Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αλλάζει ο σχεδιασμός για swap και έκδοση ομολόγου – Θα εξαρτηθεί από Eurogroup και αγορές

tags :
Αλλάζει ο σχεδιασμός για swap και έκδοση ομολόγου – Θα εξαρτηθεί από Eurogroup και αγορές
Εάν η δημοπρασία πραγματοποιόταν σήμερα η απόδοση του 10ετούς θα διαμορφωνόταν στο 4,5%.
Αλλάζει ο σχεδιασμός για διενέργεια νέου swap στα ομόλογα του PSI+ που παραμένουν ενεργά περίπου 3,5 με 4 δισεκ. καθώς και στην έκδοση νέου ομολόγου 10ετούς ή 7ετούς διάρκειας.
Με βάση νεότερες πληροφορίες ενώ αρχικώς σχεδιαζόταν να προωθηθούν και οι δύο λύσεις, η στρατηγική έχει αλλάξει καθώς το swap για να επιτύχει θα πρέπει να υπάρχει μια καλή είδηση της τελικής συμφωνίας στο Eurogroup τον Ιούνιο.
Τι σημαίνει όμως πετύχει το swap;
Από τα 3,5 με 4 δισεκ. να συγκεντρωθούν 1 με 1,5 δισεκ. ευρώ.
Ταυτόχρονα λόγω της συγκυρίας στην αγορά ομολόγων με την επιδείνωση του κλίματος, την άνοδο των αποδόσεων π.χ. το 10ετές στο 4,35% και τα μακροπρόθεσμα ομόλογα πάνω από 5% μετατίθεται για αργότερα η έκδοση 10ετούς ομολόγου.
Σε αυτή την συγκυρία είναι αδύνατη η έκδοση νέου ελληνικού ομολόγου και ειδικά τίτλου αναφοράς όπως το 10ετές καθώς οι επενδυτές θα ζητήσουν premium όπερ σημαίνει 0,20% υψηλότερα από τα τρέχουσα επίπεδα.
Π.χ. εάν η δημοπρασία πραγματοποιόταν σήμερα η απόδοση του 10ετούς θα διαμορφωνόταν στο 4,5%.

Ποια η βέλτιστη βαθμολογία πιστοληπτικής ικανότητας που μπορεί να λάβει η Ελλάδα;

Η Ελλάδα στο καλύτερο σενάριο να φθάσει σε βαθμολογία στην κλίμακα ΒΒ- δηλαδή έως δύο βαθμίδες υψηλότερα από την τρέχουσα που είναι η κατηγορία Β.
Ωστόσο η Ελλάδα δεν πρόκειται να βρεθεί στην κατηγορία ΒΒΒ- δηλαδή να καταστεί investment grade δηλαδή να αποκτήσει πιστωτική διαβάθμιση και να ξεφύγει από την κατηγορία των junk bond των επενδυτικών σκουπιδιών.
Οπότε η αναβάθμιση της Ελλάδος στην κατηγορία ΒΒ- δεν θα αλλάξει επί της ουσίας εντυπωσιακά την τιμολόγηση του ελληνικού χρέους.
Να σημειωθεί ότι η Standard and Poor’s που βαθμολογεί την Ελλάδα στην κλίμακα Β θα επαναξιολογήσει την ελληνική οικονομία στις 20 Ιουλίου 2018.
Η Fitch στις 10 Αυγούστου και η Moody’s 21 Σεπτεμβρίου χωρίς να αποκλείεται επίσπευση της αξιολόγησης όπως συνέβη και στο πρόσφατο παρελθόν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης