Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Κούρσα για δύο στη Forthnet με κίνδυνο… Εθνικής Ασφαλιστικής

tags :
Κούρσα για δύο στη Forthnet με κίνδυνο… Εθνικής Ασφαλιστικής
Η προσφορά σοκ Παλυβού, το proof of funds,το business plan και η λειτουργική πρόταση Vodafone-Wind
Σε τροχιά καθυστέρησης έχει εισέλθει η προσπάθεια των τραπεζών για την πώληση της Forthnet  καθώς από τη μια πλευρά οι τράπεζες θέλουν να πετύχουν το μεγαλύτερο δυαντό τίμημα και από την άλλη να αποφύγουν την επανάληψη του φαινομένου της Εθνικής Ασφαλιστικής όπου ο πλειοδότης έσωσε πολλά χρήματα αλλά μόνο στα χαρτιά ενώ την ίδια στιγμή κυκλοφορούν φήμες για νέους επενδυτές που ξεφυτρώνουν χωρίς βέβαια να έχουν συμμετάσχει σε καμία διαδικασία και χωρίς να μπορεί να πιστοποιηθεί το ενδιαφέρον τους και η χρηματοοικονομική τους επάρκεια.
Παρά το γεγονός ότι η διαδικασία που έχει τρέξει για λογαριασμό των τραπεζών η Nomura δεν έχει  συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα (όπως π.χ. έτρεξε η διαδικασία της Cyta) πλέον συμπληρώνονται δύο μήνες από την ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών .
Οι προτάσεις που έγιναν ήταν ως γνωστόν πέραν προσδοκίας αλλά δύο εμφανίζονται ως αξιόμαχες με αποτέλεσμα το ενδιαφέρον της Nomura να έχει επικεντρωθεί σε αυτές.
Η πρόταση της Odyssey, εταιρείας συμβούλων συμφερόντων του Ελληνοαμερικανού  Γ. Παλυβού προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες την εξυπηρέτηση του δανεισμού της Forthnet (ο οποίος αγγίζει τα € 310 εκ., ενώ οι επιπλέον καθαρές υποχρεώσεις ανέρχονται σε 191 εκατ.) χωρίς κούρεμα και διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας.
Η πρόταση εκ πρώτης όψεως δείχνει εξαιρετική αλλά το ερώτημα είναι με τέτοια πρόταση προκύπτει μελλοντικό κέρδος για τον επενδυτή.
Έτσι η Nomura έχει ζητήσει για λογαριασμό των τραπεζών την πλήρη απόδειξη ύπαρξης των κεφαλαίων και την ύπαρξη αξιόπιστου business plan.
Από την άλλη η πρόταση των Vodafone-Wind προτείνει την ενοποίηση της πελατειακής βάσης σταθερής τηλεφωνίας στις αντίστοιχες λειτουργίες των δύο εταιριών και επιπλέον προτείνει την δημιουργία μιας ανεξάρτητης εταιρείας για την ανάπτυξη και πώληση περιεχομένου (λιανική και χονδρική). 
Σύμφωνα επίσης με την πρόταση τρων δύο θα ανοίξουν νέες προοπτικές για τους εργαζομένους της Forthnet και θα αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο η τεχνογνωσία τους.
Φυσικά η κεφαλαιακή επάρκεια των Vodafone Wind  δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η καθυστέρηση της πώλησης της Forthnet οδηγεί στην επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της εταιρίας.
Ήδη από τη δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων του 2017 προκύπτει ότι οι ταμειακές ανάγκες για το επόμενο δωδεκάμηνο είναι της τάξεως των 50,9 εκατ. ευρώ .
Συνολικά η εικόνα των οικονομικών καταστάσεων του 2017 πιστοποιεί μια επιδεινούμενη πορεία η οποία θα είχε οδηγήσει σε αδιέξοδο χωρίς την οικονομική στήριξη από πλευράς πιστωτριών τραπεζών ειδικά μέσω του μετατρέψιμου ομολογιακού  δανείου.
Ειδικότερα σε ενοποιημένη βάση τα έσοδα μειώθηκαν κατά 8,5 % στα 297 εκατ. ευρώ.
Πτώση 26,7% σημειώθηκε στα EBITDA στα 40,2 εκατ. ευρώ ενώ η τηλεόραση της Nova έχασε 23.000  συνδρομητές που υποχώρησαν στις 416 χιλιάδες.
Την ίδια στιγμή από πλευράς επενδύσεων η εταιρία έχει μείνει ενώ τρέχουν  οι επενδύσεις κατασκευής δικτύων οπτικών οπτική ινών νέας γενιάς σε όλη την επικράτεια.
Οι τρεις μεγάλοι όμιλοι τηλεπικοινωνιών της χώρας (ΟΤΕ, Vodafone, Wind) έχουν ανακοινώσει επενδύσεις  πάνω από 2.5 δις ευρώ σε σταθερά και κινητά δίκτυα για την τετραετία 2017-2020 και είναι προφανές ότι στην κούρσα των νέων τεχνολογιών μπορούν να αντέξουν όμιλοι με ισχυρή κεφαλαιακή βάση.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης