτό δεν θα «μετρούν» τα ιταλικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τα ιταλικά ΜΜΕ δεν υπάρχει, πλέον, αίτημα για «διαγραφή» χρέους 250 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ, δηλαδή το ποσό που η τράπεζα έχει αγοράσει στα πλαίσια του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
Στο κείμενο επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι «θα φροντίσουμε να ενεργοποιηθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η πρόταση τα κρατικά ομόλογα όλων των χωρών – μελών της Ευρωζώνης που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ να μην υπολογίζονται στο χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ.
Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει «ίση» επιρροή στο χρέος όλων των χωρών της Ευρωζώνης και όχι μόνο της Ιταλίας».

Καμία έξοδος από το ευρώ

Στην προγραμματική συμφωνία σαφώς δεν υπάρχει καμία αναφορά για διάθεση της Ιταλίας να φύγει από την Ευρωζώνη.
Όμως ζητάτε να υπάρξει μία επαναδιαπραγμάτευση των συνθηκών που ισχύουν στην Ευρωζώνη και οι οποίες αφορούν το βασικό ρυθμιστικό πλαίσιο.
«Κρίνεται αναγκαία η επανεξέταση, από κοινού με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, του συστήματος της ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης (η ενιαία νομισματική πολιτική, το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, Δημοσιονομικό Σύμφωνο, MES, κλπ) », τονίζεται χαρακτηριστικά.

«Ναι» στο ΝΑΤΟ αλλά να σταματήσουν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Επιβεβαιώνεται η συμμετοχή της Ιταλίας στο ΝΑΤΟ αλλά τονίζεται ότι θα πρέπει να σταματήσουν οι κυρώσεις ενάντια στην Ρωσία.
«Η Ρωσία δεν θα πρέπει να θεωρείται ως απειλή αλλά ως οικονομικός και εμπορικός εταίρος.
Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη η άμεση απόσυρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, η οποία αποτελεί έναν στρατηγικό εταίρο για την επίλυση περιφερειακών κρίσεων (σ..σ: όπως αυτές σε Συρία, Λιβύη, Υεμένη κτλ).

Η οριστικοποίηση του προγράμματος

Πάντως, σύμφωνα με αξιωματούχο του Κινήματος Πέντε Αστέρων, οι επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων και Λέγκας -Di Maio και Salvini, αντίστοιχα- θα συναντηθούν σήμερα (17/5/2018) προκειμένου να οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα.

Τα βασικά στοιχεία της συμφωνίας

Όπως προαναφέρθηκε η προγραμματική συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων αριθμεί 40 σελίδες και σε αυτήν περιλαμβάνονται τα πάντα, από την οικονομία και την εξωτερική πολιτική έως τη δικαιοσύνη και τον αθλητισμό.
Άλλωστε τα δύο κόμματα έπρεπε να γεφυρώσουν αρκετές διαφορές και ως εκ τούτου έθεσαν επί τάπητος όλα τα θέματα.
Το bankingnews παρουσιάζει «κωδικοποιημένα» τα βασικά στοιχεία της συμφωνίας, κύριως αναφορικά με την οικονομία της γειτονικής χώρας.
Πρόκειται για τα ακόλουθα:

- Δύο φορολογικοί συντελεστές 15% και 20% για τις οικογένειες και τα φυσικά πρόσωπα.
- Ενιαίος φορολογικός συντελεστής 15% για τις επιχειρήσεις.
- Εάν κάποιος λαμβάνει σύνταξη κάτω από 780 ευρώ θα το παρέχεται μια έκτακτη επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης τύπου ΕΚΑΣ
- Θα υπάρξει μείωση στις συντάξεις πάνω από 5.000 ευρώ τους τις χαρακτηρίζουν ως «χρυσές συντάξεις».
- Διαδικασίες για την επιστροφή παράνομων μεταναστών και τον επαναπατρισμό τους.
- Πρόταση  για άρση των κυρώσεων για την Ρωσία.
- Θα δώσουν μεγάλη σημασία στη γεωγραφική θέση της Ιταλίας που την θεωρούν στοιχείο που μπορεί να στηρίξει περαιτέρω την οικονομία.
- Θα εξεταστούν τα θέματα σύγκρουσης συμφερόντων στο κοινοβούλιο και στον δημόσιο τομέα.
- Θα υπάρξει επαναπρογραμματισμός στο χρέος όχι όμως μέσω φόρων και λιτότητας που αποδείχθηκαν λανθασμένες.
- Θα δοθεί βαρύτητα στην αύξηση του ΑΕΠ, στις επενδύσεις ενώ θα δοθεί βαρύτητα στην αντιμετώπιση και του ελλείμματος του προϋπολογισμού.
- Προτείνουν τα ομόλογα χωρών της Ευρωζώνης που έχει αγοράσει η ΕΚΤ να μην προσμετρώνονται στον δείκτη χρέους.
- Προτείνουν την σύσταση Επενδυτικής Τράπεζας
- Προτείνουν δραστική μείωση του αριθμού των βουλευτών: από 400 βουλευτές σε 200 βουλευτές
- Όσον αφορά τις πολιτικές για το έλλειμμα, προβλέπεται πολυετής προγραμματισμός με στόχο την μείωση του.
- Το Ανώτατο Συμβούλιο του Δικαστηρίου πρέπει να λειτουργεί όσο το δυνατόν περισσότερο ανεξάρτητα
- Το σημερινό ζήτημα της μετανάστευσης δεν είναι βιώσιμο για την Ιταλία, δεδομένου του κόστους
- Προστασία καταθετών και μικρομετόχων.
- Θα πρέπει να θεσπιστούν μέτρα τα οποία θα προστατεύουν τους καταθέτες και τους μικρομετόχους των τραπεζών εάν υπάρξει τραπεζική κρίση και κίνδυνος κατάρρευσης τράπεζας.  
- Επιπλέον, όσον αφορά την τράπεζα Monte dei Paschi, ο μέτοχος το ιταλικό δημόσιο και η Τράπεζα Επενδύσεων θα είναι σαφώς ανεξάρτητες.

(Αρχική δημοσίευση Τετάρτη 16 Μαΐου 2018, ώρα 23:37)
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS