Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπια πτώση στη Wall Street, με τα «βλέμματα» σε ομόλογα, εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ - Κίνας - Σε ιστορικά υψηλά το Λονδίνο

Ήπια πτώση στη Wall Street, με τα «βλέμματα» σε ομόλογα, εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ - Κίνας - Σε ιστορικά υψηλά το Λονδίνο
Ήπιες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες της Wall Street
(upd) Ήπιες απώλειες καταγράφουν σήμερα (17/5/2018) οι δείκτες της Wall Street, εν μέσω ανησυχιών για τις επίμονα υψηλές αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, αλλά και για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα.
Περί τις 21:00, ο Dow Jones Industrial average υποχωρούσε κατά 0,5% στις 24.644 μονάδες, ο S&P 500 σημείωνε πτώση 0,4% στις 2.713 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείτο κατά 0,6% χαμηλότερα, στις 7.356 μονάδες.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, εξέφρασε σήμερα αμφιβολίες σχετικά με το εάν οι συζητήσεις με την Κίνα θα είναι επιτυχημένες.
Εν τω μεταξύ, ανοδικά κινούνται και σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, με το επιτόκιο του 10ετούς να παραμένει στα υψηλότερα επίπεδα από το 2011, στον απόηχο ορισμένων θετικών στοιχείων για την οικονομία των ΗΠΑ, που ενέτειναν τις εικασίες περί μιας πιο «επιθετικής» σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Επίσης, αρνητικά για τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων συμβάλλουν και οι γεωπολιτικές ανησυχίες.
Περί τις 21:00, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ ενισχυόταν στο 3,11%.


Οι επενδυτές παρακολουθούν τις δηλώσεις αξιωματούχων της Fed, προκειμένου να αναζητούν ενδείξεις σχετικά με τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.
Ο πρόεδρος της Fed του Σαιντ Λούις, James Bullard, διατύπωσε τη θέση ότι τα επιτόκια στις ΗΠΑ «βρίσκονται πολύ κοντά σε ένα ουδέτερο επίπεδο, τονίζοντας ότι οι περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων θα περιορίσουν την ανάπτυξη της οικονομίας και θα ασκήσουν πιέσεις στον πληθωρισμό.
Σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 11.000 την περασμένη εβδομάδα, στις 222.000, αν και ο αριθμός των επιδομάτων μετά την πρώτη εβδομάδα διολίσθησε στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1973.
Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια αύξηση των αιτήσεων στις 215.000.
Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Walmart υποχωρεί κατά 2%, παρά τα κέρδη και έσοδα καλύτερα των προσδοκιών που ανέφερε για το α’ τρίμηνο του 2018, ενώ ανέβασαν ταχύτητα οι διαδικτυακές της πωλήσεις.
Όπως ανακοίνωσε η μεγαλύτερη εταιρεία λιανεμπορίου στον κόσμο, οι διαδικτυακές της πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 33% στο τρίμηνο έως τις 30 Απριλίου 2018, έναντι της αύξησης 23% του προηγούμενου τριμήνου.
Εξαιρουμένων εκτάκτων στοιχείων, τα προσαρμοσμένα κέρδη της Walmart διαμορφώθηκαν σε 1,14 δολ. ανά μετοχή, έναντι των προβλέψεων των αναλυτών για κέρδη 1,12 δολ. ανά μετοχή.
Οι συγκρίσιμες πωλήσεις της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 2,1%, ενώ τα συνολικά της έσοδα σημείωσαν αύξηση 4,4% και διαμορφώθηκαν στα 122,7 δισ. δολ., ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις, που έκαναν λόγο για 120,5 δισ. δολ.
Η μετοχή της Cisco καταγράφει απώλειες άνω του 3,5%, καθώς η εταιρεία ανέφερε πωλήσεις κατώτερες των προσδοκιών για τον κύριο κλάδο της, τις υπηρεσίες.
Την ίδια ώρα, οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί εν αναμονή των νέων εμπορικών συνομιλιών μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, καθώς οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου προσπαθούν να βρουν ένα κοινό έδαφος με στόχο να αποφύγουν έναν εμπορικό πόλεμο.
Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο παραμένουν οι κινήσεις στις τιμές του πετρελαίου, με τον «μαύρο χρυσό» να «σκαρφαλώνει» σήμερα σε νέα υψηλά τεσσάρων ετών και το Brent να σπάει το φράγμα των 80 δολ. ανά βαρέλι.
Περί τις 21:00, το Brent υποχωρούσε κατά 0,1%, με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 79,2 δολ. ανά βαρέλι, ενώ νωρίτερα «άγγιξε» τα 80,18 δολ. - για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2014.
Παράλληλα, το αμερικανικό αργό κατέγραφε πτώση 0,3% στα 71,3 δολ. ανά βαρέλι, σπάζοντας - επίσης για πρώτη φορά μετά τον Νοέμβριο του 2014 - το «φράγμα» των 72 δολ. ανά βαρέλι.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης, τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 11 Μαΐου 2011 υποχώρησαν κατά 1,4 εκατ. βαρέλια, στα 432,34 εκατ. βαρέλια συνολικά.

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε ιστορικά υψηλά ο FTSE 100 στο Λονδίνο 

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα (17/5/2018) τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τα «βλέμματα» να είναι στραμμένα στην Ιταλία, όπου δημοσιεύματα να αναφέρουν ότι ο επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων, Luigi Di Maio, και ο αρχηγός της Λέγκα του Βορρά, Matteo Salvini, έχουν καταλήξει σε οριστική συμφωνία για το κυβερνητικό πρόγραμμα.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,66% υψηλότερα, στις 395,79 μονάδες, με τους περισσότερους κλάδους να τερματίζουν με θετικό πρόσημο.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε κατά 0,29% στις 23.801,99 μονάδες.


Ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο 0,91% στις 13.114,61 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε κατά 0,7% και ανήλθε στο ιστορικό υψηλό των 7.787,97 μονάδων, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 0,98% υψηλότερα, στις 5.621,92 μονάδες, με τον γαλλικό δείκτη να προσπερνά προς στιγμήν τις 5.600 μονάδες, για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2008.


Χθες οι διαρροές περί αιτήματος για διαγραφή χρέους 250 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προκάλεσαν μεγάλη αναταραχή στην ιταλική αγορά, ενώ οδήγησαν το ευρώ σε χαμηλά πέντε μηνών.
Οι ηγέτες των δύο κομμάτων διέψευσαν τα εν λόγω δημοσιεύματα, ενώ, σύμφωνα με την προγραμματική συμφωνία, δεν ζητούν διαγραφή του χρέους της Ιταλίας, αλλά δηλώνουν ότι σε αυτό δεν θα «μετρούν» τα ιταλικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ.
Di Maio και Salvini κατά τις χθεσινές ολονύκτιες διαπραγματεύσεις συμφώνησαν στο πρόγραμμα, το οποίο εμπεριέχει καινοτομίες για την Ιταλία που θα μπορούσαν να θεωρηθούν φιλικές προς τις αγορές, ενώ θετικό είναι δεν γίνεται καμία αναφορά για διάθεση της Ιταλίας να φύγει από την Ευρωζώνη.
Στη 40σέλιδη προγραμματική συμφωνία περιλαμβάνεται ακόμη πρόβλεψη για εταιρικό φορολογικό συντελεστή στο 15%, ενώ θα υπάρχουν δύο συντελεστές για τα φυσικά πρόσωπα, στο 15% και 20%.
Τα υψηλότερα κέρδη κατέγραψε ο κλάδος λιανεμπορίου, με κέρδη σχεδόν 2%, με τη μετοχή της Ocado να σημειώνει «άλμα» 44%, καθώς το βρετανικό διαδικτυακό σούπερ μάρκετ ανακοίνωσε ότι υπέγραψε μια αποκλειστική συμφωνία με την αμερικανική Kroger.
Ο κλάδος εταιρειών κοινής ωφέλειας σημείωσε άνοδο άνω του 1,4%, με τη μετοχή της γαλλικής Suez να ενισχύεται κατά 3,6%, καθώς ανακοίνωσε έσοδα καλύτερα των προσδοκιών για το α’ τρίμηνο του 2018.
Εν τω μεταξύ, ισχυρές πιέσεις δέχτηκε η μετοχή της Monte dei Paschi, καταγράφοντας πτώση 8,9%, λόγω της αναφοράς της ιταλικής τράπεζας στο προσχέδιο της προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ Λέγκας του Βορρά και Κινήματος Πέντε Αστέρων στην Ιταλία.
Ειδικότερα στο κεφάλαιο «Προστασία των Καταθέσεων» αναφέρεται ότι το κράτος, το οποίο είναι μέτοχος της ιταλικής τράπεζας, θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει τον στόχο και την αποστολή της τράπεζας.
Οι αναλυτές εκλαμβάνουν αυτή την αναφορά ως έλλειψη εμπιστοσύνης της νέας κυβέρνησης στο σχέδιο αναδιάρθρωσης.
Πιέσεις δέχτηκαν και οι υπόλοιπες μετοχές των ιταλικών τραπεζών, με την UBI Banca στο -2,7%, τη Unicredit στο -1,86% και την Intesa Sanpaolo στο -0,79%.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, περαιτέρω πτώση σημείωσε η παραγωγή του κατασκευαστικού κλάδου της Ευρωζώνης τον Μάρτιο του 2018, καθώς οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες επηρέασαν σημαντικά τον κλάδο σε αρκετές χώρες της Ευρώπης.
Ειδικότερα, η κατασκευαστική παραγωγή υποχώρησε κατά 0,3% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2018.

Ασία

Με απώλειες έκλεισαν και σήμερα Πέμπτη (17/5) οι αγορές στην Ασία, με εξαίρεση την Ιαπωνία, καθώς οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι παγκοσμίως εξακολουθούν να προκαλούν προβληματισμό στις τάξεις των επενδυτών.
Ειδικότερα, ο δείκτης KOSPI στη Νότια Κορέα έκλεισε με απώλειες 0,46% στις 2.488,45 μονάδες, με τη μετοχή της Samsung να υποχωρεί κατά 0,90%, ενώ πτώση σημείωσε και ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, κλείνοντας συγκεκριμένα στο -0,59% και στις 10.833,81 μονάδες.
Παράλληλα, στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 υποχώρησε κατά 0,21% κλείνοντας στις 6.094,30 μονάδες, καθώς τα σημερινά στοιχεία για την απασχόληση στη χώρα έδειξαν ότι η ανεργία αυξήθηκε περισσότερο απ' ότι αναμενόταν τον Απρίλιο του 2018.
Σε ό,τι αφορά την ευρύτερη περιοχή της Κίνας, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με απώλειες 0,48% στις 3.154,24 μονάδες, ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε πτώση 0,54% στις 30.942,15 μονάδες.
Στον αντίποδα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη 0,53% στις 22.838,37 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης